Viktor Orban: Uniunea Europeană „s-a predat Turciei” în criza refugiaţilor

Uniunea Europeană 's-a predat Turciei' în criza refugiaţilor sub impulsul Angelei Merkel, cu consecinţe 'imposibil de prevăzut', a declarat sâmbătă premierului ungar Viktor Orban, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 23 apr. 2016, 09:39
Viktor Orban: Uniunea Europeană

Liderul de la Budapesta a lansat acest atac la adresa cancelarului german într-un interviu apărut sâmbătă în săptămânalul german Wirtschaftswoche, chiar în ziua în care Angela Merkel şi mai mulţi lideri europeni efectuează o vizită delicată în Turcia, în cadrul procesului de urmărire a acordului încheiat între Uniunea Europeană şi Ankara la 18 martie pentru stoparea fluxului de migraţie ilegală şi pe care Turcia ameninţă să nu îl mai respecte.

Prin acest acord dintre Bruxelles şi Ankara, impus în principal de Angela Merkel, ‘suntem predaţi Turciei. Un astfel de lucru nu este niciodată bun’, a spus Orban, care a dispus ridicarea unui gard de sârmă ghimpată în Ungaria împotriva fluxului de refugiaţi şi imigranţi.

‘Securitatea Uniunii Europene nu poate fi pusă în mâinile unei puteri exterioare UE’, a spus el.

Turcia s-a angajat să accepte întoarcerea pe teritoriul său a tuturor imigranţilor ajunşi ilegal în Grecia de la 20 martie. Planul prevede de asemenea că pentru fiecare refugiat sirian retrimis în Turcia, un altul va fi ‘reinstalat’ într-o ţară din UE, în limita a 72.000 de locuri.

În contrapartidă, Bruxellesul a acceptat să ofere Turciei trei miliarde de euro, să relanseze discuţiile privind aderarea la UE şi să accelereze procesul de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci, subliniind însă că nu va face compromisuri în privinţa criteriilor care trebuie îndeplinite.

Ankara a ridicat însă miza, cerând trei miliarde de euro suplimentare până în 2018 şi spunând că ar putea să nu mai respecte acordul dacă statele membre ale UE nu îşi vor respecta promisiunea de a elimina vizele pentru cetăţenii turci până la sfârşitul lunii iunie.

‘Noi, membrii UE, am plătit deja trei miliarde Turciei. Imediat însă trebuie să mai plătim trei miliarde. Este imposibil de prevăzut unde se va opri aceasta’, a spus Orban, care a permis totuşi adoptarea acordului cu Ankara.

‘Am susţinut strategia Turciei doar cu condiţia că va exista în plus un sistem de protecţie a frontierelor proprii’ ale UE, a declarat el.

În opinia sa, Bruxellesul a făcut o ‘greşeală’ concentrându-se mai mult pe repartiţia refugiaţilor, şi mai puţin pe protejarea frontierelor.

Te-ar mai putea interesa și
Care este prognoza pieței de criptomonede pentru 2024 (P)
Care este prognoza pieței de criptomonede pentru 2024 (P)
Nu este un secret că piața crypto este caracterizată de o volatilitate crescută și de fluctuații de preț care pot lua prin surprindere investitorii. Există multe exemple de criptomonede care......
Cod fiscal schimbat din nou: reguli noi privind recuperare pierderilor firmelor, din activităţi independente, investiţii sau alte surse extrasalariale
Cod fiscal schimbat din nou: reguli noi privind recuperare pierderilor firmelor, din activităţi independente, investiţii ...
Începând cu 2024, pierderea fiscală anuală a firmei se recuperează în procent de 75% din profiturile impozabile obţinute ...
Tranzacție. Vertiv achizitioneaza CoolTera, furnizor de infrastructură de răcire cu lichid
Tranzacție. Vertiv achizitioneaza CoolTera, furnizor de infrastructură de răcire cu lichid
Vertiv, furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, a anunțat joi că subsidiarele ...
România în top 3 ţări din UE cu cea mai mare creştere economică anuală, în trimestrul al treilea din 2023 – date Eurostat
România în top 3 ţări din UE cu cea mai mare creştere economică anuală, în trimestrul al treilea din 2023 – ...
Produsul Intern Brut a rămas stabil, atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, în trimestrul trei din 2023, ...