Vodafone şi Orange răspund amenzii ANCOM pentru „zonele albe”: de vină sunt autorizaţiile de construcţie

Orange şi Vodafone, primii doi operatori de comunicaţii mobile din România după numărul de clienţi şi cifra de afaceri, susţin că întârzierea acoperirii localităţilor rurale care nu sunt deservite de reţele mobile broadband a survenit ca urmare a blocajelor în procesul de obţinere a autorizaţiilor de construcţie necesare. 
Economica.net - mar, 26 iul. 2016, 08:37
Vodafone şi Orange răspund amenzii ANCOM pentru

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a amendat, luni, Vodafone, Orange şi Telekom cu un total de 900.000 de lei pentru neîndeplinirea obligaţiilor de acoperire prevăzute în licenţele de utilizare a spectrului de frecvenţe radio distribuite în 2012.

Redăm integral poziţia oficială a Vodafone România faţă de amenda ANCOM:

„Acoperirea asa-numitelor «zone albe» este un proiect in care Vodafone Romania investeste in permanenta resurse, ca parte din obligatiile ce deriva din detinerea licentelor. Din pacate, procesul este anevoios, din cauza ca eforturile de a acoperi aceste zone sunt deseori blocate in diverse etape, cum ar fi in cea de obtinere a autorizatiilor de constructie necesare.

Vodafone Romania lucreaza in mod constructiv cu autoritatile si saluta recenta modificare a cadrului legal care reglementeaza infrastructura de telecomunicatii, si anume Legea Infrastructurii nr. 154/2012, care simplifica procedurile pentru obtinerea autorizatiilor. Vodafone Romania isi exprima increderea ca noua lege va contribui la cresterea eficientei eforturilor depuse in aceasta directie”, au declarat reprezentanţii Vodafone România.

În continuare, reacţia Orange România la decizia ANCOM:

„ANCOM a atribuit operatorilor un număr de localități greu accesibile din mediul rural, în funcție de spectrul achiziționat în urma licitatiei din 2012. Din numărul total de localități atribuite, 225, Orange acoperă la ora actuală 216, după un proces care a presupus investiții majore atât financiare, cât și umane.

Aceasta performanță ne clasează pe primul loc la numărul de localități din mediul rural acoperite, cu mult peste rezultatele celorlalți operatori. Întârzierile înregistrate pentru cele 9 localități rămase au cauze independente de eforturile noastre. Am întâmpinat întârzieri și blocaje în procesul de instalare a antenelor din cauza procesului anevoios de obținere a autorizațiilor pentru construcția site-urilor. În prezent, avem dosare în curs pentru fiecare dintre aceste localități și contăm pe sprijinul autorităților abilitate pentru rezolvarea lor. Orange va continua planurile de dezvoltare a infrastructurii, astfel încât clienții să se bucure de acoperire extinsă și de servicii la cele mai înalte standarde”, au afirmat reprezentanții Orange.

În cadrul licitației de spectru desfășurată în anul 2012, ANCOM le-a impus operatorilor care au dobândit drepturi de utilizare a frecvențelor radio în benzile de frecvenţe sub 1 GHz (800 MHz şi/sau 900 MHz) – Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone – obligația de a acoperi fiecare un anumit număr din cele 676 de localități nedeservite cu rețele de comunicații mobile de bandă largă, proporțional cu resursele de spectru câștigate. Astfel, Vodafone și Orange au avut fiecare obligația de a acoperi câte 225 de localități rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS 57 de localități rurale. Termenul până la care operatorii aveau obligaţia de a acoperi aceste localități a fost 5 aprilie 2016.

Începând cu data de 6 aprilie 2016, ANCOM a controlat modul în care operatorii și-au îndeplinit obligația de acoperire a localităţilor rurale precizate în licențele primite.

În urma controalelor, ANCOM a constatat neîndeplinirea de către Vodafone România a obligațiilor de acoperire a 72 de localități din cele care îi reveneau conform licenței obținute. Compania Vodafone a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 720.000 de lei.

În cazul Orange România, s-a constatat neîndeplinirea obligațiilor în 12 localități, iar operatorul a fost sancționat cu amendă în valoare de 120.000 de lei.

Telekom Romania Mobile Communications nu și-a îndeplinit obligația de acoperire a 6 localități și a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 60.000 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
Un număr de 1.305 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 37.400 de teste, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare......
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
Banca centrală a României își va relua reuniunile politice periodice pe 12 mai. În analiza sa zilnică, ING Bank spune ...
Doar cinci dintre candidații la concursul pentru șefia caselor de asigurări de sănătate au trecut de proba scrisă
Doar cinci dintre candidații la concursul pentru șefia caselor de asigurări de sănătate au trecut de proba scrisă
Doar cinci candidaţi la concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori de case de asigurări de sănătate au trecut ...
România, pe locul 24 în Europa la numărul de kilometri de autostradă. Cum a evoluat rețeaua europeană de șosele de mare viteză în ultimii 100 de ani
România, pe locul 24 în Europa la numărul de kilometri de autostradă. Cum a evoluat rețeaua europeană de șosele de ...
România se situează pe locul 24 într-un top al țărilor din Europa după numărul de kilometri de autostradă, cu o rețea ...