Violenţe în Ucraina: 200.000 de manifestanţi au protestat la Kiev. Poliţia a folosit tunurile cu apă

Ciocniri violente soldate cu zeci de răniţi s-au produs duminică la sfârşitul unei manifestaţii la Kiev a 200.000 de opozanţi pro-europeni veniţi să conteste autorităţile după adoptarea de noi legi ce întăresc sancţiunile împotriva contestatarilor, relatează AFP. Manifestanţii au incendiat dube ale poliţiei. Autorităţile au folosit tunuri cu apă şi grenade lacrimogene. Douăzeci de persoane au fost rănite, în timp ce Poliţia din Kiev a anunţat 70 de răniţi în rândul forţelor de ordine.
Economica.net - lun, 20 ian. 2014, 05:04
Violenţe în Ucraina: 200.000 de manifestanţi au protestat la Kiev. Poliţia a folosit tunurile cu apă

În seara aceleiaşi zile, în care mai multe vehicule au fost incendiate şi aproape o sută de persoane rănite, dintre care 70 de poliţişti, preşedintele Viktor Ianukovici a promis crearea unei comisii cu reprezentanţi ai opoziţiei pentru a pune capăt crizei politice, a anunţat un lider al opoziţiei, Vitali Kliciko, după o întâlnire cu şeful statului.

‘Preşedintele se angajează să creeze luni dimineaţă o comisie formată din reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale, guvernului şi opoziţiei pentru a găsi o soluţie la situaţia de criză’, a declarat fostul boxer.

În timp ce mitingul din Piaţa Independenţei, denumită şi Maidan, se apropia de final, câteva sute de manifestanţi, unii purtând eşarfe sau cagule, au încercat să treacă peste un cordon de poliţie pentru a merge spre parlament şi au atacat dube de poliţie.

Într-un acces de violenţă rar văzută de la începutul protestelor, ei au dat foc la două dintre ele, la cinci autobuze şi au aruncat cu pietre şi fumigene în forţele de ordine. Acestea au răspuns cu gaze lacrimogene, grenade asurzitoare şi bastoane.

La aproape trei ore după ce au început confruntările, poliţia a folosit tunuri cu apă, la o temperatură de minus 7 grade Celsius, fără a reuşi să-i disperseze pe protestatari, potrivit unor martori citaţi de AFP. Poliţia a negat că a folosit tunuri cu apă.

Patru participanţi la ciocniri au fost arestaţi, a declarat Ministerul de Interne în timpul serii.

Potrivit serviciilor medicale, 24 de persoane au fost rănite şi trei spitalizate. Poliţia a anunţat 70 de răniţi în rândul forţelor sale.

Potrivit Ministerului de Interne, unii dintre aceştia au suferit traumatisme craniene. Unul dintre ei a fost prins de protestatari, trântit şi lovit cu bâte înainte de a fi salvat de colegii săi.

Vitali Kliciko: „Nu riscaţi să aveţi soarta lui Ceauşescu”
     
Celebrul boxer Vitali Kliciko, unul din liderii opoziţiei de la Kiev, i-a cerut preşedintelui Viktor Ianukovici să nu folosească poliţia împotriva manifestanţilor, în contextul confruntărilor izbucnite duminică seara între protestatari şi forţele de ordine, amintindu-i în acelaşi timp şefului statului ucrainean de soarta avută de Nicolae Ceauşescu.

‘Mă adresez preşedintelui Ianukovici: Găsiţi în d-voastră forţa necesară şi nu riscaţi să aveţi soarta lui Ceauşescu sau a lui Gaddafi’, a afirmat el, citat de AFP, referindu-se la dictatorii român şi libian ucişi de adversarii lor.

Pe acest fond, Vitali Kliciko a făcut apel la calm şi a cerut preşedintelui Ianukovici ‘să-şi recheme poliţia’.

La rândul său, Arseni Iaţeniuk, unul din liderii partidului Batkivşcina (Patria), al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko a declarat că ‘violenţa nu duce la nimic decât la o baie de sânge’.

SUA cere încetarea imediată a violenţelor

Casa Albă a chemat duminică la încetarea imediată a ciocnirilor violente în Ucraina între manifestanţi şi forţele de ordine, avertizând cu eventuale sancţiuni, notează AFP.

‘Suntem foarte preocupaţi de violenţa de astăzi de pe străzile Kievului şi facem apel la toate părţile la o dezescaladare imediată a situaţiei’, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Statelor Unite, Caitlin Hayden, într-un comunicat.

‘Agravarea tensiunii în Ucraina este consecinţa directă a eşecului guvernului de a recunoaşte revendicările legitime ale populaţiei sale… Statele Unite continuă să examineze măsuri suplimentare – inclusiv sancţiuni – ca răspuns la folosirea violenţei’, a continuat purtătorul de cuvânt.

Te-ar mai putea interesa și
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. Este cea mai spațioasă mașină din gama europeană Mazda și va......
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...