Viceprimarul Bucureştiului: Capitala a pierdut 200 de milioane din cauza modului de vânzare a obligaţiunilor PMB

Viceprimarul Capitalei Cornel Pieptea susţine că bugetul Capitalei va fi văduvit de 200 de milioane de lei, având în vedere modul de gestionare a procesului de emisiune şi vânzare a obligaţiunilor Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).
Economica.net - joi, 14 mai 2015, 11:46
Viceprimarul Bucureştiului: Capitala a pierdut 200 de milioane din cauza modului de vânzare a obligaţiunilor PMB

‘Sorin Oprescu a pierdut pe mâna lui peste 200 de milioane de lei din banii bucureştenilor. Bugetul Bucureştiului va fi văduvit de această sumă importantă, deoarece Oprescu a gestionat prost procesul de emisiune şi vânzare a obligaţiunilor Primăriei Municipiului Bucureşti. Într-un show mediatic marca Sorin Oprescu, acesta s-a lăudat cu cea mai bună dobândă obţinută la emisiunea de obligaţiuni, cu o medie de 3,9%, felicitându-se personal pentru modul în care el are grijă de banii bucureştenilor’, a declarat Pieptea, joi, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, cifrele şi documentele îl contrazic flagrant pe edilul Oprescu, scrie Agerpres.

‘Bucureştenii trebuie să ştie că Sorin Oprescu a făcut un credit cu buletinul din banii lor, iar ei trebuie să plătească dobânzi mai mari faţă de locuitorii din Bacău şi Timişoara, care pentru credite cu maturitatea de zece ani plătesc o dobândă de 3%, în timp ce locuitorii Bucureştiului pentru maturitatea de 10 ani vor achita o dobândă de 5,1%’, a mai declarat viceprimarul Capitalei.

El a afirmat că printre motivele pentru care bucureştenii au ajuns să se împrumute scump faţă de celelalte localităţi din ţară este faptul că Oprescu nu a apelat la serviciile unui consultant financiar, care să apere exclusiv interesele Municipalităţii.

‘Oprescu a ales o procedură în baza căreia a fost sfătuit pe tot parcursul procesului de intermediarul tranzacţiei, care asigură atât interesele vânzătorului, ale Primăriei Municipiului Bucureşti, cât şi pe cele ale cumpărătorilor, el fiind unul dintre potenţialii cumpărători. Interesul intermediarului a fost să se vândă întreaga emisiune de obligaţiuni, indiferent de costuri, mai ales că ele sunt plătite din bani publici, din banii bucureştenilor. Împrumutul a fost obţinut fără ca Primăria să ofere vreo garanţie, un soi de credit cu buletinul, în care bineînţeles dobânda este mai mare, deoarece lipsesc garanţiile’, a spus Pieptea.

El este de părere că Oprescu trebuie să răspundă la mai multe întrebări.

‘Prima ar fi aceea privind retragerea Nomura International din asocierea care a câştigat intermedierea împrumutului. (…) De asemenea, Sorin Oprescu trebuie să spună public de ce a restricţionat accesul micilor investitori la obligaţiunile emise de Primăria Municipiului Bucureşti’, a mai spus Pieptea.

Potrivit acestuia, Oprescu trebuie să explice de ce a ales să se împrumute cu doar o zi înainte ca BNR să ia o decizie de reducere a rezervelor minime obligatorii în lei de la 10% la 8%.

Municipiul Bucureşti a lansat obligaţiuni de 2,2 miliarde lei, la o dobândă medie de 3,98% în lei, fiind cea mai bună dobândă obţinută de o municipalitate din România, bugetul Primăriei economisind astfel circa 4 milioane lei anual, declara pe 5 mai primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, la Bursa de Valori Bucureşti.

‘Capitala României s-a împrumutat în monedă naţională, fără să-şi mai asume riscul valutar. Concret, în termenii de specialitate, credem că a fost cea mai mare ofertă de obligaţiuni municipale din România, respectiv 2,2 miliarde lei. Dobânda medie obţinută de municipalitate este 3,98%, în lei, ceea ce înseamnă o economie la bugetul primăriei Capitalei de 4 milioane lei anual. Ne-am atins un obiectiv strategic: am eliminat riscul valutar. Netezirea vârfului de refinanţare face să nu mai avem niciodată un vârf de refinanţare atât de mare’, preciza Oprescu.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...