VIDEO – Iranul a atacat cu rachete baze irakiene în care se află soldaţi americani. Reacţia SUA şi cum evoluează evenimentele

La cinci zile după eliminarea generalului Qassem Soleimani, Iranul a demarat miercuri riposta împotriva Statelor Unite lansând rachete asupra a două baze militare din Irak unde staţionează militari americani, comentează AFP citat de Agerpres. Preşedintele american Donald Trump a spus că armata americană este cea mai puternică şi bine echipată şi a anunţat că va face o declaraţie pe tema atacurilor. Gardienii Revoluţiei iraniene au ameninţat, miercuri, să lovească Israelul şi "guverne aliate" ale Americii după un atac nocturn împotriva unor baze militare din Irak utilizate de Statele Unite ca represalii de către Washington a puternicului general Qassem Soleimani, notează AFP şi Reuters. Potrivit Pentagonului, peste 12 rachete au fost lansate din Iran împotriva bazelor Ain al-Assad şi Erbil.
Economica.net - mie, 08 ian. 2020, 05:08
VIDEO - Iranul a atacat cu rachete baze irakiene în care se află soldaţi americani. Reacţia SUA şi cum evoluează evenimentele

UPDATE 8.40 Iranul anunță că cel puţin 80 de „terorişti americani” a fost uciși în atacurile cu rachete

Televiziunea de stat iraniană a anunţat miercuri că cel puţin 80 de „terorişti americani” au fost ucişi în atacurile ce au implicat 15 rachete lansate de Teheran asupra unor ţinte americane din Irak, adăugând că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată, transmite Reuters. Televiziunea de stat, citând un oficial de rang înalt din cadrul Gardienilor Revoluţiei, a relevat de asemenea că Iranul are în vedere alte 100 de ţinte în regiune dacă Washingtonul recurge la orice represalii. De asemenea, a indicat că elicoptere americane şi echipament militar au fost „grav avariate”.

UPDATE Iranul a lansat a doua rundă de atacuri împotriva unor baze militare din Irak unde staţionează trupe americane, a anunţat miercuri agenţia particulară de ştiri Tasnim, citată de Reuters.

 

Rachetele iraniene au lovit o bază americană din apropierea aeroportului Erbil din Kurdistanul iranian, a transmis agenţia FARS.

A doua rundă de atacuri a început la interval de o oră după primele lovituri, a informat Tasnim.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat marţi seară că va face o declaraţie miercuri dimineaţă după loviturile iraniene asupra unor baze militare din Irak unde staţionează soldaţi americani, notează AFP.

„Evaluarea pagubelor şi victimelor este în curs. Până în prezent, totul este bine!”, a scris Donald Trump într-un mesaj pe Twitter.

„Avem armata cea mai puternică şi mai bine echipată din lume”, a adăugat el.

„Voi face o declaraţie mâine (miercuri) dimineaţă”, a mai scris liderul de la Casa Albă.

Aceste raiduri, revendicate de Teheran, marchează o schimbare ce provoacă temeri legate de o escaladare regională sau chiar un război deschis, chiar dacă liderii american şi iranian au părut că doresc să calmeze imediat jocul.

La rândul său, şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a afirmat că ţara sa a efectuat şi a „terminat” în cursul nopţii represalii „proporţionale”. „Nu căutăm escaladarea sau războiul”, a insistat el.

Agenţia federală a aviaţiei americane (FAA) le-a interzis avioanelor civile americane să survoleze Irakul, Iranul şi Golful Persic.

Cursul petrolului a crescut cu peste 4,5% miercuri dimineaţă la bursele din Asia.

Gardienii Revoluţiei iraniene, armata ideologică a Republicii Islamice, au sfătuit Washingtonul să îşi recheme trupele americane desfăşurate în regiune „pentru a evita noi pierderi” şi au ameninţat că vor lovi Israelul şi „guvernele aliate” ale Americii.

Tirurile au intervenit la puţin timp după încheierea funeraliilor generalului Qassem Soleimani, asasinat vineri la Bagdad împreună cu irakianul Abu Mehdi al-Muhandis, lider al Hashd al-Shaabi, coaliţie ce regrupează paramilitari pro-Iran integraţi forţelor de securitate irakiene.

„Rachete balistice lansate deschis dinspre Iran asupra unor ţinte americane, este o nouă fază”, a apreciat un specialist în grupările armate şiite, Phillip Smyth, reamintind că până în prezent Teheranul avea tendinţă să răspundă prin intermediul unor facţiuni, fără revendicări.

Dacă Donald Trump a îndepărtat clar marţi orice intenţie de a părăsi Irakul, unii aliaţi occidentali ai SUA au anunţat retragerea lor parţială, alimentând temerile de a vedea tensiunile actuale sabotând lupta împotriva jihadiştilor.

O retragere a trupelor americane „ar fi cel mai rău lucru care i s-ar putea întâmpla Irakului”, a declarat liderul administraţiei de la Washington, insistând asupra pericolului pe care îl reprezintă în ochii săi pentru această ţară impozantul vecin iranian.

„La un moment dat, vom pleca”, „dar acest moment nu a sosit”, a subliniat el.

Aproape în acelaşi timp, secretarul apărării, Mark Esper, insista într-o conferinţă de presă că politica Statelor Unite nu s-a schimbat: „Nu părăsim Irakul”.

Aceste luări de poziţie au fost provocate de o „eroare” a administraţiei americane care a trimis luni o scrisoare autorităţilor irakiene în care informa că se va retrage din Irak şi urmează să îşi repoziţioneze forţele în următoarele zile şi săptămâni.

Marţi, premierul irakian demisionar Adel Abdel Mahdi a confirmat marţi că a primit o scrisoare „semnată”, „tradusă” şi „foarte clară” din partea comandamentului american care anunţa o retragere militară din Irak.

Irak: Avioane militare în zbor deasupra Bagdadului

Numeroase avioane militare survolau Bagdadul miercuri în zori, au transmis corespondenţi ai agenţiei France Presse aflaţi la faţa locului, după ce Iranul a tras cu rachete asupra unor baze militare din Irak unde sunt staţionaţi soldaţi americani.

Loviturile iraniene au avut la cinci zile după asasinarea la Bagdad a generalului iranian Qassem Soleimani la ordinul preşedintelui american Donald Trump, un raid care provoacă temeri în lumea întreagă legate de izbucnirea unui război, mai ales pe teritoriul Irakului, prins în capcană între aliaţii american şi iranian.

Iranul ameninţă să lovească Israelul şi „aliaţii Statelor Unite”

Gardienii Revoluţiei iraniene au ameninţat, miercuri, să lovească Israelul şi „guverne aliate” ale Americii după un atac nocturn împotriva unor baze militare din Irak utilizate de Statele Unite ca represalii de către Washington a puternicului general Qassem Soleimani, notează AFP şi Reuters.

„Sfătuim poporul american să retragă trupele americane desfăşurate în regiune pentru a evita noi pierderi şi a nu permite ca viaţa soldaţilor săi să fie ameninţată şi mai mult de ura crescândă a regimului” american, a adăugat armata ideologică a Republicii Islamice într-un comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...