Violenţe la protestele de la Atena: zeci de tineri au atacat forţele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene

Protestele de miercuri, din centrul Atenei, au degenerat în violenţe, după ce un grup de tineri a aruncat cu pietre în forţele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene, relatează Kathimerini.
Economica.net - mie, 17 mai 2017, 14:44
Violenţe la protestele de la Atena: zeci de tineri au atacat forţele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene

Zeci de protestatari au aruncat cu pietre şi petarde în poliţiştii din faţa Parlamentului, după ce aproximativ 12.000 de oameni au manifestat paşnic în capitala elenă.

În apropiere, ofiţeri de poliţie care protestau au blocat intrarea în sediul Ministerului de Finanţe.

Grecia este miercuri paralizată de o grevă generală, după ce funcţionarii publici şi medicii s-au oprit din muncă în semn de protest faţă de noile măsuri de austeritate dezbătute de parlamentarii eleni, după ce creditorii internaţionali au cerut continuarea austerităţii dincolo de finele anului 2018.

Această grevă generală a fost organizată de sindicatele bugetarilor, dar şi de asociaţiile care-i reprezintă pe angajaţii din sectorul privat, cu doar o zi înainte ca parlamentarii să voteze reformele bugetare pentru deblocarea următoarei tranşe din planul de salvare în valoare de 85 de miliarde de euro.

La începutul lunii, guvernul elen a acceptat să continue tăierile bugetare pentru a pune capăt unei blocade în negocierile cu creditorii internaţionali.

După aprobarea noilor măsuri de austeritate de către parlamentarii greci, miniştri Finanţelor din zona euro se vor reuni pentru a discuta plata creditelor la următoarea întâlnire a Eurogrupului.

Atena are nevoie urgent de finanţare pentru a plăti datoria de 7,5 miliarde de euro până în iulie.

Ca parte a măsurilor de austeritate, executivul elen a promis că va tăia pensiile în 2019 şi va reduce pragul fără taxare în 2020 pentru a economisi până la 2% din PIB.

Dacă executivul reuşeşte să treacă peste aceste ţinte, atunci va reduce taxele pentru a limita impactul unor măsuri de austeritate suplimentare.

„Am fost păcăliţi. Am crezut în promisiunile lor”, a declarat un mecanic pensionat care participă la greva generală din Grecia.

Premierul Tsipras a căştigat alegerile în 2015, promiţând că va pune capăt măsurilor de austeritate, dar în câteva luni a fost forţat să accepte un nou plan de salvare negociat cu creditorii pentru a evita intrarea în incapacitatea de plată a Greciei.

Te-ar mai putea interesa și
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele 24 de ore
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele ...
Un număr de 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 52.000 de teste, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare......
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
După ce a stat cu porţile închise timp de 556 de zile din cauza pandemiei de coronavirus, Orchestra Filarmonică din New ...
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil ...
Ryanair și Wizz Air se bat în bilete ieftine pe rutele de la București. Prețurile sunt sub 50 de lei
Ryanair și Wizz Air se bat în bilete ieftine pe rutele de la București. Prețurile sunt sub 50 de lei
Urmează o perioadă cu noi restricții și creștere a numărului de noi cazuri de COVID-19, iar companiile aeriene low-cost ...