Vodafone, obligată de ANCOM să restituie clienţilor sumele care depăşesc 50 euro/lună pentru consumul de date în roaming

Vodafone România este sancţionată de Autoritatea de reglementare în Comunicaţii (ANCOM) pentru că nu a limitat la 50 de euro pe lună, fără TVA, consumul de date mobile pentru clienţii care au călătorit în străinătate, aşa cum prevăd regulamentele UE pentru a proteja consumatorii de "şocul facturii". Pe lângă o amendă de 100.000 de lei, compania trebuie să restituie clienţilor afectaţi sumele plătite în plus, din 2012 şi până în prezent, ca urmare a nerespectării regulamentului UE.
Economica.net - mie, 05 oct. 2016, 12:03
Vodafone, obligată de ANCOM să restituie clienţilor sumele care depăşesc 50 euro/lună pentru consumul de date în roaming

„ANCOM a sancționat compania Vodafone Romania S.A. cu amendă contravențională în valoare de 100.000 lei pentru că nu a aplicat plafonul financiar sau de volum maxim care să limiteze consumul de date în roaming la costul implicit de 50 euro/lună (fără TVA) sau la un alt nivel ales de utilizatori dintre cele puse la dispoziție de propriul furnizor. Stabilit prin Regulamentul (UE) nr. 531/2012, plafonul maxim trebuie aplicat de furnizorii care oferă servicii de date în roaming tuturor utilizatorilor acestor servicii, inclusiv celor care au optat pentru pachete/extraopțiuni care conțin resurse de date în roaming. Plafonul maxim a fost stabilit pentru a-i proteja pe utilizatori de șocul facturilor mari pe care le poate genera consumul de date în roaming”, se spune într-un comunicat al Autorităţii de reglementre în Comunicaţii. Astfel, odată atins acest plafon, compania ar avea obligaţia să blocheze accesul clientului la internet mobil în roaming.

„Pentru a evita șocul facturilor mari rezultate din utilizarea serviciilor de date în străinătate, în cazul în care utilizatorii nu optează explicit pentru un alt plafon din oferta comercială a operatorilor sau nu renunță în mod expres la plafonul implicit, operatorii au obligația să aplice automat plafonul financiar implicit, a cărui valoare este de 50 euro/lună (fără TVA), sau un plafon exprimat în volum de date care corespunde unei sume de maximum 50 de euro/lună (fără TVA)”, precizează ANCOM.

Acţiunea de control a avut loc în urma unei sesizări primite de ANCOM în cursul acestui an.

Utilizatorii afectaţi sunt beneficiarii ofertei „Roaming pe zi”, lansată în iulie 2012, şi clienţii al căror plan tarifar include beneficii de roaming. Astfel de beneficii au apărut în oferta Vodafone începând din februarie 2014 şi sunt disponibile şi în prezent, în cadrul abonamentelor RED şi SUPER RED, precizează ANCOM. Nu sunt vizaţi utilizatorii care şi-au dat consimţământul pentru depăşirea plafonului de 50 de euro pe lună pentru internet în roaming.

„Operatorul trebuie să restituie celor două categorii de abonați mai sus menționați, la cerere, în condițiile legii, orice sumă achitată de aceștia peste nivelul de 50 de Euro/lună (fără TVA) pentru consumul de date în roaming efectuat începând cu data de 1 iulie 2012 și până în prezent. Au dreptul la restituirea sumelor plătite în plus inclusiv cei care la data cererii nu mai dețin calitatea de abonați ai Vodafone”, a dispus ANCOM.

Tot compania trebuie să pună la dispoziţia clienţilor, pe site-ul propriu, la secţiunea Roaming, procedura prin care pot obţine restituirea sumelor respective, şi să-i informeze individual că pot recupera banii.

De asemenea, până la 1 decembrie, Vodafone trebuie să pună la dispoziţia clienţilor un serviciu de informare cu privire la consumul cumulat exprimat în volum sau în bani, „care să garanteze aplicarea plafonului de date”, şi să nu perceapă sume care depăşesc 50 de euro pe lună fătă TVA pentru servicii de internet mobil în roaming.

ANCOM informează consumatorii că operatorii telecom au obligaţia să-şi avertizeze clienţii, prin mesaje text, email-uri sau ferestre pop-up, atunci când valoarea consumului de date în roaming înregistrat atinge 80% din plafonul maxim, precum şi atunci când plafonul a fost atins. Mesajele trebuie să conţină şi informaţii despre procedura prin care clientul poate opta să folosească în continuare serviciile, şi costurile suplimentare.

Contactaţi de ECONOMICA.NET, reprezentanţii Vodafone au refuzat să facă comentarii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Iohannis: În vestul Europei pandemia a fost domolită prin vaccinare. Noi de ce nu putem aşa ceva?
Iohannis: În vestul Europei pandemia a fost domolită prin vaccinare. Noi de ce nu putem aşa ceva?
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că în toate statele din vestul Europei pandemia de COVID-19 ...
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 2,29% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 2,29% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Niculescu, Ministerul Energiei: Cooperarea între ţările europene este esenţială pentru siguranţa energetică
Niculescu, Ministerul Energiei: Cooperarea între ţările europene este esenţială pentru siguranţa energetică
Europa se confruntă cu o criză fără precedent a preţurilor, iar lecţia pe care trebuie să o învăţăm este că, ...