Voinea, BNR: Situaţia macroeconomică e bună, dar riscurile la adresa stabilităţii financiare sunt semnificative

România se află într-o situaţie macroeconomică bună însă riscurile la adresa stabilităţii financiare sunt semnificative şi este esenţială o conduită prudentă a mixului de politici macroeconomice, reiese din Raportul asupra stabilităţii financiare prezentat, marţi, de viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Liviu Voinea.
Economica.net - mar, 13 dec. 2016, 13:26
Voinea, BNR: Situaţia macroeconomică e bună, dar riscurile la adresa stabilităţii financiare sunt semnificative

‘România are o creştere economică ridicată, un deficit de cont curent sustenabil, o datorie externă în scădere. A crescut numărul de salariaţi, s-a majorat venitul populaţiei, a continuat să crească competitivitatea exporturilor mediu şi ridicat intensiv tehnologic. (…) Deşi situaţia macroeconomică e bună, riscurile la adresa stabilităţii financiare sunt semnificative şi este esenţială o conduită prudentă a mixului de politici macroeconomice’, a explicat viceguvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, economia României a înregistrat una dintre cele mai mari rate de creştere la nivel european. ‘Principalul factor de creştere economică a fost accelerarea consumului populaţiei, datorită creşterilor salariale şi a măsurilor de relaxare fiscală. Exportul net de bunuri şi servicii şi-a majorat contribuţia negativă la dinamica PIB, dar este în limite’, a explicat Voinea.

Conform oficialului BNR, creşterea economica este sustenabilă, în sensul acoperirii excesului de cerere preponderent din oferta interna.

În acelaşi timp, riscul de contagiune din sectorul bancar a continuat să se reducă, diminuarea finanţării externe fiind compensată prin creşterea depozitelor locale, solvabilitatea sectorului bancar este ridicată, lichiditatea continuă să fie adecvată, iar profitabilitatea s-a consolidat.

Totodată, băncile au continuat să îşi cureţe bilanţul de credite neperformante, rata acestora ajungând la 10%, stocul de credite în lei este majoritar şi tendinţa este de consolidare, mai reiese din raportul BNR.

În plus, banca centrală susţine că riscul privind construcţia şi execuţia bugetară în anul 2016 s-a materializat parţial, în sensul în care deficitul bugetar, la finalul anului, va fi mai mare decât în 2015, dar probabil mai mic decât nivelul prevăzut iniţial.

‘Consolidarea politicilor bugetare responsabile, prin asigurarea unei previzibilităţi sporite în materie de reglementare, precum şi evitarea unui comportament prociclic al mix-ului de politici macroeconomice sunt elemente esenţiale pentru menţinerea echilibrelor economice şi sprijinirea stabilităţii financiare în perioada următoare’, se subliniază în raport.

Cu toate acestea, riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente se menţine la un
nivel ridicat, din cauza incertitudinii ridicate cu privire la creşterea economică pe plan global, accentuării tensiunilor geopolitice la nivel global şi evoluţiilor modeste ale principalelor ţări emergente (China, Brazilia, Rusia).

‘Romania are în prezent o poziţie stabilă: nevoia de finanţare externă este gestionabilă, riscul de finanţare este redus, costurile de finanţare sunt scăzute, riscul de contagiune este redus, iar rezerva financiară în valută la dispoziţia Ministerului Finanţelor Publice este consistentă. Cu toate acestea, ţara noastră poate resimţi presiuni dacă investitorii îşi schimbă brusc percepţia privind economiile emergente’, a mai spus Voinea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde de lei, de peste două ori mai mare decât anul trecut – analiză
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de peste 2 miliarde de lei în primele două luni din 2021, cel......
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Autorităţile cubaneze au anunţat relaxarea unei interdicţii introdusă în urmă cu mai multe decenii cu privire la vânzările ...
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 500 de milioane ...
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Agenţia de evaluare Fitch a anunţat miercuri că este posibil să aştepte până anul viitor înainte de a lua o decizie ...