Visa: Ponderea plăţilor contactless din România s-a dublat în mai puţin de un an

Ponderea plăţilor contactless a crescut, în România, de la 10% din totalul tranzacţiilor de plată cu carduri Visa, la începutul acestui an, la 20% în trimestrul al treilea, iar reţeaua de acceptare a plăţilor de acest gen a ajuns la aproape 50% din numărul total de POS-uri, reiese dintr-un studiu realizat de operatorul de carduri.
Economica.net - mie, 14 dec. 2016, 13:09
Visa: Ponderea plăţilor contactless din România s-a dublat în mai puţin de un an

‘Adoptarea rapidă a plăţilor contactless este vizibilă în România. Ponderea acestora în totalul tranzacţiilor de plată cu carduri Visa s-a dublat în mai puţin de un an, de la 10% la începutul lui 2016 la 20% în trimestrul al treilea al anului. Astfel, anul acesta a continuat tendinţa de creştere spectaculoasă a utilizării tehnologiei contactless consemnată începând din 2015. Plăţile cu carduri contactless Visa au crescut de peste 20 de ori în 2015’, se menţionează într-un comunicat al Visa.

În acelaşi timp, reţeaua de acceptare a plăţilor contactless a ajuns la aproape 50% din numărul total de POS-uri din România. La finalul trimestrului al treilea din 2016, existau 153.000 de terminale POS instalate la comercianţii din România, potrivit datelor BNR, ceea ce înseamnă că numărul terminalelor contactless depăşeşte 70.000.

La nivel european, rata de utilizare a cardurilor contactless a crescut la 52% în 2016, faţă de 36% anul trecut, în timp ce numărul total de carduri cu funcţie de plată contactless a ajuns la 165 de milioane de unităţi, iar reţeaua de acceptare a atins 3,4 milioane de terminale POS care utilizează această tehnologie, potrivit studiului citat.

‘Toate terminalele de plăţi nou instalate în prezent în Europa sunt contactless, obiectivul asumat fiind ca până în 2020 întreaga reţea europeană de POS-uri, inclusiv cea din România, să accepte astfel de plăţi’, menţionează comunicatul.

La nivel european, tendinţa de adoptare a plăţilor contactless este vizibilă nu doar la nivelul tinerilor, care sunt în mod natural mai înclinaţi să accepte noile tehnologii, ci în rândul tuturor categoriilor de vârstă. Cel mai ridicat ritm de creştere, de 64%, este consemnat în categoria 55 – 64 de ani, mai arată studiul Visa.

Totodată, realizatorii studiului susţin că există o corelaţie foarte strânsă între utilizarea curentă a tehnologiei contactless şi interesul pentru utilizarea viitoare a plăţilor mobile.

Studiul Visa a relevat, de asemenea, că în majoritatea cazurilor procesul de achiziţie a bunurilor de valoare mare implică atât magazine online, cât şi fizice.

‘Şapte din zece consumatori europeni merg într-un magazin fizic pentru a examina un produs pe care intenţionează să-l achiziţioneze online. Românii utilizează această tactică chiar mai frecvent, respectiv opt din zece cumpărători’, se subliniază în documentul citat.

Însă, deşi vânzările online de cadouri de Crăciun au crescut semnificativ, magazinele fizice continuă să deţină un rol important, datorită dorinţei clientului de a interacţiona cu vânzătorii şi de a avea contact direct cu produsul achiziţionat, mai arată studiul.

‘Magazinele fizice continuă să aibă un rol important, astfel că este vital să putem oferi soluţii de plată rapide, cum este cazul tehnologiei contactless. Plata contactless îşi dovedeşte utilitatea mai ales în perioadele de vârf din timpul sărbătorilor de sfârşit de an, prin reducerea timpului de aşteptare la casă şi vânzări mai mari pentru comercianţi’, a declarat Cătălin Creţu, director general pentru Romania, Croaţia, Malta şi Slovenia al Visa Europe.

Te-ar mai putea interesa și
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
Curtea de Conturi Europeană a publicat luni un punct de vedere conform căruia planul Uniunii Europene de a interzice, începând cu 2035, vânzarea de autoturisme noi cu motor cu ardere internă......
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei ...
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă ...
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui ...