1EUR = 4.8024 RON | Bucureşti 15 º

Extern

Viitorul zonei euro este în pericol dacă nu vor fi adoptate rapid reforme - ministrul francez de Finanţe

Viitorul zonei euro este în pericol dacă cele 19 state membre nu se pun rapid de acord asupra reformelor necesare pentru a-şi creşte convergenţa economiilor, a afirmat vineri ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, în marja reuniunii Eurogrup, care se desfăşoară la Bucureşti, transmite Reuters.

05 apr, 2019 | Agerpres

"Există îngrijorări privind viitorul zonei euro dacă nu vom reuşi să reducem divergenţele în rândul celor 19 economii ale blocului", a declarat Le Maire.

Acesta a cerut decizii rapide, cel târziu până la reuniunea Eurogrup din iunie, asupra unui buget al zonei euro care să favorizeze convergenţa.

De asemenea, oficialul francez şi-a exprimat îngrijorarea privind încetinirea economică din Germania şi recesiunea din Italia.

În schimb, ministrul italian de Finanţe, Giovanni Tria, a susţinut că temerile privind economia ţării sale sunt rezultatului creşterii mai slabe din Germania şi din Europa, dar a refuzat să ofere noi prognoze privind evoluţia PIB-ului Italiei.

Guvernul italian a previzionat în decembrie un avans al PIB-ului de 1% în acest an. Cifra este considerată de analişti prea optimistă, după ce Executivul de la Roma a anunţat că va majora cheltuielile cu protecţia socială şi va reduce vârsta de pensionare.

Şi Pierre Moscovici, comisarul european responsabil pentru afaceri economice şi financiare, a avertizat vineri că situaţia economică a Italiei este "delicată" şi trebuie să fie atent monitorizată.

Moscovici a citat datele care arată că economia Italiei ar putea înregistra creştere zero sau chiar recesiune.

"Acestea sunt date pe care trebuie să le urmărim foarte atent", a declarat oficialul european.

În prezent, Italia este singura ţară din UE în recesiune. Economia italiană a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, după o creştere semnificativă a costurilor de împrumut şi a incertitudinilor politice provocate de divergenţele dintre Guvernul populist de la Roma şi Comisia Europeană privind bugetul pe 2019.

Institutul Naţional de Statistică (Istat) a publicat recent datele preliminare care arată că economia s-a contractat cu 0,2% în trimestrul patru din 2018, după un declin de 0,1% în precedentele trei luni. Scăderea este mai accentuată decât previzionau analiştii, 0,1%.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO