Voinea: Ordonanţa privind restructurarea creditelor populaţiei ar putea intra în vigoare de la 1 iulie

Schema de restructurare a creditelor populaţiei ar putea intra în vigoare de la 1 iulie, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, lucrând la forma finală a proiectului de ordonanţă, a declarat miercuri, la Realitatea TV, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Economica.net - mie, 07 mai 2014, 20:31
Voinea: Ordonanţa privind restructurarea creditelor populaţiei ar putea intra în vigoare de la 1 iulie

‘Probabil va intra în vigoare de la 1 iulie. Din câte ştiu eu, colega mea, doamna Petrescu, lucrează la forma finală a acestei Ordonanţe care va fi, la un moment dat, în perioada următoare, pe masa Guvernului şi în dezbatere publică înainte de a ajunge pe masa Guvernului. (…) măsura ajută cel puţin un milion de oameni care au credite la bancă şi sunt sub salariul mediu pe economie…’, a spus Voinea.

Acesta a precizat că nu este de acord cu denumirea de ‘Electorată’, sub care este cunoscută această măsură, deoarece motivul elaborării ei nu este unul electoral, ci este dat de deficitul de cerere.

‘Această măsură este numită greşit, după părerea mea, ‘Electorata’. (…) Este o măsură bună pe ansamblul economiei, ajută populaţia şi băncile. Este o schemă de restructurare a datoriilor populaţiei. Motivul nu este electoral, motivul este deficitul de cerere. Soluţia poate nu este cea mai bună, poate fi îmbunătăţită această soluţie, nu este nimeni deţinătorul adevărului absolut, dar trebuie găsită o măsură de stimulare a venitului disponibil’, a subliniat ministrul delegat pentru Buget.

Liviu Voinea a atras atenţia că în România există un deficit de cerere, care poate fi rezolvat fie prin creşterea veniturilor prin majorarea salariilor şi pensiilor, fie prin creşterea veniturilor disponibile, adică ceea ce rămâne în buzunar după plata obligaţiilor către stat şi a ratelor la bancă.

‘Problema economiei româneşti este că ea creşte pe baza exporturilor, a agriculturii, a producţiei industriale, dar nu şi a cererii interne, a consumului intern. Consumul intern are două componente: consumul populaţiei şi investiţiile firmelor. Am luat măsura, care e adoptată, publicată în Monitorul Oficial, cu scutirea de impozit pe profitul reinvestit, care intră în vigoare de la 1 iulie. Şi mai este această măsură, de restructurare a datoriei pentru cei care sunt buni platnici şi au venituri sub medie. Au mai luat astfel de măsuri SUA, Irlanda, Italia şi alţii. Nu creează inechitate în rândul contribuabililor. S-au inventat în România căsătoriile mixte, între săraci şi bogaţi, între bugetari şi privaţi, între cei cu credite şi cei fără credite. Am identificat în mod corect şi susţin până la capăt că în România e deficit de cerere. Nu se consumă destul. Cum se rezolvă acest deficit de cerere? Sunt două variante: creşti veniturile prin majorarea salariilor şi pensiilor, dar nu am spaţiu fiscal să fac asta substanţial, sau creşti venitul disponibil, câţi bani rămân în buzunar după plata obligaţiilor la stat şi a ratelor la bancă. Cum poţi să creşti venitul disponibil? Scăzând rata la bancă, dar numai în acord cu banca. Nu e nimic obligatoriu. O anumită perioadă îţi reduci rata, pe altă perioadă va creşte rata, dar atunci când creşte statul îţi va da o deducere, din banii tăi, nu din banii altora, din impozitul pe venitul pe care îl datorai tu, nu mai mult decât impozitul pe venit pe care îl datorai tu, la venitul pe care îl obţineai. E un transfer de bani de la tine la tine’, a explicat Voinea.

Premierul Victor Ponta a anunţat la începutul lunii februarie că Executivul va adopta o Ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani. Cei care optează pentru această măsură nu trebuie să aibă restanţe mai mari de 90 de zile.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria nu susține nici rectificarea  bugetului UE, nici aderarea Ucrainei la UE
Ungaria nu susține nici rectificarea  bugetului UE, nici aderarea Ucrainei la UE
Ungaria nu susţine rectificarea bugetului Uniunii Europene şi începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, la o......
A fost aprins iluminatul de Sărbători din Capitală. Instalațiile au costat 5 mil. lei
A fost aprins iluminatul de Sărbători din Capitală. Instalațiile au costat 5 mil. lei
Iluminatul festiv din Capitală şi luminile din Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei au fost aprinse, joi, de trei ...
Franța va lansa licitații pentru 10.000 MW în eolian offshore, în 2025
Franța va lansa licitații pentru 10.000 MW în eolian offshore, în 2025
Franța a anunțat că intenționează să lanseze o cerere de oferte pentru instalarea a 10 GW în parcuri eoliene offshore, ...
Cele 100 de autobuze electrice urmează să fie puse în circulație în București
Cele 100 de autobuze electrice urmează să fie puse în circulație în București
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat joi că cele 100 de autobuze electrice au ajuns în depoul STB Bujoreni ...