Voinea, despre măsura privind creditul fiscal: Este o măsură prin care stimulăm creşterea economică

Măsura privind creditul fiscal este o măsură de creştere economică şi de stimulare a cererii interne şi este opţională, a declarat, joi seară, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Economica.net - joi, 06 feb. 2014, 19:14
Voinea, despre măsura privind creditul fiscal: Este o măsură prin care stimulăm creşterea economică

‘Aceasta este o măsură de creştere economică şi nu cred că cineva din această ţară nu doreşte să avem creştere economică. Este o măsură de stimulare a cererii interne, o măsură de care economia are nevoie ca să crească mai puternic. De ea beneficiază toţi cetăţenii, chiar dacă se adresează celor cu venituri mai mici. În aceeaşi economie trăiesc şi cetăţeni cu venituri mai mari şi, dacă cel cu venituri mai mici are bani ca să cumpere, finanţează locurile de muncă, inclusiv pe cele cu venituri mai mari. Vânzătorii vând, producătorii produc, cu o singură condiţie: să şi consume lumea – şi în 2013 nu prea s-a consumat’, a explicat Voinea, la TVR 1.

Acesta a precizat că este nevoie de cerere internă şi a subliniat că, anul trecut, contul curent a fost ajustat cu 3%.

‘Trebuie să avem cerere internă. În 2013, a avut loc o ajustare semnificativă a contului curent de la 4% din PIB la 1% din PIB. Deficitul fiscal bugetar a rămas la 2,5%, e adevărat, s-au plătit arieratele, s-a făcut o ajustare fiscală, dar acolo, în zona de 2%. Înseamnă că toată ajustarea contului curent, de 3% din PIB, a provenit din zona sectorului privat, adică sectorul privat s-a contractat cu 3% din PIB. Era datoria oricărui guvern să vină cu măsuri care să stimuleze sectorul privat, atât pe partea de consum, cât şi pe partea de investiţii’, a spus Liviu Voinea.

Ministrul delegat pentru Buget a menţionat că această măsură este una prin care se creează un cadru şi că este opţională şi pentru client şi pentru bănci.

‘Este o măsură prin care noi creăm un cadru şi spunem creditorului şi băncii că, dacă doresc să intre în acest cadru prin care să se reducă cu până la jumătate rata la bancă, serviciul datoriei, timp de doi ani, atunci, după doi ani, când serviciul datoriei creşte, ca să compenseze amânarea din prezent, statul intervine şi îi dă credit fiscal. Adică, dă o reducere la impozitul pe venit. Le creăm cadrul prin care, dacă vor să îşi restructureze datoria, dacă doreşte clientul, în această schemă, cu nemodificarea condiţiilor de dobândă de la data intrării în vigoare a schemei, cu restructurarea doar a creditelor performante, a celor ce nu au restanţe mai mari de 90 de zile, atunci vine statul şi le dă peste doi ani credit fiscal, adică le reduce impozitul datorat pe venit. Este opţional şi din partea clientului şi din partea băncii’, a explicat Voinea.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că Executivul va adopta o Ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani.

Măsura va intra în vigoare de la 1 aprilie şi de ea vor putea beneficia cei care nu au restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare.

În privinţa creditului fiscal de la stat, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat că acesta se acordă pe doi ani şi poate fi de până la 200 de lei pe lună.

 

Te-ar mai putea interesa și
Viitorul Renault 5 va avea două variante de baterie și o autonomie maximă de 400 km
Viitorul Renault 5 va avea două variante de baterie și o autonomie maximă de 400 km
Marca franceză Renault a dat primele detalii tehnice oficiale despre viitorul Renault 5, model electric care va ajunge pe piață anul viitor cu un preț de bază de 25.000 de euro....
Prețul energiei electrice a scăzut în noiembrie în România, după patru luni consecutive de creștere
Prețul energiei electrice a scăzut în noiembrie în România, după patru luni consecutive de creștere
Prețul energiei electrice vândute pe piața spot a scăzut ușor în noiembrie, penultima lună a anului fiind prima în ...
Ungaria nu susține nici rectificarea  bugetului UE, nici aderarea Ucrainei la UE
Ungaria nu susține nici rectificarea  bugetului UE, nici aderarea Ucrainei la UE
Ungaria nu susţine rectificarea bugetului Uniunii Europene şi începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, a declarat ...
A fost aprins iluminatul de Sărbători din Capitală. Instalațiile au costat 5 mil. lei
A fost aprins iluminatul de Sărbători din Capitală. Instalațiile au costat 5 mil. lei
Iluminatul festiv din Capitală şi luminile din Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei au fost aprinse, joi, de trei ...