Violenţe la protestele din Piaţa Victoriei. 20 de persoane reţinute, cinci răniţi

Protestul din Piaţa Victoriei din Capitală, la sediul Guvernului, s-a încheiat după miezul nopţii de miercuri spre joi, după ce mai mulţi protestatari, un grup izolat, au aruncat cu obiecte şi petarde în jandarmi, care au intervenit şi i-au dispersat. Cinci persoane rănite în incidentele din Piaţa Victoriei au fost duse, miercuri noapte, la spital, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat. Potrivit acestuia, este vorba de doi jandarmi şi trei civili. Peste 100.000 de persoane au protestat aseară în Bucureşti împotriva Guvernului dpă ce OUG pentru modificarea Codului Penal a fost adoptată de executiv pe 31 ianuarie.
Economica.net - joi, 02 feb. 2017, 04:52
Violenţe la protestele din Piaţa Victoriei. 20 de persoane reţinute, cinci răniţi

Mai multe sticle incendiare, petarde şi torţe erau pregătite să fie folosite împotriva jandarmilor la protestul din Piaţa Victoriei din Capitală şi au fost confiscate, a anunţat, pentru AGERPRES, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

El a precizat că până în prezent au fost reţinute circa 20 de persoane care s-au manifestat violent. Reprezentantul Jandarmeriei Capitalei a spus că nu poate confirma deocamdată că persoanele agresive fac parte dintr-o galerie sau alte medii.

‘Au fost găsite mai multe sticle incendiare, petarde, torţe, o parte asupra unor persoane, altă parte erau pregătite în Piaţa Victoriei să fie folosite împotriva jandarmilor. Nu pot să confirm informaţia că persoanele violente ar face parte dintr-o galerie sau alte medii. Dacă la cercetări rezultă acest lucru, vedem’, a explicat Enache.

Timp de o oră, mai mulţi protestatari, au aruncat cu petarde, fumigene, sticle şi pietre înspre forţele de ordine. Jandarmii au replicat cu gaze lacrimogene. În final, grupul a fost dispersat.

În urma acestei acţiuni, jandarmii au ocupat Piaţa Victoriei iar protestul s-a încheiat.

 Manifestaţia, îndreptată împotriva recentelor decizii ale Guvernului cu privire la modificarea Codurilor penale, a început miercuri dimineaţă în Piaţa Victoriei, iar la prânz erau peste o mie de persoane. Până seara, numărul lor a crescut la peste 100.000.

Oamenii au scandat ‘Nu recunoaştem legi date de mafioţi. Demisia!’, ‘Refuz acest abuz’, ‘Nu cedăm’, ‘PSD, ciuma roşie’, ‘Abrogaţi, apoi plecaţi! Dacă nu, vă cam riscaţi!’, ‘Zi de zi, aici vom fi!’.

Forţe importante ale Jandarmeriei au fost în zona de protest şi au instalat garduri de protecţie în faţa sediului Executivului, asigurând o zonă tampon faţă de manifestanţi.

Jandarmeria Română le-a solicitat repetat participanţilor la manifestaţii să îşi exercite dreptul la libera exprimare în mod paşnic şi civilizat şi să nu folosească materiale pirotehnice la astfel de evenimente.

SRI: Informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice de protest – transmise operativ

Serviciul Român de Informaţii precizează că datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice de protest din centrul Capitalei au fost transmise operativ ‘instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice’.

‘În legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la informările SRI cu privire la protestele din data de 1 februarie 2017, facem următoarele precizări: Serviciul Român de Informaţii a acţionat potrivit competenţelor legale deţinute, datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice’, se precizează într-un comunicat al SRI.

Potrivit sursei citate, a existat ‘un schimb de informaţii operativ’ cu MAI, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP.

‘În această situaţie a existat un schimb de informatii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituţiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul secretarului de stat Ştefu Viorel şi Bogdan Despescu – IGPR, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP. Conform Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată în 2014 şi Legii nr. 14/1992, SRI are competenţe pentru obţinerea de date necesare prevenirii şi contracarării activităţilor extremiste. Pe această zonă, SRI nu a avut surprize operaţionale. SRI nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras, însă dacă se obţin date de interes pentru instituţiile cu atribuţii pe ordine publică, acestea sunt furnizate cu celeritate, aşa cum s-a întâmplat în cazul protestelor din data de 1 februarie din Capitală’, mai informează SRI.

Firea: Îi rog pe manifestanţii paşnici să se delimiteze de cei violenţi; suntem cu toţii în stare de alertă

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a lansat un apel la adresa manifestanţilor paşnici să se delimiteze de cei violenţi, menţionând că autorităţile locale sunt în stare de alertă, comunicând cu instituţiile responsabile pentru securitatea cetăţenilor.

 

Grindeanu: Fac un apel la calm; din nefericire, un protest paşnic s-a transformat într-unul violent

Premierul Sorin Grindeanu face apel ‘la calm şi la o informare corectă a românilor’, afirmând totodată că, ‘din nefericire, un protest paşnic s-a transformat într-unul violent’.

‘Din nefericire, un protest paşnic s-a transformat, în această seară, într-unul violent. De la bun început, ţin să precizez că respect dreptul românilor de a protesta. Trăim, însă, zile în care manipularea atinge cote alarmante. Cum spuneam, din păcate, în această seară, situaţia a degenerat şi vorbim despre doi jandarmi şi trei protestatari răniţi care se află la spital pentru îngrijiri medicale. Fac un apel la calm şi la o informare corectă a românilor care sunt îngrijoraţi de situaţia de astăzi’, a scris Grindeanu, în noaptea de miercuri spre joi, pe Facebook.

Totodată, premierul mulţumeşte Jandarmeriei pentru modul în care a acţionat miercuri seară.

‘Mulţumesc Jandarmeriei Române pentru modul în care a acţionat în această seară, convins fiind că totul ar fi decurs normal dacă anumite grupări nu ar fi recurs la violenţă’, a mai scris Grindeanu.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...