1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Finanţe şi bănci

Voinea, BNR: Legea dării în plată ar putea ieftini locuinţele şi majora "substanţial" dobânzile la credite

În cazul în care se va aplica în forma actuală, Legea dării în plată ar putea avea ca efect creşterea "substanţială" a avansului şi a dobânzilor cerute de bănci pentru creditele imobiliare, în timp ce valoarea imobilelor ar putea să scadă, a declarat, miercuri, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Liviu Voinea, citat de News.ro

09 mar, 2016 | ECONOMICA.net
(update 09 mar, 2016 12:53) Comisia Europeană: Legea dării în plată poate genera un risc sistemic pentru întregul sector bancar
În ultimul său raport despre România, Comisia Europeană avertizează asupra riscurilor pe care le presupune aprobarea legii dării în plată, în forma sa actuală. Iată, integral, ce apare în raportul Comisiei referitor la riscurile pe care le-ar genera aprobarea legii în forma de acum.

"În pofida acestor evoluții pozitive și a prezenței unor rezerve de capital și de lichidități în ansamblu satisfăcătoare, unele inițiative legislative naționale ar putea spori vulnerabilitatea sectorului bancar. Deosebit de importante în acest context sunt hotărârile judecătorești pronunțate în ceea ce privește punerea în aplicare a legii privind clauzele contractuale abuzive ("clauzele abuzive") și a legii privind darea în plată. Aplicarea retroactivă a legii privind darea în plată pentru stocul existent de împrumuturi, astfel cum se prevede în forma actuală a acestei legi, poate constitui o provocare pentru mai multe instituții de credit și poate antrena, în viitor, o activitate de creditare mai redusă. Legea este încă în stadiu de proiect, întrucât a fost trimisă înapoi de către președinte parlamentului spre reexaminare. Dacă va fi adoptată din nou de Rezumat 3 către parlament în forma sa originară, legea privind darea în plată poate genera un risc sistemic pentru întregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar și cu implicații asupra întregii economii".

Oficialul BNR a susţinut, la fel ca ministrul Finanţelor, că Legea dării în plată reprezintă principala ameninţare la adresa stabilităţii financiare a României şi a sugerat câteva posibile efecte negative.

”Există riscul ca avansul cerut de bănci pentru un credit ipotecar, dar şi dobânzile şi ratele plătite de debitori să crească substanţial în urma aplicării acestei legi. Totodată, valoarea imobilelor ar putea scădea”, a afirmat Voinea,  la o conferinţă organizată de Comisia Europeană, prilejuită de lansarea "Raportului de ţară pentru România". 

În ultima perioadă, cel puţin cinci bănci de pe piaţa românească au anunţat creşteri ale avansului la creditele ipotecare standard, până la niveluri cuprinse între 35% şi 50%, de la nivelul obişnuit în perioada anterioară, de 15-25%.

Totuşi, la programul Prima Casă, prin care s-au acordat peste 90% din creditele imobiliare în ultimii ani, avansul este în continuare de 5%.

Viceguvernatorul BNR a vorbit şi despre situaţia persoanelor îndatorate în franci elveţieni şi care au protestat de mai multe ori în ultimele luni, cerând inclusiv intervenţia autorităţilor în reducerea poverii ratelor. Potrivit oficialului, românii cu credite în franci au beneficiat, până anul trecut, de un cost mult mai mic al creditelor comparativ cu persoanele îndatorate în lei.

”Cineva care a luat un credit ipotecar în 2006 în lei, echivalent a 60.000 de euro, a plătit, până în 2015, mai mult decât cineva care a luat în euro sau franci”, a mai spus Voinea.

Persoanele care au luat credite în franci elveţieni în perioada 2006-2008, când cursul era mult mai scăzut decât în prezent, au cerut insistent anul trecut renegocierea creditelor în condiţii mai favorabile debitorilor. Francul elveţian a atins un nivel maxim istoric de aproape 4,6 lei în ianuarie 2015, după o decizie a băncii centrale a Elveţiei.

viewscnt

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO