Doctorul în economie Viorel Ştefan: Nu sunt un mare specialist în finanţe

Unul dintre cei mai probabili viitori miniştri de Finanţe, Viorel Ştefan a declarat într-un interviu recent că nu este mare specialist în finanţe. A răspuns aşa la o întrebare referitoare la felul în care ar trebui să se împrumute românii ca să evite momente de genul crizei creditelor în franci elveţieni. Pe de altă parte, el este de acord cu "regula de aur" susţinută şi de guvernatorul Mugur Isărescu: să ne împrumutăm în moneda în care realizăm veniturile pe baza cărora rambursăm creditul.
Economica.net - mie, 25 mart. 2015, 13:30
Doctorul în economie Viorel Ştefan: Nu sunt un mare specialist în finanţe

Ca specialist în finanţe, credeţi că, pe viitor, pentru a evita riscul valutar, este necesar împrumutul în mai multe monede?, a fost întrebarea reporterului.

„Nu sunt eu un mare specialist în finanţe şi nici nu cred că trebuie să fii specialist ca să-ţi gestionezi raţional resursele familiale. Noţiunile şi principiile de bază cred că ar trebui să facă parte din cultura generală a cetăţeanului mediu. Copiii noştri învaţă la şcoală tot felul de lucruri pe care, asemenea nouă, nu le vor folosi niciodată în viaţă. Eu cred că programele şcolare ar trebui să aibă o componentă consistentă privind educaţia financiară cu elemente absolute, necesare omului modern: instrumente de plată, mecanisme şi instrumente de creditare, gestiunea bugetelor familiale şi altele asemenea. Noi nu am avut această şansă, trebuie să recuperăm din mers”, a răspuns Viorel Ştefan, membru în conducerea Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor încă din 2000.

„Simplificând însă discuţia noastră, reiau un sfat financiar pe care îl auzim astăzi din ce în ce mai des: regula de aur este să ne împrumutăm în moneda în care realizăm veniturile pe baza cărora rambursăm creditul. În momentul în care vrei să maximizezi avantajele financiare, combinând împrumuturi în mai multe valute, se cheamă că devii „jucător în piaţa bancară”. Ca jucător, îţi asumi riscuri a căror evaluare presupune cunoştinţe profunde în materie, presupune sa fii conectat la evoluţia pieţei non stop, să operezi cu instrumente financiare sofisticate în timp real. Deci, recomand precauţie!”, a spus el.

Împrumutul în moneda în care îţi iei salariu a fost o povaţă dată de nenumărate ori de către guvernatorul Mugur Isărescu, chiar în perioada de boom a creditelor.

Viorel Ştefan a obţinut în 2002 titlul de doctor în economie. La acea dată era tot preşedinte al Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, iar executivul era condus de Adrian Năstase.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...