Vier Pfoten cere respectarea obligaţiei legale de asomare a animalelor destinate sacrificarii

În contextul tradiționalei „tăieri a porcului” de Ignat, Fundația Vier Pfoten dorește să atragă atenția că, potrivit legislației în vigoare, asomarea este obligatorie pentru toți crescătorii, inclusiv pentru cei particulari, pentru a reduce suferința animalelor sacrificate.
Economica.net - mar, 20 dec. 2011, 14:38

Zilele acestea, mii de animale au fost și vor fi sacrificate pentru a ajunge în farfuriile românilor sub formă de preparate tradiționale de Crăciun. Deși s-a făcut informarea publicului referitoare la obligația implementării normelor UE privind protecția animalelor, un număr semnificativ de porci sunt încă omorâți prin metode barbare, precizează organizaţia pentru protecţia mediului. La nivelul populației, în special în zonă rurală, încă se mai crede că gospodăriile individuale sunt exceptate de la obligația asomării, în bază unei presupuse derogări de la Comisia Europeană.

Vier Pfoten subliniază că această derogare nu a existat niciodată, iar orice altă metodă de sacrificarea animalelor decât asomarea este ilegală. Odată cu aderarea la UE, România s-a obligat să aplice toate normele care reglementează condițiile în care sunt sacrificate animalele pentru consum.

Directiva 93/119 CE a fost reglementată în legislația națională încă de acum 6 ani, prin Ordinul 180/2006 privind protecția animalelor în timpul sacrificării și uciderii. Acest ordin impune introducerea asomării că procedeu obligatoriu de inducere a inconștienței animalelor până în momentul morții, pentru a le reduce suferința produsă de sacrificarea tradițională. Această se transformă de cele mai multe ori într-o agonie prelungită, spune asociaţia.

Potrivit unei precizări obținute de Vier Pfoten de la Departamentul de Sănătate și Protecția Consumatorului din cadrul Comisiei Europene, „asomarea animalelor este obligatorie inclusiv pentru gospodăriile individuale și consumul privat, iar autoritățile române au sarcină de a superviza implementarea corectă a regulamentului european, potrivit planului de acțiune trasat și aprobat de Comisia Europeană în 2008”.

Totodată, „Comisia va contacta autoritățile române pentru a verifică stadiul implementării, urmând să acorde, dacă e necesar, asistentă suplimentară în aplicarea acestui plan”.   

„Directiva nu anulează dreptul românilor la tradiție, ci impune respectarea unor minime norme având că scop reducerea suferinței animalelor. Mulți dintre cei care au asistat la aceste tăieri de Crăciun au rămas cu amintirea unui spectacol sângeros și traumatizant. Toată această sacrificare brutală poate fi evitată prin asomare, un procedeu menit să reducă suferința animalului în timpul sacrificarii”, a declarat Veronica Tulpan, director de programe naționale Vier Pfoten România.

Te-ar mai putea interesa și
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută și s-a desfășurat fără incidente. ...
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana ...
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom anunță finalizarea unei noi unități de mentenanță în București. Depoul Alstom Grivița este primul depou dedicat ...
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Compania Naţională Loteria Română va lansa o serie de 1.000.000 de lozuri în campania TEAM Romania, iar 30% din sumele ...