Viorel Ştefan: În primele 4 luni, deficitul a ajuns la 6 miliarde lei, iar veniturile au crescut cu 11,8%. ANAF a colectat peste suma programată

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat, în perioada ianuarie-aprilie, 76,5 miliarde lei, cu 1,4% mai mult faţă de suma programată, veniturile bugetare au crescut cu 11,8%, până la 89,6 miliarde lei, iar deficitul bugetar a ajuns la 6 miliarde lei, pe fondul dublării investiţiilor, potrivit datelor prezentate marţi de vicepremierul Viorel Ştefan, în cadrul unei conferinţe de presă, scrie News.ro.
Economica.net - mar, 08 mai 2018, 18:11
Viorel Ştefan: În primele 4 luni, deficitul a ajuns la 6 miliarde lei, iar veniturile au crescut cu 11,8%. ANAF a colectat peste suma programată

Aceste informaţii au venit ca reacţie la criticile aduse Guvernului, luni, de preşedintele Klaus Iohannis, care a făcut referire la datele publicate de Ministerul Finanţelor pentru primul trimestru, potrivit cărora veniturile fiscale au fost mai mici decât cele programate.

Potrivit datelor oficiale, veniturile bugetare obţinute în primele trei luni, de 66,377 miliarde lei, sunt mai mici decât cele programate, de 69,506 miliarde lei.

Preşedintele Iohannis a cerut luni demisia premierului Viorica Dăncilă.

În primele patru luni, potrivit datelor prezentate de Viorel Ştefan, ANAF a colectat mai mult faţă de ceea ce estimase, iar veniturile bugetare sunt mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Veniturile bugetare, pe primele patru luni, au fost de 89,6 miliarde lei, cu 11,8% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2017. (…) ANAF a colectat, în primele patru luni, 76,5 miliarde lei, cu 11,8% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2017. (…) Suma este cu 1,4% mai mare faţă de suma programată pentru primele patru luni. Putem spune că ANAF şi-a făcut datoria”, a afirmat Ştefan.

Deficitul bugetar a ajuns la 6 miliarde lei în ianuarie-aprilie, faţă de un excedent bugetar de 1,4 miliarde lei în aceeaşi perioadă din 2017, potrivit datelor prezentate de vicepremier.

„În primele patru luni s-au realizat investiţii de 5,9 miliarde lei, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. (…) Regula de aur, când sunt gestionate bugete, este ca deficitul să finanţeze investiţiile. (…) Pe primele patru luni, aceste cifre sunt sensibil egale. Deficitul realizat, în proporţie de 98%, a fost utilizat pentru finanţarea investiţiilor”, a spus Ştefan.

Veniturile din impozitul pe venit au scăzut, în primele patru luni, cu 18,2%, până la 8,2 miliarde lei, pe fondul scăderii cotei de impozitare de la 16% la 10%.

Totodată, contribuţiile la asigurările sociale au crescut cu 33,6% în primele patru luni, până la 30 miliarde lei, pe fondul transferului contribuţiilor la angajat şi a creşterii salariilor.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni seară, la Antena 3, că preşedintele Klaus Iohannis, care a vorbit luni seară despre execuţia bugetară din primul trimestru al anului 2018 şi a cerut din nou demisia premierului Dăncilă, a prezentat o listă întreagă de minciuni, care pot constitui un atac la siguranţa naţională.

El a susţinut că toate datele economice indică o creştere şi o evoluţie pozitivă, iar premierul nu are niciun motiv să demisioneze.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma de 250 de miliarde de dolari – studiu
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma ...
Seamănă cu un credit de consum dar fără hârţogărie şi deseori fără costuri suplimentare pentru consumatori: soluţiile digitale de plată precum Afterpay, care permit o plată ulterioară,......
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
O sumă de 230 de milioane de euro a fost alocată, în cadrul componentei Educaţie din Planul Naţional de Redresare şi ...
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca de automobile Lancia va deveni 100% electrică în 2026 la nivel global, iar marca Alfa Romeo va face acelaşi lucru ...
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
Compania DHL Express, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de curierat din lume, a anunțat marți că a încheiat ...