Vicepreşedintele Senatului spune că sesiunea extraordinară pentru Codul fiscal va avea loc în august

Vicepreşedintele Senatului, social-democratul Ioan Chelaru, a declarat, pentru Agerpres, că liderii coaliţiei de guvernare se vor întâlni, cel mai probabil luni, pentru a decide când va fi organizată sesiunea extraordinară a Parlamentului pentru reexaminarea Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală.
Economica.net - vin, 17 iul. 2015, 15:23
Vicepreşedintele Senatului spune că sesiunea extraordinară pentru Codul fiscal va avea loc în august

Potrivit lui Chelaru, sesiunea extraordinară ar urma să aibă loc în ultima săptămână din luna august.

‘Preşedintele ne-a oferit o surpriză negativă, dar nejustificată, pe care însă o vom respecta. Probabil va fi o şedinţă a liderilor coaliţiei, la începutul săptămânii viitoare, şi se va stabili dacă se convoacă sau nu o şedinţă extraordinară. Dacă va avea loc, cel mai probabil va fi în ultima săptămână a lunii august, când deja comisiile lucrează. Nu cred însă că România avea nevoie de un pas înapoi în condiţiile în care suntem ţara europeană cu cea mai bună dezvoltare economică. Din motive pe care nu le cunoaştem, preşedintele a fost sfătuit sau a fost doar iniţiativa lui să trimită înapoi Codul Fiscal’, a precizat Ioan Chelaru.

Vicepreşedintele Senatului a precizat că se aşteaptă motivaţia respingerii codurilor pentru a se lua o decizie în coaliţie. Ioan Chelaru a adăugat că se va face o analiză a motivelor pentru care preşedintele a decis retrimiterea în Parlament.

‘Nu cunosc în amănunt motivele preşedintelui, am văzut motive de ordin general, dar cred că aceste coduri, discutate cu specialiştii Comisiei Europene, analizate în amănunt şi dezbătute în Senat iniţial, apoi în Camera Deputaţilor, şi votate de toate forţele politice, cu consultarea tuturor specialiştilor, inclusiv din partidele de opoziţie, sunt coduri de care România are nevoie de urgenţă. Cred că ele ar fi trebuit promulgate astăzi sau mâine (…) Dacă unele motive sunt extraordinar de valoroase, se vor introduce în Codul Fiscal şi lucrurile vor merge mai departe. Dacă nu, cererea de reexaminare va fi respinsă şi se va trimite din nou spre promulgare’, a afirmat Ioan Chelaru.

Prezentă la Piatra-Neamţ, Rovana Plumb, preşedintele interimar al PSD, a declarat că decizia de convocare a unei şedinţe extraordinare a Parlamentului va fi luată săptămâna viitoare.

‘Luăm în calcul o eventuală sesiune extraordinară. România are nevoie de implementarea codurilor. Vom discuta, vom decide, poate să fie undeva în august să aibă loc sesiunea extraordinară’, a declarat Rovana Plumb.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri Senatului cererea de reexaminare a Legii privind Codul fiscal.

‘Susţinem relaxarea şi simplificarea fiscală prin reducerea unor taxe şi impozite în condiţiile în care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscală şi predictibilitate. Din această perspectivă, considerăm că noul Cod fiscal poate fi pus în aplicare numai după o riguroasă şi temeinică analiză a implicaţiilor întregului set de măsuri fiscale şi bugetare asupra construcţiei bugetului general consolidat, atât pentru anul 2016, cât şi pentru anii următori şi numai cu respectarea obligaţiilor asumate de România şi a legislaţiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetară’, arată şeful statului în cererea de reexaminare.

Potrivit acestuia, punerea în aplicare a noului Cod fiscal ‘ar genera implicaţii majore la nivelul construcţiei bugetare pentru anii următori din perspectiva obiectivului de menţinere a consolidării fiscale’.

Iohannis susţine că, potrivit evaluărilor Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional, ‘punerea în aplicare a noului Cod fiscal atrage, în mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB şi deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergenţă şi Strategiei Fiscal-bugetare’.

‘O asemenea dinamică denotă instabilitate în abordarea fiscal-bugetară: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari etc’, arată preşedintele.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...