Voinea: România are nevoie de antreprenori locali pentru a se dezvolta sustenabil

România are nevoie de antreprenori locali pentru a se dezvolta sustenabil, deoarece, fără antreprenori, nu avem inovare, iar fără inovare nu avem creştere economică durabilă, a declarat, marţi, la evenimentul de lansare a expoziţiei "100 de ani de antreprenoriat în România", Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR).
Economica.net - mar, 25 sept. 2018, 18:06
Voinea: România are nevoie de antreprenori locali pentru a se dezvolta sustenabil

„A fi antreprenor nu înseamnă să ai idei, ci mai ales să ai curaj, să rişti, să te implici. România are nevoie de antreprenori locali pentru a se dezvolta sustenabil, de spiritul lor de iniţiativă şi de apetitul lor de risc, dar aceştia au nevoie şi de capital. Aici intervine rolul sectorului financiar, să lege antreprenoriatul de credit, să finanţeze dezvoltarea afacerilor care au şanse de reuşită. Fără antreprenori nu avem inovare şi fără inovare nu avem creştere economică durabilă. Fără capital românesc şi fără iniţiativă antreprenorială locală, o bancă centrală independentă, aşa cum este a noastră, Banca Naţională, simte că nu poate să-şi exercite pe deplin menirea şi rostul”, a spus Voinea.

Oficialul BNR a rememorat, totodată, momente din istoria sistemului financiar din România, când în secolul al XIX-lea peste 100 de bănci comerciale funcţionau în zona din jurul Băncii Centrale.

„Pentru Banca Naţională a României este o plăcere şi o bucurie să găzduiască la Muzeul BNR expoziţia „100 de ani de antreprenoriat în România”. De altfel, nu se putea alege un loc mai bun pentru această expoziţie decât Sala de Marmură a Băncii Naţionale. Această sală reprezintă în sine o memorie a antreprenoriatului românesc. Păstrarea memoriei colective a antreprenoriatului românesc este esenţială pentru o cultură încercată în anii comunismului. În spaţiile pe care le vedeţi între aceste coloane erau la sfârşitul secolului XIX ghişee unde funcţionarii Băncii Naţionale scontau şi validau. În jurul clădirii Băncii Naţionale funcţionau, la vremea respectivă, peste 100 de bănci comerciale, aici fiind inima financiară a ţării”, a punctat viceguvernatorul BNR.

CITR Group a inaugurat, marţi, expoziţia „100 de ani de antreprenoriat în România”, vernisaj la care publicul larg are acces timp de două săptămâni, începând din 27 septembrie, în cadrul Muzeului Băncii Naţionale a României.

Expoziţia prezintă poveştile unor oameni care au schimbat istoria antreprenoriatului în România încă din perioada interbelică: Ioan (Jean) C. Mihail, Tiberiu Eremie, Dimitrie Leonida, Nicolae Malaxa, Dumitru Mociorniţă, Petre Georgescu-Delafras, Max Auschnitt, Blaziu Guban, Nicolae Chrissoveloni şi Francisc Neuman.

De asemenea, în cadrul secţiunii dedicate antreprenorilor contemporani sunt prezentaţi, printre alţii, Dragoş Anastasiu, Felix Pătrăşcanu, Dan Şucu, Florin şi Măriuca Talpeş, în timp ce la categoria „Noua generaţie” sunt evidenţiaţi tineri precum Mihaela Glăvan, Mihai Simiuc, Monica Cadogan, Radu Constantinescu & Ioan Iacob, Oana & Vlad Craioveanu sau Laurentiu Bănescu & Alexandru Gemănu.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria nu susține nici rectificarea  bugetului UE, nici aderarea Ucrainei la UE
Ungaria nu susține nici rectificarea  bugetului UE, nici aderarea Ucrainei la UE
Ungaria nu susţine rectificarea bugetului Uniunii Europene şi începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, la o......
A fost aprins iluminatul de Sărbători din Capitală. Instalațiile au costat 5 mil. lei
A fost aprins iluminatul de Sărbători din Capitală. Instalațiile au costat 5 mil. lei
Iluminatul festiv din Capitală şi luminile din Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei au fost aprinse, joi, de trei ...
Franța va lansa licitații pentru 10.000 MW în eolian offshore, în 2025
Franța va lansa licitații pentru 10.000 MW în eolian offshore, în 2025
Franța a anunțat că intenționează să lanseze o cerere de oferte pentru instalarea a 10 GW în parcuri eoliene offshore, ...
Cele 100 de autobuze electrice urmează să fie puse în circulație în București
Cele 100 de autobuze electrice urmează să fie puse în circulație în București
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat joi că cele 100 de autobuze electrice au ajuns în depoul STB Bujoreni ...