Vizibilitate în creștere pentru România la Târgul de turism de la Bruxelles

România a avut un stand vizibil la 'Salon des Vacances' de la Bruxelles, care pare să fi câștigat în imagine și număr de vizitatori față de cel din 2013 dar, susțin toți actorii implicați, s-ar putea face mai mult pentru ca numărul anual de turiști belgieni în țara noastră, de 26.000 în prezent, să crească substanțial.
Economica.net - Dum, 09 feb. 2014, 08:47
Vizibilitate în creștere pentru România la Târgul de turism de la Bruxelles

‘Salon de Vacances’, cel mai mare târg de turism din Belgia, se derulează la Bruxelles, în perioada 6-10 februarie, în patru spații expoziționale de la Brussels Expo, unde cei circa 100.000 de vizitatori care iau parte de obicei la eveniment au putut vizita numai puțin de 700 de standuri din 65 de țări.

România a avut un stand la care și-au putut prezenta oferta 11 tour-operatori atât din România, cât și din Belgia, precum și reprezentanți ai hotelurilor sau ai companiilor aeriene. Sâmbătă, a avut loc o conferință de prezentare a potențialului turistic al României, la care au participat ambasadorul României în Belgia, Ștefan Tinca, reprezentantul Oficiului Român de Turism de la Paris, Mihaela Miheț, reprezentanți ai tour-operatorilor, asociațiilor de turism, ONG-urilor partenere din Flandra și Valonia, și alte câteva zeci de persoane.

Ambasadorul României în Belgia, Ștefan Tinca, care a prezentat în cadrul conferinței câteva elemente legate de strategia de dezvoltare a turismului românesc, a apreciat că nu a întâlnit vreun belgian care să se fi întors nemulțumit din țara noastră, astfel încât să nu mai vrea să revină în România.

‘Mai sunt și excepții, dar sunt foarte rare și în general sentimentul celor care se duc este unul foarte bun. Și, într-adevăr, este o ocazie bună pentru orice strategie de promovare a turismului pe piața locală’, a subliniat Ștefan Tinca.

Oficialul român și-a exprimat satisfacția față de faptul că la standul românesc de la târgul de turism a existat animație și chiar aglomerație, interesul pentru materialele promoționale fiind ridicat. ‘Și dorim să-i felicităm pe cei de la Agenția Națională de Turism și, fără îndoială, că ne pregătim și mai mult pentru 2015’, a completat ambasadorul.

El a reiterat, în context, ideea că decizia de desființare a Oficiului Român de Turism de la Bruxelles a fost neinspirată, pentru că potențial pentru activitatea din domeniu există. ‘În Belgia, care este capitala instituțiilor europene, sunt oameni care sunt mari consumatori de turism și belgienii ca națiune sunt mari consumatori de turism. Și în general îmi place să cred că genul de turism pe care îl fac ei îl găsim la noi, dar cred că trebuie să știm să le deschidem puțin perspectivele’, a spus ambasadorul României în Belgia.

La rândul ei, reprezentanta Oficiului Român de Turism de la Paris Mihaela Miheț a făcut o prezentare, însoțită de imagini, a principalelor puncte de atracție care fac din România o destinație unică. ‘Am organizat acest eveniment împreună cu ambasada pentru a vorbi celor interesați de România, ca să aducem cât de mulți turiști în România. Încercăm să avem și alte acțiuni, de genul inserții publicitare în cataloagele tour-operatorilor. Am avut deja o inserție în 2010, încercăm să mai avem una în acest an’, a spus Mihaela Miheț. Ea a precizat că ‘între factorii determinanți pentru circuite și pentru sejururi în România sunt cultura, arhitectura, peisajele, pentru că suntem ultima țară din Europa care avem încă peisaje sălbatice, care atrag foarte mulți turiști’.

În context, reprezentanta Oficiului Român de Turism de la Paris a precizat că Franța este una dintre primele zece piețe pentru turismul în România, fiind declarată din acest motiv ‘piață prioritară’. ‘Pentru aceasta avem un plan de promovare a României, de 3.120.000 de euro, care vor fi investiți în viitorul apropiat. Suntem în apel de ofertă cu Autoritatea Națională de Turism, căutăm o agenția media care poate să ne cumpere spațiul publicitar care a fost stabilit. Deocamdată pentru Belgia avem doar acțiuni locale, târguri de turism sau inserții publicitare, și sperăm pentru a doua jumătate a anului 2014 să avem un plan de acțiune bine pus la punct pentru piața belgiană, dar și luxemburgheză și olandeză’, a spus Mihaela Miheț, în contextul în care Oficiul de la Paris gestionează și promovarea turistică în Benelux.

Ea a remarcat că interesul pentru standul României a fost ‘destul de mare’ și că mulți oameni vin ori să întrebe ce pot vedea în România, ori pentru a vorbi despre experiențele lor în țara noastră. ‘Trebuie remarcat faptul că standul României se află exact la intrare, deci toată lumea care intră în Palatul 5 la ‘Salon des Vacances’ trece pe lângă standul României’, a subliniat ea.

Mihaela Miheț a apreciat și ea că desființarea Oficiului de Turism Român de la Bruxelles reprezintă un handicap, în special în contextul în care în Belgia este nevoie de broșuri atât în franceză, cât și în olandeză. ‘Este mult mai ușor pentru un belgian să se adreseze unui oficiu de turism din Belgia, decât unuia din Franța. Costurile de expediere prin poștă sunt foarte mari și timpul necesar poștei este, de asemenea, foarte lung. Și nu este vorba doar de trimiterea de broșuri. Este vorba de toate evenimentele de promovare care ar trebui făcute, sprijinul cu diverse informații. Ar fi foarte necesar să existe un oficiu de turism și în Belgia, pe lângă cel din Franța’, a opinat ea.

O prezență în premieră la târgul de turism din capitala Belgiei a fost cea a Biroului Român de Turism de la Bruxelles, o asociație privată, care a avut un stand separat și care a prezentat joi, într-o altă conferință, potențialul turistic de pe litoral și din Delta Dunării. Evenimentul, destinat presei specializate în turism din Belgia, a fost organizat de firma Maxitours, în colaborare cu Biroul Român de Turism (BRT) și cu Asociația Pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului ‘Litoral — Delta Dunării’.
‘Au fost puse la dispoziție materiale despre România. Există organizații partenere care vor să se și implice, ceea ce ne impresionează’, a precizat Constantin Dumitru, vicepreședinte al BRT.

El a dorit să precizeze că asociația cu sediul la Bruxelles, este o organizație neguvernamentală de promovare a turismului românesc. ‘Deci nu facem business, dar e foarte greu. Noi răspundem la niște cerințe în măsura în care există — mă refer la cererea din partea disporei și colaborăm cu diaspora foarte bine. În același timp, vrem să mărim ponderea de turiști din România’, a adăugat Constantin Dumitru.

Bogdan Moisii, președinte al BRT, a precizat că la evenimentul de promovare destinat presei belgiene a participat președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), Corina Martin, și că în cadrul conferinței a fost prezentat în premieră un film pentru promovarea litoralului și a Deltei Dunării.

‘Pentru că s-au creat confuzii, asociația Biroul Român de Turism este o organizație non-profit în Belgia, cu personalitate juridică, înființată de un grup de români. Am spus ‘Biroul Român’ pentru că suntem români. Iar proiectul nostru pilot se raportează la promovarea potențialului turistic al Deltei și al Litoralului. Acesta este primul nostru eveniment major cu partenerul Maxitours — tour-operator belgian — am reușit să punem cap la cap câțiva furnizori de turism din Delta Dunării și de pe litoralul Mării Negre ale căror pachete turistice vor fi promovate și vândute prin acest tour-operator. Acesta este un proiect pilot și, în funcție de potențial și de timpul necesar, îl vom concretiza și în alte regiuni’, a precizat Bogdan Moisii.

Luciana Păunescu, manager Maxitours, o româncă stabilită de peste 30 de ani în Belgia, consideră că trebuie făcută o diferență în turismul organizat și turismul de descoperire. ‘Dacă toți, fiecare la rândul nostru, vorbim despre același lucru — despre lucrurile minunate care se întâmplă în țară, cred că nu avem decât de câștigat. Trebuie să promovăm ce avem mai valoros. Maxitours a avut perioade în anii 84, 89 când aveam 16.000 de turiști, aveam zece chartere pe săptămână. Am ajuns la aproape nimic! De ce credeți? Credeți că au uitat belgienii unde e România? Ar trebui să ne asumăm noi mai mult niște minusuri, dar care sunt depășite. Toți acum asta facem, ne depășim minusurile și pornim la atac’, a spus Luciana Păunescu, care a solicitat presei române să ajute turismul național. Ea a vorbit despre importanța pe care o are turismul pentru toate sectoarele economice din România. ‘Eu asta le spun tuturor. Vă imaginați cât dă de lucru un turist la toată lumea? Îl cărăm cu avionul, avem un transfer, avem un hotel, avem un restaurant. Păi vă dați seama câtor români le dă de lucru un turist? Haideți să facem un turism profesionist!’, a pledat Luciana Păunescu.

Claude Herphelin, din cadrul asociației ‘Operation Villages Roumains’, a apreciat că una dintre problemele turismului belgian în România este imaginea românilor în Belgia, unde termenii rom și român sunt amestecați. ‘Părerea mea este că, așa cum a făcut și Bulgaria, trebuie să dezvoltăm un turism de masă, de exemplu dacă vorbim de sporturi de iarnă, să promovăm turismul la Poiana Brașov. Ați văzut vreun afiș cu Poiana Brașov? Nu. Să încercăm să facem turism de masă acolo. Când oamenii sunt în România, trebuie să-i vadă pe români, să fie aproape de ei, să le simtă simpatia și ospitalitatea și se vor întoarce în România. Asta ar aduce mulți bani economiei dumneavoastră și ar permite să se facă o altă imagine astăzi României în Belgia’, a spus Claude Herphelin, care merge în România de trei ori pe an.

El spune că scopul ‘Operation Villages Roumains’, în care sunt reunite 30 de sate din România, este să facă să fie descoperite în străinătate poporul și cultura română. ‘Dar trebuie să existe un standard. Când mergem la micul dejun în România, ni se oferă micul pachet de unt, dar noi am zis: ‘Nu’. Păstrați cultura română, este extraordinară. Dimineață aveți brânza de oaie, cu pâinea gătită în gospodărie. Sunt extraordinare’, a mai spus Herphelin.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...