Guvernul va plăti 18 bani/kWh din factura de electricitate a consumatorilor casnici și 25% din factura de gaze, pe perioada iernii

Consumatorii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh lunar vor primi de la stat o subvenție de 18 bani/kWh, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Facturile la gaze vor fi compensate de stat în procent de 25%.
Ion Dobreanu - mie, 15 sept. 2021, 16:25
Guvernul va plăti 18 bani/kWh din factura de electricitate a consumatorilor casnici și 25% din factura de gaze, pe perioada iernii

Mecanismul de compensare se va aplica de la 1 noiembrie, iar Ordonanța de Urgență care va aproba această schemă de compensare va fi aprobată în maximum două săptămână.

Practic, toți consumatorii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh vor primi direct, în facturile aferente consumului de energie din perioada noiembrie-martie, reducerea de 18 bani/kWh, fără să facă nimic, fără să completeze vreun formular și indiferent de furnizorul de energie electrică.

La gaze, se va aplica o reducere procentuală de 25% la factura oricărui consumator casnic cu un consum de până la 1.200 metri cubi pe an. La fel, fără vreun efort din partea clientului și la orice furnizor.

Cum s-a ajuns la aceste compensații

„Am plecat de la ideea că în piaţa concurenţială avem o ofertă minimă, un preţ minim de referinţă, oferit de o companie (Hidroelectrica – n.red.), care este mai mic decât preţul reglementat la 31 decembrie 2020. Deci vorbim de un preţ concurenţial mai mic decât preţul reglementat la sfârşitul perioadei de reglementare. Avem o bază minimă de pornire şi avem un preţ mediu în piaţă care e în jurul cifrei de 82 bani pe kWh, cu toate taxele incluse.(…) Avem două referinţe, referinţa minimă, cel mai mic preţ din piaţa concurenţială, care e 64 bani şi preţul mediu din piaţa concurenţială, care e 82 de bani. Această diferenţă de 18 bani pe kWh la consumatori va fi subvenţionată în totalitate de stat, din bugetul statului. (…) De această măsură vor beneficia aproape 13 milioane de români”, a spus Virgil Popescu.

El a subliniat că de această măsură nu vor beneficia cei care se încadrează la Legea consumatorilor vulnerabili.

„La gaze am luat un preţ de referinţă de 255 lei pe kWh, mai mult decât dublu faţă de cel de anul trecut. Până la un consum anual de 1.200 metri cubi, toate tipurile de locuinţe vor beneficia de un ajutor de 25% din valoarea facturii”, a completat el.

Popescu nu vrea plafonarea pe care o propune Cîțu

Popescu a mai spus că Executivul are în plan măsuri de compensare a facturilor şi pentru IMM-uri.

„M-am întâlnit astăzi (miercuri – n.r.) cu reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii pentru a discuta despre o schemă şi pentru IMM-uri. Am solicitat asociaţiilor furnizorilor să vină cu profilul de consum al acestora. Îmi doresc ca de la 1 noiembrie să avem şi schema cu compensarea casnicilor şi schema pentru IMM-uri. Pentru consumatorii mari deja există o schemă de sprijin”, a arătat el.

Totodată, Popescu a mai afirmat că nu este adeptul plafonării preţurilor, după ce, anterior, în aceeaşi conferinţă, premierul Florin Cîţu spusese că şi această variantă este luată în calcul.

„Plafonarea preţurilor înseamnă o descurajare a investitorilor să vină în România să producă energie şi să extragă gaze, eu personal nu sunt un adept al plafonării. Ce vrem să facem noi (compensarea facturilor – n.r.) e tot ca o plafonare. Nu sunt de acord ca şi cei cu venituri mari şi foarte mari să beneficieze de plafonare”, a subliniat ministrul Energiei.

El a susţinut că piaţa de energie este pregătită pentru iarnă, iar România nu va rămâne fără gaze, aşa cum s-a vehiculat recent în spaţiul public.

„În România piaţa energiei este robustă. Am auzit că vom rămâne fără gaze, infirm categoric aşa ceva. Am auzit că nu există stocuri, dar avem capacitatea de stocare 70% din capacitatea maximă, anul trecut era tot atât, când am avut depozitele la capacitatea maximă am rămas cu mai mult de o treime în pământ. Depozitarea costă, aşa că trebuie să fim foarte atenţi”, a punctat Popescu.

Te-ar mai putea interesa și
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență care include în categoria produselor accizabile toate produsele cu......
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...