Viitorul zonei euro este în pericol dacă nu vor fi adoptate rapid reforme – ministrul francez de Finanţe

Viitorul zonei euro este în pericol dacă cele 19 state membre nu se pun rapid de acord asupra reformelor necesare pentru a-şi creşte convergenţa economiilor, a afirmat vineri ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, în marja reuniunii Eurogrup, care se desfăşoară la Bucureşti, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 05 apr. 2019, 11:34
Viitorul zonei euro este în pericol dacă nu vor fi adoptate rapid reforme - ministrul francez de Finanţe

„Există îngrijorări privind viitorul zonei euro dacă nu vom reuşi să reducem divergenţele în rândul celor 19 economii ale blocului”, a declarat Le Maire.

Acesta a cerut decizii rapide, cel târziu până la reuniunea Eurogrup din iunie, asupra unui buget al zonei euro care să favorizeze convergenţa.

De asemenea, oficialul francez şi-a exprimat îngrijorarea privind încetinirea economică din Germania şi recesiunea din Italia.

În schimb, ministrul italian de Finanţe, Giovanni Tria, a susţinut că temerile privind economia ţării sale sunt rezultatului creşterii mai slabe din Germania şi din Europa, dar a refuzat să ofere noi prognoze privind evoluţia PIB-ului Italiei.

Guvernul italian a previzionat în decembrie un avans al PIB-ului de 1% în acest an. Cifra este considerată de analişti prea optimistă, după ce Executivul de la Roma a anunţat că va majora cheltuielile cu protecţia socială şi va reduce vârsta de pensionare.

Şi Pierre Moscovici, comisarul european responsabil pentru afaceri economice şi financiare, a avertizat vineri că situaţia economică a Italiei este „delicată” şi trebuie să fie atent monitorizată.

Moscovici a citat datele care arată că economia Italiei ar putea înregistra creştere zero sau chiar recesiune.

„Acestea sunt date pe care trebuie să le urmărim foarte atent”, a declarat oficialul european.

În prezent, Italia este singura ţară din UE în recesiune. Economia italiană a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, după o creştere semnificativă a costurilor de împrumut şi a incertitudinilor politice provocate de divergenţele dintre Guvernul populist de la Roma şi Comisia Europeană privind bugetul pe 2019.

Institutul Naţional de Statistică (Istat) a publicat recent datele preliminare care arată că economia s-a contractat cu 0,2% în trimestrul patru din 2018, după un declin de 0,1% în precedentele trei luni. Scăderea este mai accentuată decât previzionau analiştii, 0,1%.

Te-ar mai putea interesa și
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,......
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...