1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

Finanţe şi bănci

Voinea, BNR: Economia României nu este ameninţată, în prezent, dar există 2 riscuri ridicate

Economia României nu este ameninţată, în prezent, de riscuri sistemice severe, însă există două riscuri ridicate, unul legat de posibilitatea revenirii la politici prociclice pe plan intern, iar celălalt este legat de incertitudinile privind creşterea economică la nivel mondial, a declarat marţi viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Liviu Voinea, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului asupra Stabilităţii Financiare. 

06 oct, 2015 | Agerpres

'Considerăm că nu se manifestă în prezent riscuri sistemice severe. Se manifestă, însă, în prezent, două riscuri sistemice ridicate. (...) Există un risc de revenire pe plan intern la politici economice prociclice. În ultimul an, cadrul macroeconomic intern s-a îmbunătăţit. Totuşi, aceste evoluţii nu sunt şi nu au fost lipsite de riscuri. Creşterea economică a început să fie determinată preponderent de consum, în timp ce nivelul PIB-ului potenţial este în continuare afectat de starea precară a infrastructurii de transport, de gradul insuficient de absorbţie a fondurilor europene şi de indisciplina financiară a companiilor', a subliniat Voinea.

Un alt risc, cuprins în raportul BNR, este generat de incertitudini externe privind creşterea economiei mondiale, care nu este încă restabilită, de starea sistemului financiar internaţional, în special a sistemului bancar paralel, şi de posibila inversare a tendinţei descendente a ratelor de dobândă pe plan internaţional, determinând, la rândul lor, modificarea sentimentului investitorilor, în special pentru economiile emergente, a mai spus oficialul BNR.

Pe de altă parte, ratele scăzute de dobândă, în contextul în care trăim într-un mediu internaţional caracterizat de astfel de rate, pot crea distorsiuni pe canalul creditării, susţine Voinea. El este de părere că acestea adâncesc capcana datoriei pentru populaţie şi companii, pot dezechilibra finanţele publice prin finanţarea temporară cu costuri reduse a unor deficite mai mari, reduc stimulentul pentru reforme structurale în economie, şi pot conduce la alocarea greşită a resurselor între sectoarele economiei. De asemenea, dobânzile reduse stimulează investiţia în active cu randamente mai mari, dar mai riscante şi mai puţin lichide, subestimează riscul de credit şi pot conduce la scăderea eficienţei politicii monetare după testarea pragului zero al ratei dobânzii, a mai spus viceguvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, persistenţa unui nivel prea scăzut al dobânzilor pentru o perioadă prea îndelungată de timp poate duce la efecte negative, printr-o inversare bruscă a acestei tendinţe.

'De aici intervine riscul pe care-l considerăm în creştere, generat de incertitudinile externe', a explicat Liviu Voinea.

În aceste condiţii, este necesară prudenţă în mixul de politici economice interne, însă principalele riscuri vin din mediul extern, a mai spus Voinea. În plus, Raportul BNR subliniază faptul că sectorul bancar este rezilient, dar procesul de dezintermediere continuă, creditarea în lei pentru populaţie a început să crească, însă creditarea pentru companii rămâne modestă, dar există potenţial de creştere. Pe de altă parte, principala vulnerabilitate în sectorul companiilor este indisciplina financiară.

Datoria publică este sustenabilă în prezent, iar menţinerea deficitului la nivelul MTO asigură sustenabilitatea datoriei pe termen mediu şi lung, se mai arată în raportul citat.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO