1EUR = 4.8722 RON | Bucureşti 30 º

Extern

Viticultorii din mai multe state UE solicită să fie menținut actualul sistem de autorizații pentru plantarea viței-de-vie

Viticultorii spanioli, francezi, italieni şi portughezi au lansat miercuri un apel către Bruxelles pentru protejarea sistemului de autorizaţii pentru plantări de viţă-de-vie, transmite AFP, citată de Agerpres.

16 sep, 2020 | Agerpres

Acest sistem de autorizaţii, revizuit în 2013 cu prilejul ultimei rectificări a Politicii Agricole Comune (PAC), reglementează dreptul de a înfiinţa o plantaţie de viţă-de-vie şi volumele de vin produse în fiecare an. Acest sistem se va aplica până în 2030.

Federaţia europeană a vinurilor de origine (EFOW), care reuneşte principalii producători şi exportatori mondiali de vin (Spania, Franţa, Italia şi Portugalia), a trimis o scrisoare miniştrilor Agriculturii din cele patru ţări precum şi preşedinţiei germane a Consiliului European pentru a cere menţinerea sistemului de autorizaţii pentru plantări de viţă-de-vie.

"Sistemul de reglementare a plantărilor de viţă de vie, pus la punct în urmă cu 50 de ani, permite o politică coerentă de preţuri şi de calitate şi trebuie prelungit şi dincolo de 2030", a declarat miercuri preşedintele sindicatului viticultorilor din regiunea Champagne, Maxime Toubart, cu prilejul unei conferinţe de presă care a avut loc la Paris.

Acest sistem este ultimul instrument de reglementare a producţiei existent în sectorul agricol din Uniunea Europeană, după eliminarea cotelor la lapte, în luna aprilie 2015, şi la zahăr, în luna octombrie 2017. AFP subliniază că eliminarea acestor două cote a condus la crize de supraproducţie în sectoarele respective.

Thiebault Huber, preşedintele viticultorilor din regiunea Bourgogne (CAVB), susţine că viticultura primeşte puţine subvenţii, însă are nevoie de instrumente pentru a reglementa şi gestiona plantaţiile şi a putea menţine astfel calitatea şi notorietatea vinurilor europene. "O liberalizare a sistemului de autorizaţii de plantaţie în Europa ar nivela sectorul vinului spre zona de preţuri scăzute şi ar favoriza cantităţile mari", a concluzionat Thiebault Huber. Acesta a dat drept exemplul regiunii Bourgogne unde există un potenţial de plantare cu viţă de vie pe 20.000 de hectare, dar noile plantaţii sunt limitate undeva între 2.000 şi 3.000 de hectare în fiecare an pentru a nu inunda piaţa.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO