Voiculescu, după discuţiile cu Sanitas: Negocierea pentru Contractul de Muncă înainte de aprobarea bugetului e un act ilegal

Începerea negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă înainte de aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale ordonatorilor de credite ar fi un act ilegat, a declarat, marţi, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, după discuţiile cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas, adăugând că este de părere că protestul sindicaliştilor nu este independent de perioada electorală.
Economica.net - mar, 22 nov. 2016, 14:14
Voiculescu, după discuţiile cu Sanitas: Negocierea pentru Contractul de Muncă înainte de aprobarea bugetului e un act ilegal

„Potrivit legii 62/2011, articolul 129, alineatul 3, angajatorul sau organizaţia patronală iniţiază negocierea colectivă cu cel puţin 45 de zile calendaristice înainte de expirarea contractului colectiv de muncă. Cu toate acestea, la articolul 138, avem alineatul 2, care spune că, prin excepţie de la articolul 129, alineatul 3, contractele colective de muncă în sectorul bugetar se negociază în condiţiile legii după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale ordonatorilor de credite în limitele şi în condiţiile stabilite prin acestea. Practic, începerea negocierilor înainte de aprobarea bugetului ar fi un act ilegal”, a declarat Vlad Voiculescu.

Acesta a precizat că i-a invitat pe sindicalişti la discuţii încă de marţi, pentru ca, după aprobarea bugetului, Contractul Colectiv de Muncă să fie semnat cât mai repede.

„Ceea ce înţelegem cu siguranţă este că oamenii au nevoie de un contract colectiv de muncă pentru a nu-şi pierde anumite drepturi. De aceea i-am invitat la discuţii, care cu siguranţă vor ajunge la un rezultat, aşa încât ca după aprobarea bugetului să poată adopta cât mai repede contractul colectiv de muncă pentru a ne asigura că oamenii nu pierd niciun beneficiu pe care îl oferă acesta. De asemenea, pentru a ne asigura că venim în întâmpinarea oamenilor, cum este firesc, vom începe discuţiile de astăzi. Discuţia a fost deja lansată către Federaţia Sanitas, o vom lansa, de asemenea către toate părţile implicate”, a precizat ministrul.

Voiculescu a fost de părere că protestul sindicaliştilor are legătură cu perioada electorală.

„Nu cred că protestul de afară este lipsit de orice coloratură politică. Nu cred că s-ar fi întâmplat acest protest dacă nu ar fi fost perioada electorală în acest moment. Faci un protest atunci când nu ai fost primit la discuţii sau când discuţiile nu au rezultat în ceva favorabil. Discuţiile pe contractul colectiv de muncă nici măcar nu au început. Invitaţia a fost transmisă inclusiv astăzi. Discuţiile ar fi putut să înceapă atunci când cineva s-ar fi arătat interesat de ele. La noi, documentele sunt pregătite încă de ieri pentru a invita toate părţile implicate. Repet, sunt discuţii, pentru că negociere, în sensul propriu al termenului, nu este posibilă în mod legal. Presupun că protestul din faţa ministerului nu este complet independent de perioada prin care trecem acum şi anume perioada electorală”, a spus ministrul Sănătăţii.

Federaţia Sanitas a anunţat luni, că va picheta Ministerul Sănătăţii în zilele de 22 şi 29 noiembrie, precum şi în 6 decembrie, între orele 11.00 şi 13.00, în semn de solidaritate cu sindicaliştii care vor negocia Contractul Colectiv de Muncă la nivelul sectorului medical.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...