Volksbank îngheaţă cursul francului la 3,8 lei pentru clienţii cu credite în moneda elveţiană

Volksbank România anunţă că va îngheţa cursul francului la nivelul din 31 decembrie 2014, măsură menită să îi protejeze pe clienţii care au de plătit rate în moneda elveţiană. Măsura intră în vigoare din 20 ianuarie şi va fi menţinută timp de trei luni, timp în care, cel mai probabil, tranzacţia de achiziţie a portofoliului de clienţi de către Banca Transilvania va fi finalizată.
Mihai Banita - lun, 19 ian. 2015, 15:08
Volksbank îngheaţă cursul francului la 3,8 lei pentru clienţii cu credite în moneda elveţiană

„Pe data de 15 ianuarie, Banca Națională a Elveției (SNB) a renunţat la cursul de schimb franc-euro menţinut de-a lungul celor 3 ani anteriori, de 1,2 CHF pentru un euro, iar de atunci, francul elvețian s-a apreciat semnificativ față de euro și, în consecință, față de leu, de la 3,7415 lei/CHF (curs valutar BNR din data de 14.01.2015) la 4,4716 lei/CHF (curs valutar BNR din data de 19.01.2015).

Pentru a veni în ajutorul clienților săi, Volksbank Romania a decis să mențină pe o perioadă de 3 luni (între 20 ianuarie 2015 și 17 aprilie 2015) un curs valutar fix, de 3,8035 Lei pentru 1 CHF (cursul de schimb VBRO valabil la data de 31 decembrie 2014), pentru plăţile următoarelor 3 rate lunare datorate de clienţi. Cursul oferit de Volksbank România este cu 17,5% sub cursul anunţat de BNR luni, 19 ianuarie 2015 – de 4,4716 RON/CHF.

„Prin intermediul acestei măsuri, le oferim clienților noștri cel mai bun suport până la stabilizarea condițiilor de pe piața valutară, anulând în întregime efectul negativ al exploziei recente înregistrate de francul elvețian. În acelaşi timp, această ofertă ne va acorda timpul necesar pentru a elabora o soluție pe termen lung cu care să venim în întâmpinarea clienţilor noştri, în vederea clarificării problemei legate de împrumuturile în franci elvețieni. Aceste iniţiative au fost aduse la cunoştinţă şi potenţialului nostru cumpărător, Banca Transilvania”, a declarat Benoit Catel, Președintele Volksbank.

Oferta se aplică tuturor clienților Volksbank cu împrumuturi active în franci elvețieni, fiind destinată în mod exclusiv plății a 3 rate lunare și a oricăror sume restante. Acest curs prestabilit este aplicabil tranzacţiilor de schimb valutar din lei în franci, putând fi efectuat în orice unitate VBRO sau prin intermediul Internet Banking.

Oferta intră în vigoare începând de marți, 20 ianuarie 2015″, se arată într-un comunicat de presă al băncii.

Aşa cum ECONOMICA.NET scria aici, procesul de preluare a Volksbank România de către Banca Transilvania a întrerupt planul băncii austriece de a converti creditele din franci în lei sau euro prin aplicarea unei rate de schimb la conversie de 2,5 lei/franc, mai mare decât cea de 1,9 – 2,2 lei/franc de la momentul acordării creditelor, dar mai mică decât cea de 3,6 lei/franc din piaţă la acel moment sau cea de 4,5 lei/franc din prezent. În urma conversiei, soldul creditelor urma să scadă cu 20-35%, iar ratele lunare cu aproximativ 50%, în funcţie de moneda aleasă de debitor – leu sau euro. Conversia ar fi asigurat, cel mai probabil, şi rezolvarea unei mari părţi din litigiile cu clienţii pe clauze abuzive, Volksbank fiind banca cu cel mai mare număr de procese atât pe rolul instanţelor, cât şi pierdute.

Rata clientului

Rată în lei

la un curs valutar de 4,4716 Lei/CHF (cursul de schimb al BNR din data de 19 ianuarie 2015)

Noua rată

la un curs valutar de 3,8035 Lei/CHF (cursul de schimb VBRO din data de 31 decembrie, 2014)

Suma economisită conform exemplului

500 CHF

2235,8 Lei

1901,75 Lei

334,05 Lei

Îngheţarea cursului la nivelul de la sfârşitul lui 2014 va ajuta clienţii în următoarele luni, şi ar trebui să lase timp celor de la Volksbank sau Băncii Transilvania să vină cu o ofertă prin care să găsească o soluţie pe termen lung pentru aceste împrumuturi.

Până acum doar OTP Bank a mai anunţat că va susţine clienţii cu credite în franci, prin diminuarea dobânzii cu până la 1,5 puncte procentuale, după caz.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful Lamborghini: 2022, ultimul an în care livrăm doar mașini cu motoare cu ardere internă
Șeful Lamborghini: 2022, ultimul an în care livrăm doar mașini cu motoare cu ardere internă
Lamborghini se pregăteşte pentru sfârşitul modelelor echipate numai cu motoare pe combustie internă, urmând să îşi ...
Banca Națională a Ungariei a crescut rata dobănzii de referință pentru a opta lună consecutiv, din cauza inflației scăpate de sub control
Banca Națională a Ungariei a crescut rata dobănzii de referință pentru a opta lună consecutiv, din cauza inflației ...
Banca Centrală a Ungariei (NBH) a majorat marţi rata dobânzii de referință, pentru a opta lună consecutiv, după ce ...
Bosch şi Cariad, divizie a Volkswagen, se aliază pentru a dezvolta vehicule autonome
Bosch şi Cariad, divizie a Volkswagen, se aliază pentru a dezvolta vehicule autonome
Furnizorul de componente auto Bosch şi Cariad, divizia de software a Volkswagen, au acceptat să coopereze în domeniul ...