Volksbank a câştigat un proces privind conversia creditului din CHF în RON la cursul istoric

Volksbank a câştigat un proces la Miercurea Ciuc, referitor la conversia unui credit din franci elveţieni în lei, la cursul de schimb la care a fost acordat împrumutul, potrivit unui comunicat al băncii. Clientul care a chemat banca în judecată a obţinut, totuşi, eliminarea comisionului de risc şi restituirea sumelor plătite începând cu data acordării creditului.
Economica.net - mie, 18 feb. 2015, 10:30
Volksbank a câştigat un proces privind conversia creditului din CHF în RON la cursul istoric

Clientul Volksbank, cu un credit de 46.000 de franci elveţieni, a obţinut eliminarea comisionului de risc/administrare din contract, de 0,22% din sold, şi restituirea unei sume de 4.300 de franci şi dobândă legală la această sumă, calculată începând cu octombrie 2008, dar i-a fost respinsă capătul de cerere în care a cerut conversia creditului la cursul de la data acordării, ori cursul de la data acordării + 10%.

Iată comunicatul integral al Volksbank:

Volksbank România a câştigat un nou proces privind conversia creditului din CHF în RON la cursul istoric, Judecătoria Miercurea Ciuc motivând că cererea clientului privind conversia creditului din CHF în RON la cursul valutar din data acordării creditului este inadmisibilă, în condiţiile în care clientul a avut posibilitatea oricând să solicite băncii conversia creditului său, în baza articolului 4.3 din contract. Cu toate acestea, clientul nu a solicitat niciodată băncii conversia creditului său din CHF în RON sau orice altă valută.

În dosarul 3751/258/2014 instanţa apreciază că, potrivit contractului de credit – art. 4.2, banca avea dreptul, dar nu şi obligaţia, să convertească în lei creditul acordat în cazul în care cursul valutar fluctua cu peste 10% faţă de momentul acordării creditului. Mai mult decât atât, clientul a beneficiat de tratament egal, acesta având posibilitatea de a solicita oricând conversia creditului său din CHF în orice altă monedă conform art. 4.3 din contractul de credit.
Prin decizia pronunțată, Judecătoria Miercurea Ciuc „consideră că, din moment ce reclamantul (n.n. clientul) nici nu a încercat să solicite băncii convertirea monedei în condiţiile chiar mai favorabile decât de la art. 4.2, nu suntem în faţa unei clauze abuzive. Acest capăt de cerere este inadmisibil, restituirea creditului urmând a fi efectuată în aceeaşi monedă în care s-a acordat, indiferent de creşterea sau scăderea valorii banilor, riscul fiind acceptat de ambele părţi ale contractului. „

Instanţa mai notează că „nici banca nu are posibilitatea de a converti moneda creditului în lei la cursul de schimb de la data acordării creditului, ci la cursul de schimb de la data efectuării conversiei, posibilitate care este prevăzută şi pentru reclamant”.
De asemenea, la solicitarea adresată de către client instanței, ca aceasta să constate că Banca „s-ar îmbogăți nejustificat de pe urma rambursării creditului în moneda în care a fost acordat”, instanța a precizat faptul că profitul băncii îl constituie dobânzile încasate, rambursarea împrumutului, conform legii, în moneda în care a fost acordat neaducând niciun beneficiu material băncii.
Hotărârea poate fi atacată cu recurs.
Amintim că, la finalul lunii noiembrie, Curtea de Apel București s-a pronunțat favorabil băncii într-un proces, soluţionat definitiv, între Volksbank România şi un client care cerea conversia monedei creditului tot la cursul istoric (nr. dosar 948/98/2014). Instanţa a stabilit atunci că un credit în valută nu poate fi convertit la cursul din data acordării, întrucât potrivit principiului nominalismului monetar, consfinţit de Codul Civil, riscul valutar trebuie suportat de către client. Menţionăm faptul că, în dosarul de la Curtea de Apel Bucureşti, contractul dintre Bancă şi client nu includea clauzele 4.2, respectiv 4.3, de conversie a creditului din CHF în RON.

Despre Volksbank
Înființată în 2000, Volksbank este o instituție financiară de origini austriece, ce deservește 190 mii de clienți, fiind una dintre cele mai importante zece bănci de pe piața locală, cu active totale în valoare de 3,09 miliarde de euro.
Banca are 135 de unități, ce acoperă cele mai importante zone ale țării. Fiind o bancă universală, Volksbank oferă o gamă completă de produse și servicii, tuturor categoriilor de clienți: persoane fizice, întreprinderi mici și mijlocii și corporații.

Te-ar mai putea interesa și
Economia Franţei va reveni în 2022 la nivelul de dinainte de izbucnirea pandemiei
Economia Franţei va reveni în 2022 la nivelul de dinainte de izbucnirea pandemiei
Economia franceză va reveni la nivelul anterior pandemiei de coronavirus (COVID-19) la începutul anului viitor, deoarece ridicarea restricţiilor şi accelerarea campaniei de vaccinare stimulează......
Parlamentarii coaliţiei majoritare vor respinge rapoartele de activitate ale CNA şi Avocatului Poporului
Parlamentarii coaliţiei majoritare vor respinge rapoartele de activitate ale CNA şi Avocatului Poporului
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni, la finalul şedinţei coaliţiei guvernamentale, că în plenul reunit ...
Iohannis l-a invitat pe Biden în România
Iohannis l-a invitat pe Biden în România
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că l-a invitat pe şeful administraţiei americane, Joe Biden, în România, ...
Șeful autorității italiene de supraveghere financiară vrea ca piaţa criptomonedelor să fie reglementată
Șeful autorității italiene de supraveghere financiară vrea ca piaţa criptomonedelor să fie reglementată
Extinderea criptomonedelor fără o reglementare clară este un motiv de îngrijorare şi ar putea afecta modul în care ...