1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 24 º

Economie

Voinea: Stabilitatea financiară s-a menţinut robustă, iar riscurile s-au diminuat ca număr şi intensitate

Stabilitatea financiară s-a menţinut robustă, iar riscurile s-au diminuat ca număr şi intensitate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat joi viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Liviu Voinea, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului asupra stabilităţii financiare.

25 mai, 2017 | Agerpres

'Stabilitatea financiară s-a menţinut robustă, iar riscurile s-au diminuat ca număr şi intensitate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Principalul risc ridicat este de natură externă: riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente. Contextul macroeconomic intern este favorabil, dar se acumulează tensiuni din perspectiva creşterii economice peste potenţial şi a deficitelor gemene. Ciclul financiar este în urma ciclului economic, ceea ce creează şi oportunităţi, premise pentru echilibrarea pe viitor a structurii creşterii economice, mai mult către investiţii', a spus Liviu Voinea.

Acesta a afirmat că preferinţa pentru lichiditate este ridicată, mai ales în contextul ratelor scăzute ale dobânzii. Intermedierea financiară este redusă, dar există potenţial semnificativ de creştere a creditării pentru firme.

'Riscul unui cadru legislativ incert şi impredictibil a scăzut semnificativ, dar anul trecut s-a observat un impact al acestuia asupra pieţei creditului. A apărut un risc nou, deocamdată de intensitate redusă: riscul unei accelerări a preţurilor imobiliare. Sectorul bancar este adecvat capitalizat şi deţine suficiente resurse de lichiditate, iar rata creditelor neperformante a continuat să se reducă semnificativ', a declarat Liviu Voinea.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO