1EUR = 4.8747 RON | Bucureşti 14 º

Companii

Vodafone România: Venituri în scădere, mai mulţi clienţi, în anul fiscal trecut

Vodafone a înregistrat venituri totale de 769 milioane de euro în România în anul fiscal 2012-2013, încheiat în martie, în scădere cu 5,1% faţă de anul fiscal precedent, în condiţii comparabile, ajustat pentru variaţia ratelor de schimb valutar.

21 mai, 2013 | Mediafax

Scăderea a fost cauzată în principal de micşorarea tarifelor de interconectare, se arată într-un comunicat al grupului de telecomunicaţii.

Veniturile din servicii ale Vodafone în România s-au situat la 713,2 milioane euro, în scădere cu 7% în bază organică raportat la anul anterior, în principal din cauza scăderii tarifelor de interconectare. Fără efectul micşorării tarifelor de interconectare (aplicate la 1 martie şi 1 septembrie 2012), veniturile din servicii au scăzut pe bază organică cu 1,3%.

Baza de clienţi Vodafone România a crescut cu 142.461 în intervalul analizat, ajungând la sfârşitul lunii martie la un număr total de 8,08 milioane de clienţi ai serviciilor mobile. În trimestrul al patrulea, numărul de clienţi a scăzut uşor faţă de trimestrul anterior, cu 40.777.

"Am încheiat un an foarte productiv şi dinamic, marcat de evenimente importante pentru Vodafone România, cum ar fi lansarea serviciilor 4G şi a Centrului Regional de Operaţiuni de Reţea, care coordonează, din Bucureşti, activitatea a 7 reţele Vodafone. Dacă excludem impactul total al reglementării, veniturile noastre au fost în creştere, în trimestrul al patrulea încheiat la 31 martie 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, ceea ce reprezintă un semn de stabilitate care ne face să fim optimişti. Veniturile din date mobile au crescut cu peste 25% în trimestrul patru şi ne aşteptăm ca această tendinţă să continue pe parcursul anului, la fel ca adopţia accelerată a smartphone-urilor - două linii de business pe care le vom susţine puternic în continuare", a declarat Inaki Berroeta, preşedinte şi CEO Vodafone România.

Veniturile din servicii în trimestrul al patrulea, perioada ianuarie-martie, au stagnat faţă de intervalul similar al anului anterior, calculate pe bază organică, excluzând impactul ratelor de terminare.

Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) s-a situat 275,4 milioane de euro în anul fiscal 2012-2013, în timp ce EBITDA ca procent din servicii a fost de 35,8%, în scădere cu 1,5 puncte procentuale faţă de anul anterior.

Penetrarea smartphone-urilor în baza de clienţi a crescut cu 3,2 puncte procentuale în anul fiscal trecut, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, notează operaorul telecom.

Veniturile din date mobile au avansat cu 25,8% în trimestrul al patrulea, faţă de perioada similară a anului anterior.

La sfârşitul lunii martie, abonaţii reprezentau 41% din baza de clienţi. Utilizatorii serviciilor pre-plătite au înregistrat în ultimul an fiscal un avans de două puncte procentuale în baza de clienţi ai Vodafone în România, la 59%.

Venitul mediu pe utilizator (ARPU) din servicii mobile a fost de 7,1, în reştere cu 0,1% faţă de anul fiscal precedent.

La nivel mondial grupul a raportat venituri în scădere cu 4,3%, la 44,4 miliarde de lire sterline (circa 52,5 miliarde de euro).

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO