Viitorul planetei se va decide la summitul de la Paris – Hollande

Viitorul planetei se va decide în timpul conferinţei internaţionale de la Paris privind clima (COP21), a declarat luni preşedintele francez Francois Hollande, adresând un apel omologilor săi 'să nu risipească speranţa uriaşă generată de această reuniune', transmite AFP.
Economica.net - lun, 30 nov. 2015, 11:39
Viitorul planetei se va decide la summitul de la Paris - Hollande

COP21 a generat o speranţă uriaşă pe care nu avem dreptul să o risipim, a declarat preşedintele Franţei cu prilejul deschiderii acestei reuniuni istorice la care participă peste 150 de şefi de stat şi de guvern din lumea întreagă. ‘Suntem la baza zidului, … însă nu este de netrecut’, a adăugat Francois Hollande.

Negocierile în cadrul conferinţei se vor desfăşura până la 11 decembrie, având ca obiectiv ajungerea la un acord care să permită limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius în raport cu epoca pre-industrială.

În deschiderea lucrărilor conferinţei internaţionale de la Paris privind clima şefii de stat şi de guvern au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor atentatelor teroriste care au avut loc la 13 noiembrie în regiunea pariziană, soldate cu 130 de morţi şi 350 de răniţi.

COP21: China şi SUA, cele mai poluante state ale planetei, conştiente de responsabilitatea lor (Obama)

China şi SUA, cele mai poluante state ale planetei, sunt conştiente de responsabilitatea lor de a acţiona în favoarea climei, a declarat luni preşedintele american Barack Obama cu prilejul unei întâlniri cu omologul său chinez Xi Jinping, transmite agenţia France Presse.

Pentru că suntem statele care emit cele mai mari cantităţi de emisii de carbon, am convenit că este responsabilitatea noastră să acţionăm, a declarat Barack Obama înaintea deschiderii conferinţei internaţionale de la Paris privind schimbările climatice, conform AFP.

Potrivit Associated Press, China este responsabilă de 30% dintre emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial, iar SUA de 16%.

Departamentul de Stat al SUA a anunţat luni că SUA se angajează să transfere 51 de milioane de dolari către un fond global care va ajuta statele cele mai sărace să facă faţă schimbărilor climatice, conform AP. Astfel, SUA se alătură Germaniei, Canadei, Italiei şi altor state care au transferat deja 248 de milioane de dolari în acelaşi scop, mai scrie AP.

Experţii şi medicii avertizează că schimbările climatice au efecte directe şi indirecte asupra sănătăţii, relatează AFP, care prezintă în acest sens câteva date oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Între 2030 şi 2050, schimbările climatice ar putea antrena anual aproape 250.000 de decese în plus, dintre care circa 38.000 cauzate de expunerea la căldură a persoanelor în vârstă, 48.000 provocate de diaree, 60.000 ca urmare a paludismului şi 95.000 din cauza subnutriţiei copiilor, potrivit OMS.

Costul efectelor negative directe asupra sănătăţii se situează între două şi patru miliarde de dolari pe an până în 2030, conform aceleiaşi organizaţii.

În perioada de caniculă înregistrată în vara anului 2003 în Europa s-au înregistrat peste 70.000 de decese în plus.

Dr. Patrice Halimi, secretar general al asociaţiei Santé Environnement France, consideră că nu se poate vorbi despre ‘o cauză care antrenează o singură consecinţă’, ci despre ‘un ansamblu de evenimente’ susceptibile de a afecta sănătatea.

Este greu de măsurat ‘partea exactă a încălzirii climei’ în ceea ce priveşte problemele de sănătate, afirmă Robert Barouki, specialist în această problematică în cadrul institutului francez Inserm (Institut national de la santé et de la recherche médicale).

Totdeauna au existat canicule, ‘dar frecvenţa şi intensitatea lor a crescut’. O expunere mai puternică la raze ultraviolete poate conduce la cancere de piele, mai spune acesta.

Aceeaşi constatare pentru catastrofele naturale legate de fenomene meteorologice. Cu o triplare din anii ’60 şi până în prezent, catastrofele naturale au condus la o supramortalitate.

‘În fiecare an, aceste catastrofe au provocat peste 60.000 de decese, în special în ţările în curs de dezvoltare’, estimează OMS.

Temperaturile crescute favorizează de asemenea dezvoltarea unor plante ce provoacă alergii, cum este ambrozia, care ar urma să invadeze progresiv întreaga Europă cu o concentraţie de polen de patru ori mai mare până în anul 2050.

‘Încălzirea climei favorizează răspândirea maladiilor infecţioase care depind de vectori precum ţânţarii’, explică Dr. Halimi.

Schimbările climatice vor prelungi probabil sezonul de transmitere a anumitor maladii cu transmitere vectorială şi vor modifica răspândirea lor geografică, potrivit OMS.

Clima exercită o puternică influenţă asupra paludismului. Transmis de ţânţarul anofel, paludismul ucide aproape 800.000 de persoane pe an, menţionează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

‘Ţânţarii Aedes, vectori ai febrei dengue, sunt şi ei foarte sensibili la condiţiile meteorologice. Potrivit unor studii, două miliarde de persoane în plus ar putea fi expuse riscului de transmitere a febrei dengue până în anii 2080’, adaugă OMS.

Încălzirea climei se află la originea unei creşteri a concentraţiilor de ozon, care afectează persoanele cu boli respiratorii cronice ca astmul.

Totodată, contribuie la creşterea poluării cu particule fine prin intermediul incendiilor de pădure, care ar urma să se înmulţească şi să se întindă spre nord în anii următori, apreciază Bruno Housset, preşedinte al Federaţiei franceze de pneumologie.

Aceste particule fine, care pot pătrunde adânc în aparatul respirator, pot favoriza cancerul pulmonar şi anumite maladii cardiovasculare, precum şi astmul.

Aproximativ 300 de milioane de persoane suferă de astm, semnalează OMS, potrivit căreia creşterea temperaturilor ar urma să contribuie la creşterea mortalităţii legate de această patologie.

Preşedintele francez, François Hollande, care a participat duminică la un dejun de lucru cu premierul canadian Justin Trudeau, a exprimat necesitatea ca în cadrul Conferinţei internaţionale de la Paris asupra schimbărilor climatice (COP21) să se ajungă la un acord ‘ambiţios’, care să aibă ‘caracter constrângător’, potrivit AFP.

Obiectivul acestui dejun era de a-i uni pe ‘diplomaţii noştri, iniţiativele noastre, pentru a putea să convingem toate ţările’, pentru că va fi nevoie de consens pentru a ajunge la un acord ambiţios, a declarat presei şeful statului francez.

Canada a decis să aloce 2,65 miliarde de dolari canadieni (1,9 miliarde de euro) pe cinci ani pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să lupte împotriva schimbărilor climatice.

Premierul canadian s-a declarat la rândul său foarte bucuros să conlucreze cu François Hollande pentru ‘o rezoluţie ambiţioasă’.

Agerpres

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat sâmbătă ca impune pentru zilele de duminică și luni, 01 – 02.08.2021, în intervalul orar 12:00-20:00, restricții de......
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului metalic
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului ...
Trustul de Clădiri Metropolitane a publicat vineri, 30 iulie, anunțul de licitație pentru achiziția tablierului metalic ...
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
Un număr de 156 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Decizia de a demite directorul CFR în urma accidentelor petrecute în ultimele zile în România aparţine exclusiv Ministerului ...