Victoria republicanilor în alegerile parţiale anunţă doi ani dificili pentru Obama – presa americană

Partidul Democrat al preşedintelui Barack Obama a pierdut în urma alegerilor parţiale de marţi majoritatea în Senat în favoarea republicanilor, astfel că liderul de la Casa Albă va fi obligat în cei doi ani care i-au mai rămas din ultimul mandat să colaboreze mai îndeaproape cu opoziţia republicană, se arată într-o sinteză a presei americane realizată de publicaţia Le Courrier International.
Economica.net - mie, 05 nov. 2014, 14:48
Victoria republicanilor în alegerile parţiale anunţă doi ani dificili pentru Obama - presa americană

Astfel, The Washington Post scrie despre ‘valul republican’ adus de scrutinul de la jumătatea legislaturii, anunţând că prin câştigarea a cel puţin şapte noi mandate, Grand Old Party (GOP, Partidul Republican) îşi asigură majoritatea în Senat, consolidându-şi totodată controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, unde este majoritar încă din 2010.

‘GOP câştigă bine’ titrează la rândul său USA Today, mai ales că republicanii au câştigat şi cele mai disputate două posturi de guvernator, în statele Florida şi Wisconsin.

Dar pentru presa americană aceste rezultate reprezintă în primul rând o înfrângere a lui Obama. Astfel, The New York Times estimează că rezultatele reprezintă o ‘respingere a lui Barack Obama’. Acest cotidian de centru-stânga desenează mai departe un portret al unui preşedinte care de acum înainte va trebui ‘să se bată pentru a nu-şi pierde importanţa’.

Cotidianul conservator The Wall Street Journal evocă ‘un referendum sever’ împotriva şefului statului, iar tabloidul New York Daily News titrează ‘Nope’ (‘Nu’), aluzie la faimosul afiş electoral ‘Hope’ (‘Speranţă’) din anul 2008, când Obama a fost ales preşedinte.

După ce menţionează acest rezultat previzibil, presa americană îşi îndreaptă atenţia către modul cum ar putea evolua ultimii doi ani de mandat ai lui Obama şi încearcă să răspundă la întrebarea dacă republicanii vor putea coopera cu preşedintele pe unele teme esenţiale.

Victoria implică şi asumarea mai multor responsabilităţi în conducerea ţării, atrage atenţia un editorial din The Washington Post. Dacă republicanii ‘vor să dovedească înaintea alegerilor din 2016 că pot guverna mai bine decât democraţii, iată că vor avea ocazia să se ocupe de multe probleme lăsate în aşteptare’, se arată în editorial.

Printre dosarele cele mai importante sunt de menţionat: campania împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, liderii republicani solicitând acţiuni militare mai îndrăzneţe împotriva acesteia, iar chestiunea încă nu a fost dezbătută în Congres, reducerea cheltuielilor bugetare, infrastructura sau imigraţia.

Dar Congresul nu va fi în măsură să trateze aceste subiecte împreună cu Obama decât dacă liderii republicani vor şti să transforme entuziasmul victoriei în rezultate concrete şi nu vor începe să traseze linii roşii, iar liderul de la Casa Albă la rândul său va reuşi să fie mai abil ca în trecut, se arată în analiza din The Washington Post, ce avertizează totodată că aşteptările electoratului american au crescut.

Acelaşi mesaj este transmis şi de Wall Street Journal, chiar dacă acesta nu este adresat direct lui Obama. În opinia cotidianului economic, preşedintele american este principalul responsabil pentru blocajele din ultimii ani, perioadă în care ‘s-a înregistrat o creştere economică slabă şi veniturile au scăzut pentru toată lumea, mai puţin pentru cei deja înstăriţi’. Aşadar, singura soluţie conform ziarului Wall Street Journal este adoptarea de măsuri în favoarea creşterii economice, finalizarea negocierilor privind acordul comercial transpacific, liberalizarea producţiei şi a exportului de energie, sporirea cheltuielilor militare şi investiţiile în infrastructură.

Există însă şi publicaţii ce se arată mai optimiste, cum este USA Today, care apreciază că ‘cele două partide vor fi înclinate să se concentreze pe chestiuni nepartizane’, precum reforma fiscală, şi îi cere preşedintelui să nu cedeze tentaţiei de a abuza de decrete.

Totuşi, mulţi sunt sceptici cu privire la şansele unei cooperări între cele două mari formaţiuni de pe scena politică a SUA. Un exemplu în acest sens este opinia exprimată în The New York Times, ce subliniază că ‘aproape toţi candidaţii republicani şi-au bazat campania pe un singur lucru, şi anume eşecul lui Obama’.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...