Viorel Ştefan: Vrem să rescriem legea insolvenţei, să adoptăm Codul economic şi să reducem numărul de taxe

Obiectivul strategic al Guvernului este realizarea unei creşteri economice inteligente, a afirmat luni Viorel Ştefan, propus ca vicepremier, precizând că alte proiecte ale viitorului Executiv sunt adoptarea Codului economic şi reducerea birocraţiei şi a numărului de impozite şi taxe
Economica.net - lun, 29 ian. 2018, 11:42
Viorel Ştefan: Vrem să rescriem legea insolvenţei, să adoptăm Codul economic şi să reducem numărul de taxe

‘Obiectivul strategic al Guvernului, în plan intern, rămâne acela de a realiza o creştere economică inteligentă, sustenabilă şi incluzivă. (…) Rămânem pe angajamentul nostru de a ne încadra cu deficitele bugetare sub 3% din PIB’, a declarat Viorel Ştefan, la audierile din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului, care au dat un aviz favorabil pentru ca acesta să ocupe funcţia de vicepremier fără portofoliu.

Potrivit lui Viorel Ştefan, viitorul Executiv va începe să realizeze ‘ceea ce nu s-a făcut în 2017’.

‘A rămas ca obiectiv nerezolvat adoptarea Codului economic al României. (…) Urmează să conţină atât Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, toate reglementările cu impact fiscal, dar nu numai, tot ce înseamnă legislaţie privind înfiinţarea şi funcţionarea entităţilor economice. (…) Ne-am propus să rescriem Legea insolvenţei, a falimentului’, a spus Viorel Ştefan.

El a precizat că un alt obiectiv este reducerea birocraţiei prin interconectarea sistemelor informatice şi prin reorganizarea aparatului administrativ.

‘Interconectarea sistemelor informatice presupune ca toate taxele să poată fi plătite în România online, documentele să poată fi depuse online şi numai acolo unde acestea nu se află deja în posesia unei instituţii sau autorităţi publice. Pe partea de reorganizare administrativă – ne propunem introducerea standardelor de performanţă şi calitate pentru angajaţi’, a menţionat Viorel Ştefan.

El s-a referit şi la Codul administrativ, care este promovat în Parlament, dar şi la ‘nevoia de a da un statut al funcţionarului public’.

‘Ne propunem reducerea numărului de impozite şi taxe sub 50. Vorbim despre impozitele şi taxele cu caracter general, pentru că aici este un domeniu foarte stufos şi va trebui ani de zile să vedem ce se întâmplă şi cu celelalte taxe din domeniul administraţiei locale, din domeniul tuturor autorităţilor, agenţiilor guvernamentale’, a mai afirmat Viorel Ştefan.

El a precizat că se doreşte şi ‘creionarea unei scheme de ajutor de stat’ pentru firmele care vor dezvolta proiecte investiţionale în judeţele cu rată mare de şomaj, dar şi menţinerea unor obiective cu ‘un caracter permanent’.

‘Se vor relua în fiecare an până în 2020, şi aici mă refer în primul rând la angajamentul nostru de a asigura 2% pentru creşterea capacităţii de apărare – 2% din PIB’, a mai spus Viorel Ştefan.

Acesta a vorbit şi despre proiectul înfiinţării Casei de Comerţ a României, ‘care îşi doreşte să medieze oferta de bunuri şi servicii cu cererea, în special pe produsele alimentare sau animale vii’, dar şi despre proiectele legate de Anul Centenar, care vizează investiţii în Muzeul Naţional de Istorie a României, în Muzeul Naţional de Artă şi construirea unei săli polivalente.

‘În domeniul Justiţiei, vor fi construite 15 centre regionale de arhivă, la nivelul fiecărei curţi de apel. (…) Ne propunem completarea cu noi programe de susţinere a produselor deficitare în agricultură. (…) Şi bineînţeles (…) angajamentul nostru privind o nouă lege a pensiilor’, a susţinut Viorel Ştefan.

Te-ar mai putea interesa și
Cotele de TVA se majorează de anul viitor, cu implicaţii în sectoarele alimentar şi real estate – consultanţi
Cotele de TVA se majorează de anul viitor, cu implicaţii în sectoarele alimentar şi real estate – consultanţi
- O serie de noutăţi legislative în domeniul TVA vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 ca urmare a modificării Codului Fiscal prin Ordonanţa Guvernului 16/2022, cel mai mare impact urmând......
Chnezii estimează vânzarea a 6 milioane de vehicule electrice în acest an pe piața internă
Chnezii estimează vânzarea a 6 milioane de vehicule electrice în acest an pe piața internă
Un număr record de şase milioane de automobile electrice ar urma să fie vândute în acest an în China, pe fondul majorării ...
Românii au început să pună bani deoparte pentru zile negre – sondaj
Românii au început să pună bani deoparte pentru zile negre – sondaj
Aproximativ 50% dintre români apreciază că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, iar 38% ...
Proiectele pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile se pot depune până la 16 august
Proiectele pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile se pot depune până la 16 august
Proiectele pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile se pot depune până la data de 16 august iar valoarea maximă ...