Vizita lui Putin la Budapesta este ‘vitală’ pentru securitatea energetică a Ungariei

Vizita pe care preşedintele rus Vladimir Putin o va efectua marţi la Budapesta este vitală pentru securitatea energetică a Ungariei, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, într-un interviu acordat sâmbătă agenţiei MTI.
Economica.net - sâm, 14 feb. 2015, 15:19
Vizita lui Putin la Budapesta este 'vitală' pentru securitatea energetică a Ungariei

Rusia va continua să joace un rol esenţial în aprovizionarea Europei Centrale cu energie, aşadar evitarea unor consultări periodice cu Rusia este de neconceput, a subliniat şeful diplomaţiei ungare. El a ţinut să menţioneze că sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei au afectat serios economia Ungariei, întrucât Rusia este al treilea partener comercial al acestei ţări.

Insistând pe problematica energetică, ministrul Szijjarto a amintit că cea mai mare parte a necesarului de gaze naturale al Ungariei este importat din Rusia, iar acordul bilateral pe termen lung privind furnizarea de gaze expiră anul acesta. Drept urmare, oficialul ungar şi-a manifestat speranţa că problema reînnoirii acestui acord va fi soluţionată convenabil cu ocazia vizitei liderului de la Kremlin, care va fi astfel vitală pentru securitatea energetică a Ungariei.

Referindu-se tot la chestiunea gazelor naturale, şeful diplomaţiei maghiare a cerut Uniunii Europene să se implice în finanţarea proiectului care va înlocui gazoductul South Stream, pe care Rusia a decis să-l abandoneze în favoarea unei conducte alternative ce va trece prin Turcia.

În ce priveşte proiectul construcţiei a două noi reactoare la centrala nucleare de la Paks, ce va fi realizat în cooperare cu Rusia şi cu ajutorul unui împrumut de 10 miliarde de euro acordat tot de Rusia, ministrul Szijjarto a declarat că încheierea contractelor se desfăşoară conform graficului şi că a primit din partea companiei ruse Rosatom asigurări că aceasta îşi va îndeplini obligaţiile aşa cum s-a convenit.

Pe de altă parte, întrebat despre percepţia că Ungaria este în prezent o ţară izolată, ministrul ungar de externe a răspuns că o astfel de apreciere este ‘ridicolă’ în condiţiile în care la Budapesta au efectuat recent vizite cancelarul german, premierul georgian şi miniştrii de externe sârb, polonez şi muntenegrean, iar luna aceasta mai este aşteptat şi premierul turc.

Pe agenda convorbirilor dintre premierul Viktor Orban şi preşedintele Vladimir Putin se va afla, în mod evident, şi criza din Ucraina, a mai spus Peter Szijjarto, el menţionând că la acest capitol ‘poziţia Ungariei este clară, şi anume că acest conflict trebuie soluţionat paşnic, pe calea negocierilor’.

Te-ar mai putea interesa și
Alejandro Mesonero, designerul-șef al mărcii Dacia părăsește grupul Renault după doar șapte luni
Alejandro Mesonero, designerul-șef al mărcii Dacia părăsește grupul Renault după doar șapte luni
Alejandro Mesonero-Romanos, devenit director de design al mărcii Dacia în ianuarie 2021, după ce venise în cadrul Renault în octombrie 2020 renunță la funcție și părăsește grupul francez....
Guvernul a adoptat modificarea Legii 55, în sensul suspendării  activității operatorilor economici care nu respectă regulile de siguranță
Guvernul a adoptat modificarea Legii 55, în sensul suspendării activității operatorilor economici care nu respectă ...
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, modificările la Legea 55/2020 privind sancţiunea complementară a suspendării ...
Guvernul a acordat Complexului Energetic Oltenia un ajutor de 664,1 milioane de lei
Guvernul a acordat Complexului Energetic Oltenia un ajutor de 664,1 milioane de lei
Guvernul a adoptat joi o ordonanţă de urgenţă privind acordarea unui ajutor de stat de 664,1 milioane de lei către Complexul ...
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a hotărât că președintele poate dizolva Parlamentul
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a hotărât că președintele poate dizolva Parlamentul
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a constatat, joi, că imposibilitatea formării guvernului este o circumstanţă ...