Volatilitatea este în creştere pe piaţa valutară – analiză Saxo Bank

Volatilitatea este în creştere în piaţa valutară şi rămâne o enigmă clasică pentru un trader. Este bine documentat faptul că, atunci când se combină cu lichiditatea, volatilitatea creează oportunităţi în FX, dar în perioadele de volatilitate în exces, de exemplu ca urmare a acţiunii Chinei de a-şi transforma regimul ratelor de schimb, există nevoia de a administra riscul prin utilizarea unor instrumente sofisticate sau prin folosirea unor instrumente de acoperire cum ar fi opţiunile, arată analiştii Saxo Bank.
Economica.net - mie, 23 mart. 2016, 12:08
Volatilitatea este în creştere pe piaţa valutară - analiză Saxo Bank

Investitorii care navighează în apele tulburi ale finanţelor anul acesta, ce includ schimbări mari în condiţiile financiare şi apetitul de risc, riscul unei devalorizări ulterioare a monedei chineze, reacţii imprevizibile la şedinţele băncilor centrale şi preocuparea că redresarea SUA se clatină, vor accesa opţiunile FX ca un instrument pentru acoperirea riscurilor şi pentru a angrena opiniile pieţei, comentează Neil Browning, Director Vânzări FX, Saxo Bank.

Din punct de vedere al instrumentelor investitorilor şi pricing, acum e cel mai bun moment pentru tranzacţionarea FX – în mare parte pentru că cerinţele traderilor au evoluat semnificativ. De exemplu, brokerii multi-asset pot oferi o perspectivă transversală a unor oportunităţi de piaţă foarte bine corelate (cum ar fi equities ce stimulează FX şi aşa mai departe). Mai mult, optimizarea mobilă în tranzacţionarea FX a evoluat, de asemenea – traderii acum pot intra şi ieşi din poziţii în timp ce monitorizează expunerea totală. În plus, am lansat instrumente pentru traderi pentru a evalua nivelurile de spread actuale şi istorice. În mod similar, monitorizarea pachetelor a devenit ceva comun în industrie, arată Saxo Bank.

Noile instrumente au semnalat, deci, o eră a transparenţei investitorilor deloc întâlnită anterior în piaţă, construită pe o idee de protecţie a clientului şi pe longevitate. În plus, pricing-ul în rândul brokerilor nu a fost niciodată atât de competitiv, cu spread-uri mai scăzute faţă de ultima perioadă. La Saxo Bank, am actualizat recent pricing-ul pentru a creşte flexibilitatea şi transparenţa în acord cu cererile clienţilor şi tendinţele din industrie, explică directorul de vânzări al Saxo Bank.

Aşadar, va continua volatilitatea şi în restul anului 2016? Credem ca da, căci în acest moment băncile centrale şi-au pierdut abilitatea de a convinge piaţa. Schimbările anticipate din partea Băncii Japoniei şi a Băncii Centrale Europene în acest an ar putea totuşi stârni o reacţie bruscă dacă piaţa decide că politica înseamnă ceva până la urmă atunci când pieţe nu sunt îngrijorate aşa cum au fost în unele momente în ianuarie şi februarie’, subliniază Neil Browning.

Riscul unui posibil Brexit rămâne, mai ales în mintea traderilor de lire sterline înainte de referendumul din iunie, având în vedere că noile rezultate ale sondajelor pot iniţia schimbări violente în ambele sensuri în cursul valutar al lire sterline. Trebuie, desigur, să luăm în considerare şi dolarul SUA; dacă economia SUA reuşeşte să evite o recesiune şi se întăreşte din nou, piaţa a scăzut aşa de mult din cauza taxării din creşterea dobânzilor de către Fed încât practic le-a stabilit nişte preţuri exagerat de mari în perioada tulbure de la începutul anului, potrivit analiştilor.

Chestiunea care cel mai probabil va stimula volatilitatea anul acesta este povestea nesfârşită din jurul politicii de schimb valutar a Chinei. O depreciere lentă a renminbi (3-5% în următoarele 12 luni) este estimată şi pare a fi scenariul probabil, dar dacă a doua cea mai mare economie a lumii decide să grăbească lucrurile cu o devalorizare semnificativă pentru a calma presiunile legate de destinderea bulei de datorii care se umflă rapid, ne putem aştepta ca volatilitatea să crească la noi cote maxime pe ultimii ani. Cu o volatilitate de asemenea natură anticipată, gestionarea eficientă a riscului este esenţială, explică reprezentantul Saxo Bank.

Saxo Bank este specialist în investiţii şi în tranzacţionare online multi-asset, oferind investitorilor privaţi şi clienţilor instituţionali un set complet de instrumente pentru strategiile de tranzacţionare şi investiţii.

Fondată în 1992, Saxo Bank are sediul central la Copenhaga şi are birouri în 26 de ţări în Europa, Asia, Orientul Mijlociu, America Latină, Africa şi Australia

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Italienii votează duminică în cadrul unui scrutin care are mari şanse să ducă la instituirea celui mai de dreapta guvern de la Roma de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial şi la......
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va depune o ofertă pentru cumpărarea firmei ...
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, Celeste Wallander, aflată în vizită ...
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Preşedintele formaţiunii paneuropene Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat duminică, la Sofia, că ...