Vodafone România lansează o suită de soluţii digitale pentru agricultură

Vodafone România anunţă că îşi extinde portofoliul de soluţii de digitalizare pentru afaceri cu o suită de soluţii dedicate fermierilor, care integrează tehnologii inovatoare de tip Internet of Things (IoT).
Lidia Neagu - joi, 15 apr. 2021, 12:49
Vodafone România lansează o suită de soluţii digitale pentru agricultură

Potrivit sursei citate, soluţiile sunt bazate pe senzori care asigură colectarea şi gestionarea datelor esenţiale pentru culturi, automatizarea operaţiunilor, monitorizarea diverşilor parametri, realizarea de analize şi predicţii care permit creşterea eficienţei şi productivităţii în agricultură.

Soluţiile din portofoliul Vodafone se adresează fermierilor care au diverse tipuri de culturi – cultură mare (cereale, oleaginoase), culturi de legume sau pomicultură – cultivate atât în câmp, cât şi în sere. Soluţiile sunt scalabile şi configurabile, adaptate nevoilor fiecărui fermier, indiferent de mărimea terenului cultivat şi de tipul de cultură.

În plus, prin conectarea la reţeaua Vodafone NarrowBand – IoT (NB-IoT) cu acoperire naţională, soluţiile Vodafone pentru agricultură fac posibilă comunicarea între echipamente – senzori oriunde în ţară, acoperind, astfel, nevoile fermierilor care au culturi inclusiv în zone greu accesibile şi fără surse de alimentare cu energie electrică.

„Agricultura este unul dintre sectoarele care pot beneficia enorm prin adopţia tehnologiilor şi soluţiilor digitale. România este încă la început în această privinţă, însă vedem o deschidere şi un interes din ce în ce mai mari în rândul fermierilor, care au înţeles că agricultura de precizie, bazată pe tehnologii de tip IoT şi analiza datelor, reprezintă agricultura viitorului. Soluţiile digitale aduc o reală valoare adăugată în activitatea acestora, cu beneficii majore în termeni de productivitate, calitate a culturilor, scădere a costurilor, mai ales prin utilizarea eficientă a resurselor, care au o pondere semnificativă în structura costurilor specifice. Suita de soluţii pe care Vodafone o pune la dispoziţia fermierilor acoperă cu succes nevoile fermierilor care au diverse tipuri de culturi, indiferent de mărimea terenului cultivat”, a spus Mihnea Rădulescu, director Enterprise Business Unit, Vodafone România.

Potrivit reprezentanţilor companiei, soluţiile digitale aduc fermierilor beneficii majore de creştere a productivităţii şi calităţii culturilor, menţinere a sănătăţii solului, reducere a costurilor de producţie, prin optimizarea utilizării de fertilizatori, apă, pesticide, precum şi de eficientizare a resurselor umane, prin automatizarea activităţilor specifice în sere şi solarii.

Soluţiile permit monitorizarea condiţiilor meteo prin intermediul senzorilor care detectează parametri importanţi precum direcţia şi viteza vântului, temperatura şi umiditatea aerului, intensitatea precipitaţiilor, ceea ce le permite fermierilor să determine momentul optim pentru recoltare şi aplicarea de tratamente şi nutrienţi, în fiecare fază de dezvoltare a plantei şi adaptat fiecărui tip de cultură.

Senzorii de sol monitorizează condiţiile solului, făcând posibilă avertizarea riscului de îmbolnăvire şi prevenirea bolilor specifice fiecărei plante. De asemenea, aceştia permit analiza evoluţiei şi consumului de nutrienţi, în funcţie de faza de dezvoltare a culturii. Astfel, se poate eficientiza utilizarea îngrăşămintelor, cu beneficii atât pentru plantă şi sol, cât şi de optimizare a costurilor de fertilizare.

Pentru culturile din mediu protejat (sere şi solarii), soluţiile de digitalizare Vodafone oferă o serie de automatizări pe baza analizelor şi alertelor în timp real, precum închiderea de urgenţă a serelor în caz de furtună, acţionarea instalaţiilor de irigaţie, ventilaţie, încălzire etc.

Prin intermediul unei aplicaţii integrate şi uşor de utilizat, beneficiarii soluţiilor pot vizualiza în timp real datele colectate de senzori, pot urmări nivelul precipitaţiilor, atât în timp real, cât şi prognozat, pot primi alerte personalizate şi rapoarte, recomandări cu privire la tratamente, fertilizatori şi irigare, informaţii importante pentru planificarea lucrărilor agricole. În plus, au la dispoziţie hărţi izometrice pentru precipitaţii, umiditatea, temperatura şi electroconductivitatea solului.

Vodafone este cel mai mare operator de servicii mobile şi fixe în Europa şi cel mai mare furnizor de servicii IoT din lume. Compania operează reţele mobile şi fixe în 21 de ţări şi 48 de reţele mobile partenere. La 31 decembrie 2020, Vodafone Group avea peste 300 de milioane de utilizatori ai serviciilor mobile, peste 27 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix, peste 22 de milioane de clienţi ai serviciilor TV şi peste 118 milioane de dispozitive IoT conectate.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...