Viktor Orban vrea să redreseze economia Ungariei prin creșterea investițiilor și scăderea impozitelor

Ungaria vrea să stimuleze redresarea economiei afectată de pandemia de coronavirus prin majorarea investiţiilor şi reduceri fiscale, a afirmat vineri premierul Viktor Orban într-un interviu acordat la Bruxelles agenţiei Reuters, relatează Agerpres.
Economica.net - vin, 25 sept. 2020, 17:37
Viktor Orban vrea să redreseze economia Ungariei prin creșterea investițiilor și scăderea impozitelor

Autorităţile de la Budapesta se confruntă cu o creştere a cazurilor de COVID-19, iar economia ar urma să se contracteze cu 6% anul acesta.

Perspectivele reduse de redresare ale economiei ar putea reprezenta o ameninţare pentru Viktor Orban, deoarece se pregăteşte să se confrunte cu alegeri parlamentare în prima jumătate a lui 2022.

„Investiţii, investiţii, investiţii. Reduceri fiscale şi investiţii”, a răspuns Orban când a fost întrebat cum va încerca să îmbunătăţească economia. „Ne concentrăm pe investiţii deoarece dacă avem investiţii avem locuri de muncă”. Aceasta, a explicat premierul maghiar, va fi suficient pentru a readuce economia pe creştere, chiar fără procentul Ungariei din noul fond de redresare al UE.

Întrebat dacă Guvernul de la Budapesta va extinde schema de susţinere a locurilor de muncă, care a expirat luna trecută, Orban a răspuns: „dacă va exista un motiv să facem asta, o vom face, dar până acum ne concentrăm mai mult pe investiţii”.

PIB-ul Ungariei a înregistrat un declin anual de 13,6% în trimestrul doi din 2020, cel mai sever recul din flancul estic al UE, iar redresarea ar urma să fie mai lentă decât se estima anterior.

În privinţa monedei naţionale, care s-a depreciat săptămâna aceasta la cel mai redus nivel faţă de euro din ultimele cinci luni, determinând joi Banca Centrală să majoreze surprinzător rata dobânzii, premierul ungar a explicat că rata de schimb este treaba Băncii Centrale.

„Banca Naţională este independentă şi am încredere în această instituţie, deci pur şi simplu nu e treaba mea. Este politica Băncii Naţionale. În funcţie de evoluţia forintului, trebuie să ajustăm politica economică”, a declarat Orban.

Te-ar mai putea interesa și
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul său pop-up store....
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...