Volksbanken şi-a vândut subsidiara de leasing din Cehia către GE Money Bank

Grupul austriac Volksbanken a anunţat, vineri, că a vândut VB-Leasing International (VBLI), o societate mixtă între banca austriacă şi VR-Leasing AG, deţinută de banca cehă DZ Bank, companiei GE Money Bank A.S, fără a da publicităţii preţul tranzacţiei, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 31 oct. 2014, 18:28
Volksbanken şi-a vândut subsidiara de leasing din Cehia către GE Money Bank

Subsidiara VBLI din Cehia are active totale de aproximativ 450 milioane de euro (565 milioane de dolari), fiind una din primele cinci mari companii de leasing din Cehia, a anunţat Volksbanken.

VBLI, care oferă servicii de leasing pentru vehicule şi echipamente în Europa Centrală şi de Est, îşi vinde subsidiarele din 2003. În septembrie, compania şi-a vândut diviziile din Polonia şi România şi mai are operaţiuni în Slovenia, Slovacia şi Bosnia.

Volksbanken, la care statul austriac deţine 43% din acţiuni, nu a reuşit să treacă testele de stres în condiţiile în care Banca Central Europeană a identificat un deficit de capital de 865 milioane de euro. Pentru a trece testele de stres al BCE, o bancă ar fi trebuit să menţină un capital core Tier 1 de cel puţin 8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani şi un capital de cel puţin 5,5% potrivit unui scenariu advers. Băncile care au un deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenţionează să acopere acest deficit. Ulterior vor avea la dispoziţie nouă luni pentru a acoperit deficitul de capital.

La începutul lunii octombrie OVAG a anunţat că intenţionează să se restructureze singură, pentru a evita situaţia în care contribuabilii să fie nevoiţi să injecteze din nou capital. Instituţia centrală a grupului Volksbanken, care include mai multe zeci de bănci regionale, îşi va transfera serviciile de bază către un alt grup bancar, cel mai probabil în prima jumătate a anului 2015. Restul operaţiunilor urmează să fie transferate în următorii ani către o divizie care nu va deţine o licenţă bancară, ceea ce înseamnă că nu va trebui să îndeplinească cerinţele minime de capital impuse băncilor.

Comisia Europeană a fost de acord cu intervenţia Guvernului austriac în sprijinul OVAG, în 2012, dar a cerut în schimb un program de restructurare care interzice noi injecţii de capital din partea statului. Tot în conformitate cu planurile aprobate de Uniunea Europeană, până la finele lui 2015, Volksbanken trebuie să vândă şi pachetul de 51% pe care îl deţine la divizia bancară din România. În prezent, reţeaua de sucursale Volksbank din România este alcătuită din 130 de unităţi, dintre care 23 sunt în Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu....
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...