Voinea despre acciza pe carburanţi: Este o măsură pentru a evita deflaţia, care ar fi dus la recesiune

Introducerea accizei suplimentare la carburanţi de 7 eurocenţi pe litru de la 1 ianuarie a fost o măsură luată pentru a evita deflaţia, care ar fi dus la creşterea şomajului şi la recesiune, a declarat marţi Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.
Economica.net - mar, 26 nov. 2013, 11:29
Voinea despre acciza pe carburanţi: Este o măsură pentru a evita deflaţia, care ar fi dus la recesiune

El a fost întrebat de ziarişti, într-o pauză a lucrărilor Forumului Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est, cu cât va creşte preţul final al carburanţilor după noile accize de la 1 ianuarie.

‘Este complicat de spus, pentru că nu se ştie care va fi preţul petrolului’, a precizat Voinea, adăugând că se aşteaptă la o scădere a preţului petrolului după acordul la care au ajuns Iranul şi statele occidentale zilele trecute privind programul nuclear.

De asemenea, întrebat dacă se putea evita majorarea accizei, Voinea a răspuns: ‘Nu sunt eu responsabil pentru politica fiscală. Banii respectivi trebuiau să vină de undeva. Am avut mai multe variante în calcul’. El a refuzat să spună însă care erau acestea.

‘Această măsură are rolul de a evita deflaţia, care este mult mai periculoasă decât inflaţia. Toată Europa are problema asta, până şi Germania se confruntă cu deflaţia. Japoniei i-au luat 20 de ani să iasă din deflaţie. Inflaţia duce la creştere economică, deflaţia la şomaj şi recesiune, nu am auzit de deflaţie care să fi dus la creştere economică. Luptăm şi pe frontul celălalt – reducerea CAS’, a adăugat Voinea.

Ministrul delegat a fost întrebat şi dacă există acel buffer de care a vorbit preşedintele Traian Băsescu duminică seara, în conferinţă de presă, şi dacă cifrele invocate de şeful statului sunt corecte.

‘Nu pot să comentez cifrele. Este adevărat, există un buffer, dar rolul lui este să fie păstrat. De exemplu, în acest an, la rectificarea din octombrie, am tăiat 660 de milioane de lei din cheltuielile cu dobânda, pentru că aveau de unde să se taie. Rolul acestui buffer este de a avea o plasă de siguranţă în cazul în care nu se realizează veniturile la buget’, a explicat el.

Voinea a mai spus că este firesc să existe un astfel de buffer.

‘Mai mult chiar, în an electoral, este firesc să se ţină mai multe buffere, pentru a evita nervozitatea pieţelor’, a susţinut ministrul delegat pentru Buget.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică seară că, în situaţia în care Executivul nu va găsi soluţii pentru a renunţa la creşterea accizei pe combustibil, nu va accepta bugetul de stat pe anul 2014 în forma actuală, existând posibilitatea de a-l ataca la Curtea Constituţională.

Traian Băsescu a calificat acciza suplimentară pe combustibil drept ‘un bir inutil şi toxic pentru populaţie’.

Preşedintele a oferit şi două posibile surse de bani prevăzute în buget prin care introducerea accizei suplimentare pe combustibil ar putea fi evitată – ‘1.400 milioane de la clientela politică a domnului Dragnea’ şi ‘alte 500-600 de milioane de la dobânzi’.

Te-ar mai putea interesa și
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi......
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...