Vodafone şi Orange, companiile care au închiriat cele mai mari spaţii de birouri în Bucureşti, în 2014

Stocul total de spații moderne de birouri în Varșovia, Praga, Budapesta și București la finalul primului semestru din 2014 era de 12,6 milioane mp. Varșovia continuă să fie cea mai mare piață, cu 4,3 milioane mp, urmată de Budapesta cu 3,2 milioane mp, Praga cu 2,96 milioane mp și București cu 2,11 milioane mp de spații moderne de birouri.
Economica.net - mar, 07 oct. 2014, 11:34
Vodafone şi Orange, companiile care au închiriat cele mai mari spaţii de birouri în Bucureşti, în 2014

Comparativ cu ultimul semestru din 2013, stocul de spații de birouri în cele mai importante capitale din Europa Centrală și de Est a crescut cu 3%, în primele şase luni din 2014 fiind livrați aproximativ 387.000 mp.

În Varșovia s-a livrat cel mai mare volum de spații noi – 190.000 mp, în timp ce în Budapesta s-au livrat doar 51.000 mp. Praga și București ocupă locurile intermediare cu 77.000 mp, respectiv 69.000 mp livrați, potrivit unui studiu al DTZ Echinox. 

București a înregistrat în primul semestru din 2014 cel mai ridicat nivel al cererii dintr-un semestru, din 2008 încoace. Tranzacțiile de relocare, în special cele de pre-închiriere continuă să fie motorul principal al pieței de birouri. Cererea nouă (extinderile și companii nou intrate pe piață) a crescut cu 40% de la an la an, reprezentând 28% din volumul total al închirierilor. Cei mai activi chiriași în S1 2014 au fost companiile din sectorul tehnologie și telecom, urmate de cele din sectoarele de producție și servicii profesionale.

Astfel, Bucureştiul se află pe primul loc din Europa Centrală şi de Est,cu chriaşi precum Vodafone şi Orange care au pre-închiriat cele mai mari suprafeţe de spaţii de birouri, fără a pune la socoteală contractul de reînoire al companiei Confidenţial, de 29.000 mp din Budapesta.

Cele mai mari tranzacţii de închiriere din ECE în S1 | Create Infographics

Vodafone a pre-închiriat 16.000 de mp pe o perioadă de zece ani în clădirea Bucharest One, care se află în construcţie şi este deţinută de compania omului de afaceri grec Ioannis Papalekas. Orange România a închiriat un spaţiu de 13.700 de metri pătraţi în clădirea de birouri Green Court Bucharest, dezvoltată de grupul suedez Skanska în Floreasca. 

Cu toate acestea, cea mai mare tranzacţie până la sfârşitul acestui an ar putea fi parafată de Telekom România, care este în căutarea unui sediu. Compania s-ar putea muta în clădirea Globalworth Campus, care nu este încă în construcţie, deţinută tot de Ioannis Papalekas. 

Până la sfârşitul anului se vor livra spaţii de birouri în suprafaţă de 304.000 m, cel mai mare volum este generat de Praga și Varșovia unde în prezent sunt în construcție cu predare anul acesta spații de peste 200.000 mp. Pe de altă parte, Budapesta va continua să înregistreze cel mai scăzut nivel al livrărilor și în S2, în prezent cu livrare anunțată în acest an de 14.000 mp. În București, în S2 2014, urmează a fi finalizat un volum de 64.000 mp.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...