1EUR = 4.8338 RON | Bucureşti 23 º

Extern

Visul european al Turciei s-a terminat, cel puţin pentru moment - înalt oficial al UE

Turcia sub preşedinţia lui Recep Tayyip Erdogan a întors spatele aderării la Uniunea Europeană, cel puţin pentru moment, a estimat comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, citat marţi de Reuters.

02 mai, 2017 | Agerpres

După ani întregi de blocaj în demersurile pentru aderarea Turciei la blocul comunitar, guvernele din Uniunea Europeană afirmă că procesul este eşuat, principalele motive fiind legate de reprimarea opoziţiei de către Erdogan şi de eforturile acestuia de a concentra întreaga putere.

''Pentru toată lumea este clar că, cel puţin în prezent, Turcia se îndepărtează de perspectiva europeană. În centrul relaţiei noastre trebuie să fie altceva'', a declarat Hahn într-un interviu pentru Reuters acordat la finalul reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele UE, desfăşurată în Malta săptămâna trecută.

''Trebuie să vedem ce poate fi făcut în viitor şi dacă putem relua un gen de cooperare'', a afirmat comisarul european, care a precizat că nu a mai avut întâlniri pe subiecte economice cu oficiali turci începând din ianuarie anul trecut.

Procesul de aderare la UE nu este oficial îngheţat, dar membrii Parlamentului European au cerut săptămâna trecută oprirea negocierilor, unii dintre ei estimând că Turcia nu mai respectă criteriile democratice pentru a putea fi considerată candidată la aderare, nemaivorbind de membru cu drepturi depline al UE.

Într-un interviu acordat recent agenţiei de presă britanice, Erdogan a spus că Turcia nu va aştepta la uşa Europei la nesfârşit şi se va retrage din negocierile de aderare dacă persistă ceea ce el a numit ascensiunea islamofobiei şi ostilitatea unora dintre statele membre.

În vederea clarificării statutului Turciei, Hahn a anunţat că le va prezenta guvernelor statelor membre, la începutul anului viitor, un raport. Lipsa urgenţei indică ezitarea statelor UE de a supăra Ankara, dat fiind faptul că ele se bazează pe Turcia pentru a ţine migranţii departe de Europa, sunt de părere diplomaţi europeni.

Totuşi, Johannes Hahn a afirmat că restricţiile impuse libertăţii presei, încarcerările în masă şi limitarea drepturilor civile fac aproape imposibil pentru Turcia în prezent să îndeplinească criteriile de aderare la UE.

El a subliniat că regulile UE 'nu sunt negociabile' şi că blocul comunitar nu va 'decupla situaţia drepturilor omului' de tratativele cu Ankara. ''Nu există nicio versiune a democraţiei turce. Există doar democraţie. Turcii au exact aceleaşi drepturi ca europenii de a trăi în libertate'', a mai spus Johannes Hahn.

O majoritate de 51,4% dintre turci a votat, pe 16 aprilie, pentru extinderea prerogativelor executive ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, pe fondul acuzaţiilor de fraudă formulate de opoziţia turcă.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO