UPDATE Astăzi se inaugurează un nou tronson de autostradă

Lotul 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu va fi deschis traficului vineri, cu două zile înainte de alegerile prezidenţiale. În ciuda problemelor legate de alunecările de teren, oficialii spun că autostrada este sigură, dar admit că lucrările nu sunt finalizate.
Mihai Nicuţ - mie, 12 nov. 2014, 13:20
UPDATE Astăzi se inaugurează un nou tronson de autostradă

Cei 22 km de autostradă dintre Cunţa şi Sălişte, de pe tronsonul Orăştie-Sibiu, vor fi deschişi traficului pe data de 14 noiembrie, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse apropiate situaţiei.

“Da, cel mai probabil se va deschide vineri” a confirmat pentru ECONOMICA.NET ministrul Transporturilor, Ioan Rus. Întrebat dacă s-au rezolvat problemele legate de alunecările de teren din zonă, ministrul a spus că mai este de lucru, dar că tronsonul de autostradă este sigur pentru şoferi.

“Acolo va mai fi de lucru, dar siguranţa circulaţiei pe autostradă nu va fi afectată. Pe drumurile de legătură se va mai lucra” a spus Ioan Rus.

Tronsonul de autostradă de 22 de kilometri dintre Cunţa şi Sălişte, practic lotul 3 al tronsonului mare Orăştie-Sibiu, s-a dovedit a fi cel mai provocator din punct de vedere al construcţiei dintre toate bucăţile de autostradă aflate acum în construcţie de vechiul coridor IV pan-european. Este singurul lot dintre cele patru de pe tronsonul Orăştie-Sibiu care nu a fost încă finalizat.  Celelalte au fost date în folosinţă în decembrie 2013.

Lucrările ar fi trebuit terminate iniţial în aprilie 2013, termenul a fost prelungit până în noiembrie anul trecut şi, apoi, întins până în luna noiembrie a acestui an. Problema a ţinut nu de vaiductul de la Aciliu, cel mai mare viaduct din România, care se află pe acest tronson, ci de problemele legate de alunecările de teren din zona Dealului Aciliu, care afectează şase din cei 22 km ai autostrăzii.

„Sunt lucrări întârziate, sunt probleme. Sunt probleme legate de soluţiile tehnice pe care le-au găsit, unele nu se pretează la situaţia din teren, zona asta este cu alunecări de teren. Trebuie găsite alte soluţii, unele s-au găsit”, a spus şi ministrul Ioan Rus, la finalul unei inspecţii care a avut loc în luna iuliie a acestui an.

Problemele se pare că nu au fost încă rezolvate, iar riscul este ca tot dealul să o ia la vale, peste autostradă, în cazul unor precipitaţii masive. Chiar acum trei săptămâni, jurnaliştii de la Digi 24 au observat că pământul a luat-o din nou la vale, după o ploaie.

Iar problemele nu ţin doar de alunecările de teren. Potrivit unei anchete realizate de ziarul România Liberă în luna septembrie, fostul consultant angajat de stat pentru supervizarea lucrărilor ar fi descoperit nu mai puţin de 200 de nereguli referitoare la calitatea lucrărilor. Ele apar într-un raport care acoperă perioada aprilie 2012-mai 2014, şi, printre ele România Liberă enunţă “asfalt subţiat sub limitele minime admise, structuri de beton crăpate, straturi ale autostrăzii aşternute fără respectarea tehnologiilor corespunzătoare”.

Potrivit ultimelor date cu stadiul lucrărilor de la tronsoanele de autostradă de pe coridorul IV, remise redacţiei ECONOMICA.NET la jumătatea săptămânii trecute de către Compania de Autostrăzi, în dreptul lotului 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu apare un stadiu fizic de realizare a lucrării de 91%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune îngheţarea fondurilor europene pentru Polonia şi Ungaria, pe motivul încălcării ...
Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Facturile la energie se vor scumpi cu 100-120% în aprilie, dacă nu vor fi luate măsuri
Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Facturile la energie se vor scumpi cu 100-120% în aprilie, dacă ...
Facturile românilor la energie vor creşte cu 100-120% în aprilie, faţă de anul trecut, dacă nu se iau măsuri, a afirmat, ...
Proiectul de hotărâre privind înființarea companiei care va administra Sistemul de Garanţie-Returnare va ajunge la Guvern după 26 ianuarie
Proiectul de hotărâre privind înființarea companiei care va administra Sistemul de Garanţie-Returnare va ajunge la Guvern ...
Statul va avea 20% în compania care va gestiona Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR), iar după data de 26 ianuarie, odată ...