1EUR = 4.7340 RON | Bucureşti 32 º

Finanţe şi bănci

Vicepreşedintele Fed: Rezerva Federală a SUA ar putea majora rata dobânzii

Rezerva Federală a SUA aproape şi-a îndeplinit misiunea privind reducerea şomajului şi stabilitatea preţurilor, ajungând mai aproape de majorarea dobânzii de politică monetară, care se situează în prezent la un interval cuprins între 0,25% şi 0,50%, a afirmat vineri vicepreşedintele Fed, Stanley Fischer, transmit DPA şi BBC.

11 noi, 2016 | Agerpres

'În opinia mea, Fed pare rezonabil de aproape de îndeplinirea ambelor componente ale mandatului său: inflaţia şi rata angajării. În consecinţă, există şanse să fie majorată gradual rata dobânzii, dar să nu uităm că viitorul este nesigur şi politica monetară nu are un curs prestabilit', a declarat Fischer la o conferinţă desfăşurată la Banca Centrală din Chile.

În comunicatul de presă publicat la finalul ultimei reuniuni a Comitetului de politică monetară al Fed se arată că economia SUA a accelerat, iar numărul de locuri de muncă create a rămas la un nivel ridicat. 'Comitetul consideră că argumentele pentru o majorare a ratei dobânzii au continuat să se consolideze dar a decis ca, pentru moment, să aştepte până ce vor apărea noi dovezi ale unor noi progrese spre obiectivele sale', apreciază Rezerva Federală a SUA.

'Este probabil să existe divergenţe considerabile o perioadă de timp. Sunt rezonabil de optimist că efectele negative în urma normalizării situaţiei din SUA vor fi gestionabile pentru economiile străine', a explicat oficialul Fed. Acesta a adăugat: Condiţiile de pe pieţele financiare s-au îmbunătăţit faţă de începutul anului, chiar şi turbulenţele de după Brexit par să fi fost de scurtă durată.

Ratele dobânzii în SUA vor creşte probabil mai lent decât în celelalte etape de înăsprire a politicii monetare, ceea ce va reduce divergenţele dintre poziţia Statelor Unite şi politicile monetare ale altor state şi efectele negative asociate acestor divergenţe, a precizat Stanley Fischer.

Analiştii se aşteaptă ca dobânda de bază să fie majorată în decembrie, la ultima reuniune de politică monetară a Fed din 2016.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO