Victoria lui Obama în criza fiscală nu îi garantează succesul în negocierile viitoare

Victoria preşedintelui american Barack Obama în criza fiscală cu republicanii nu îi va garanta succesul în negocierile viitoare legate de cheltuielile prioritare ale celui de-al doilea mandat al său şi de propunerile referitoare la imigraţie, relatează Bloomberg.
Economica.net - joi, 17 oct. 2013, 13:38
Victoria lui Obama în criza fiscală nu îi garantează succesul în negocierile viitoare

La capătul unui blocaj de două săptămâni, Obama a reuşit să reziste unui atac direct al republicanilor din Camera Reprezentanţilor asupra legii asigurărilor medicale, pe care i-a obligat să permită necondiţionat creşterea limitei de îndatorare.

„În mod clar este o victorie pentru preşedinte. Dacă este vorba de o bătălie câştigată sau de un război câştigat, nu ştim”, a declarat Patrick Griffin, membru al administraţiei preşedintelui Bill Clinton, care a trecut prin două blocări ale activităţii guvernului şi un Congres dominat de republicani.

Acordul de ultim moment încheiat joi nu elimină conflictul din Congres referitor la politica fiscală, iar guvernul va fi finanţat doar până pe 15 ianuarie. Limita de îndatorare a fost prelungită până pe 7 februarie.

Republicanii au spus că în următoarea rundă a negocierilor pentru buget se vor opune în continuare majorării taxelor, în timp ce democraţii nu vor accepta reducerea unor drepturi legate de securitatea socială şi asistenţa medicală, fără majorarea veniturilor fiscale.

Totodată, republicanii s-au angajat că atace în continuare legea asigurărilor de sănătate, promulgată de preşedinte în primul său mandat.

Preşedintele Obama a semnat joi dimineaţă acordul aprobat miercuri de Congres, astfel încât instituţiile federale să îşi poată relua imediat activităţile blocate de la 1 octombrie.

Obama a spus după votul din Senat că următorul lucru pe care îl vrea din partea Congresului este ca acesta să aprobe o nouă lege a imigraţiei, un proiect în domeniul agriculturii, precum şi să lucreze la un „buget raţional”.

Oprirea parţială a activităţilor instituţiilor guvernamentale a costat economia americană cel puţin 24 miliarde de dolari şi a redus creşterea economică din trimestrul al patrulea cu minim 0,6 puncte procentuale, potrivit Standard & Poor’s.

Te-ar mai putea interesa și
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
La trei luni de la publicarea propunerii legislative de către Comisie, Consiliul UE a adoptat definitiv regulamentul care urmăreşte să asigure faptul că, în pofida perturbărilor de pe piaţa......
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna mai 2022 cu 1,6% faţă de aprilie ...
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este în jur de 1.000 de lei/MWh
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este ...
Săptămâna trecută au avut loc primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de Energie (PMC), operată de Bursa de ...
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Armata rusă îşi intensifică ofensiva în Ucraina şi încearcă în prezent să blocheze oraşul Lisiceansk, unul dintre ...