Vodafone România: Venituri în scădere, mai mulţi clienţi, în anul fiscal trecut

Vodafone a înregistrat venituri totale de 769 milioane de euro în România în anul fiscal 2012-2013, încheiat în martie, în scădere cu 5,1% faţă de anul fiscal precedent, în condiţii comparabile, ajustat pentru variaţia ratelor de schimb valutar.
Economica.net - mar, 21 mai 2013, 07:38
Vodafone România: Venituri în scădere, mai mulţi clienţi, în anul fiscal trecut

Scăderea a fost cauzată în principal de micşorarea tarifelor de interconectare, se arată într-un comunicat al grupului de telecomunicaţii.

Veniturile din servicii ale Vodafone în România s-au situat la 713,2 milioane euro, în scădere cu 7% în bază organică raportat la anul anterior, în principal din cauza scăderii tarifelor de interconectare. Fără efectul micşorării tarifelor de interconectare (aplicate la 1 martie şi 1 septembrie 2012), veniturile din servicii au scăzut pe bază organică cu 1,3%.

Baza de clienţi Vodafone România a crescut cu 142.461 în intervalul analizat, ajungând la sfârşitul lunii martie la un număr total de 8,08 milioane de clienţi ai serviciilor mobile. În trimestrul al patrulea, numărul de clienţi a scăzut uşor faţă de trimestrul anterior, cu 40.777.

„Am încheiat un an foarte productiv şi dinamic, marcat de evenimente importante pentru Vodafone România, cum ar fi lansarea serviciilor 4G şi a Centrului Regional de Operaţiuni de Reţea, care coordonează, din Bucureşti, activitatea a 7 reţele Vodafone. Dacă excludem impactul total al reglementării, veniturile noastre au fost în creştere, în trimestrul al patrulea încheiat la 31 martie 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, ceea ce reprezintă un semn de stabilitate care ne face să fim optimişti. Veniturile din date mobile au crescut cu peste 25% în trimestrul patru şi ne aşteptăm ca această tendinţă să continue pe parcursul anului, la fel ca adopţia accelerată a smartphone-urilor – două linii de business pe care le vom susţine puternic în continuare”, a declarat Inaki Berroeta, preşedinte şi CEO Vodafone România.

Veniturile din servicii în trimestrul al patrulea, perioada ianuarie-martie, au stagnat faţă de intervalul similar al anului anterior, calculate pe bază organică, excluzând impactul ratelor de terminare.

Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) s-a situat 275,4 milioane de euro în anul fiscal 2012-2013, în timp ce EBITDA ca procent din servicii a fost de 35,8%, în scădere cu 1,5 puncte procentuale faţă de anul anterior.

Penetrarea smartphone-urilor în baza de clienţi a crescut cu 3,2 puncte procentuale în anul fiscal trecut, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, notează operaorul telecom.

Veniturile din date mobile au avansat cu 25,8% în trimestrul al patrulea, faţă de perioada similară a anului anterior.

La sfârşitul lunii martie, abonaţii reprezentau 41% din baza de clienţi. Utilizatorii serviciilor pre-plătite au înregistrat în ultimul an fiscal un avans de două puncte procentuale în baza de clienţi ai Vodafone în România, la 59%.

Venitul mediu pe utilizator (ARPU) din servicii mobile a fost de 7,1, în reştere cu 0,1% faţă de anul fiscal precedent.

La nivel mondial grupul a raportat venituri în scădere cu 4,3%, la 44,4 miliarde de lire sterline (circa 52,5 miliarde de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...