Voinea: România vrea să vândă obligaţiuni în euro pe pieţele externe în prima jumătate a anului

România vrea să revină pe pieţele internaţionale în prima jumătate a anului pentru a vinde obligaţiuni denominate în euro şi cu scadenţă la 10 ani, după ce a atras marţi 2 miliarde de dolari, a declarat ministrul Bugetului, Liviu Voinea.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 15:33
Voinea: România vrea să vândă obligaţiuni în euro pe pieţele externe în prima jumătate a anului

Statul vrea să vândă obligaţiuni denominate în euro cu scadenţă pe 10 ani odată ce „apare o fereastră de oportunitate”, ca parte a strategiei de prelungire a matrurităţii datoriilor, a declarat Voinea, aflat la Viena la o conferinţă Euromoney, într-un interviu telefonic acordat Bloomberg.

România a vândut marţi obligaţiuni în dolari cu maturităţi pe 10 şi 30 de ani, alăturându-se astfel altor state din regiune, precum Letonia şi Polonia, pentru a profita de costurile mai reduse de finanţare înaintea unei şedinţe de la sfârşitul lunii ianuarie a Rezervei Federale a SUA (Fed).

Fed va continua, probabil, să reducă achiziţiile lunare de obligaţiuni prin care sprijină economia SUA, după ce în decembrie a anunţat o scădere de la 85 de miliarde de dolari pe lună la 75 de miliarde de dolari. Decizia Fed de a diminua lichidităţile introduse în sistemul financiar ar putea reduce cererea pentru emisiunile de obligaţiuni ale ţărilor emergente.

„Am încheiat cu emisiunile denominate în dolari pentru acest an, dar vom reveni pe piaţă în prima jumătate a anului cu o emisiune pe 10 ani, denominată în euro. Condiţiile din piaţă nu sunt la fel de favorabile cum au fost anul trecut, din perspectiva contextului internaţional, dar treaba noastră este să reducem spread-ul”, a spus Voinea.

România a vândut marţi obligaţiuni cu scadenţă în 2024 la un randament cu 2,15 puncte procentuale mai ridicat decât cel al obligaţiunilor cu aceeaşi maturitate ale SUA, în timp ce pentru cele cu scadenţă în 2044, diferenţa (spread-ul) s-a situat la 2,45 puncte procentuale.

Sumele împrumutate au intrat într-un fond de rezervă (buffer) al Ministerului Finanţelor Publice, care acoperă acum finanţarea deficitului bugetar pentru o perioadă de şase luni, peste nivelul de patru luni prevăzut în acordul cu FMI, a afirmat ministrul.

Randamentul obligaţiunilor în euro cu scadenţă în 2020 ale României a scăzut marţi pe piaţa secundară cu 0,13 puncte procentuale, la 3,67%, potrivit datelor Bloomberg.

Planul de finanţare al României pentru acest an prevedea împrumuturi pe pieţele externe de 2 miliarde de euro, potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

„Probabil vom depăşi acest plan, bazat pe condiţiile din piaţă”, a explicat Voinea.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Enache Jiru, aflat de asemenea la conferinţa Euromoney de la Viena, a declarat pentru Bloomberg că emisiunea de obligaţiuni prin care statul a împrumutat 2 miliarde de dolari acoperă întreg necesarul de finanţare în valută al României pentru 2014, astfel că anul acesta va fi mult mai uşor în ceea ce priveşte gestionarea datoriei de stat.

România trebuie să ramburseze în acest an Fondului Monetar Internaţional 3,95 miliarde DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 2,56 miliarde de dolari, rate aferente împrumutului acordat în 2009, de circa 12,95 miliarde de euro.

Statul a împrumutat anul trecut de pe piaţa internă 48,53 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,57 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari. Fondurile atrase în lei anul trecut sunt cu 16,5% sub valoarea împrumutată în 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finanţările în valută au fost similare, de la 4,71 miliarde de euro din 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble (8,04 miliarde de dolari) pentru rezultatele înregistrate în 2023, a......
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față ...
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...