1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Vladimir Putin: Creşterea economică a Rusiei nu va reveni de la sine

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat miercuri că relansarea economică 'nu va reveni de la sine' şi că Federaţia Rusă va trebui să identifice 'noi surse de creştere' şi 'să se reformeze' pentru a evita stagnarea, informează AFP, potrivit Agerpres.

25 mai, 2016 | Agerpres

Rusia traversează în prezent al doilea an succesiv de recesiune, din cauza degringoladei de pe piaţa preţurilor la petrol şi a sancţiunilor occidentale decise în contextul crizei ucrainene. Semne de stabilizare au apărut în aceste ultime săptămâni, însă perspectivele de creştere sunt considerate foarte reduse.

'Dinamica actuală arată că rezervele şi resursele care făceau să funcţioneze economia rusă înainte de începutul anilor 2000 nu mai funcţionează ca înainte', a declarat Putin în timpul unei reuniuni consacrate economiei, cerând 'reforme structurale'.

'Creşterea economică nu va reveni de la sine', a avertizat Putin. 'Dacă nu vom găsi noi surse de creştere, evoluţia produsului intern brut va rămâne în jurul valorii zero şi posibilităţile noastre în domeniul social, al apărării naţionale şi al securităţii, precum şi în alte domenii vor fi semnificativ limitate în raport cu ceea ce avem nevoie pentru dezvoltarea ţării', a spus liderul rus.

Preşedintele Federaţiei Ruse a făcut aceste declaraţii în timpul unei reuniuni a Consiliului Economic, care are drept misiune să decidă vectorii politicii economice ruse până în 2025.

Politologi au legat reactivarea acestui consiliu, care nu s-a reunit în ultimii ani, de dorinţa lui Putin de a pune în funcţiune un program economic în condiţiile apropierii alegerilor prezidenţiale, la începutul lui 2018.

Fostul ministru de finanţe al Rusiei, Alexei Kudrin, foarte respectat în mediile financiare şi apropiat al liberalilor, a fost invitat să participe la acest consiliu şi să propună reforme menite să dinamizeze o economie ce şi-a încetinit ritmul încă înainte de criza ucraineană.

Potrivit mass-media ruse, reformele propuse de Kudrin vizează atingerea unui nivel de creştere economică de 4%, în special prin reducerea cheltuielilor bugetare, întărind independenţa justiţiei şi majorând vârsta de pensionare.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO