1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti 21 º

News

Videanu a fost eliberat din arestul Poliţiei. Va fi cercetat penal sub control judiciar

Adriean Videanu a fost eliberat din arestul Poliţiei, dar va fi cercetat penal sub control judiciar, informează ROMANIA TV

06 feb, 2015 | RomaniaTV.net

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis eliberarea din arest preventiv a fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, cercetat penal de DNA alături de fosta şefă a DIICOT Alina Bica.

Instanţa a admis o contestaţie a lui Adriean Videanu faţă de măsura arestării preventive, în cazul acestuia fiind dispusă măsura controlului judiciar, a declarat avocatul lui Videanu, Cristian Ene.

În schimb, Alina Bica, Dorin şi Alin Cocoş rămân în arest.

Potrivit deciziei instanţei, pe perioada controlului judiciar, Videanu trebuie să respecte mai multe obligaţii, printre care: să se prezinte la Secţia 12 Poliţie Bucureşti ori de câte ori este chemat; să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; să nu se apropie de coinculpaţii Alina Bica, Alin Cocoş, Dorin Cocoş şi Florentin Mihăilescu, martorul Mihai Cristian Atănăsoaei şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect pe nicio cale.

'În baza art. 204 alin. 12 Cod de procedură penală dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Videanu Adriean de sub puterea mandatului nr. 10/U emis la data de 31 ianuarie 2015 de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosar nr. 409/1/2015, dacă nu este arestat în altă cauză', se arată în decizia instanţei.

DNA susţine că, în perioada ianuarie 2011-2012, Dorin Cocoş a promis, pretins şi primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase, suma totală de 16 milioane euro, în tranşe, în schimbul influenţei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP, Alina Bica şi Sergiu Diacomatu, pentru asigurarea soluţionării a două dosare de despăgubire, dintre care unul cu nr.22714/ FFCC (prin care valoarea unui teren în suprafaţă peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei).

Pentru urgentarea soluţionării dosarului de despăgubire, Dorin Cocoş a dat foloase Alinei Bica, sub forma unei cote dintr-un teren situat în localitatea Snagov, în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi.

Pe de altă parte, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, iar Ionuţ Mihăilescu, fost consilier al Alinei Bica, este acuzat de complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, la 24 septembrie 2013, în dosarul Romgaz instrumentat de DIICOT, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea unui sechestru şi asupra a 80 de acţiuni, deţinute la o firmă de Adriean Videanu.

Ulterior, 25 februarie 2014, printr-o ordonanţă, Alina Bica, în calitate de şef DIICOT, a dispus cu încălcarea prevederilor legale de competenţă admiterea solicitării inculpatului Videanu şi a ridicat sechestrul asigurător.

Prin această acţiune, Alina Bica i-a facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO