Volkswagen va reduce producţia şi numărul de angajaţi în Rusia – Bloomberg

Volkswagen (VW) va reduce producţia şi va introduce o schemă de plecări voluntare pentru angajaţii săi de la fabrica din Kaluga (Rusia), în urma scăderii accentuate a vânzărilor, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - lun, 23 mart. 2015, 10:14
Volkswagen va reduce producţia şi numărul de angajaţi în Rusia - Bloomberg

De asemenea, VW nu va extinde contractelor celor 150 de angajaţi cu contract temporar de muncă, susţin sursele. Un purtător de cuvânt al companiei germane a refuzat să comenteze informaţia.

Volkswagen, cel mai mare producător auto european, a trimis deja peste 100 de angajaţi din Rusia în Germania pentru programe de perfecţionare şi va transfera câţiva angajaţi de la Kaluga la o fabrică de motoare, scrie Agerpres.

VW se alătură astfel companiilor occidentale care şi-au redus operaţiunile în Rusia. Pe lângă scăderea vânzărilor, producătorii auto se confruntă cu diminuarea marjelor de profit cu 10-15%, din cauza deprecierii rublei, care a majorat costul componentelor din import.

Companiile auto au început din 2014 să reducă producţia şi numărul de angajaţi la fabricile din Rusia. Pentru a contracara aceste tendinţe, Guvernul de la Moscova a anunţat joi că va acorda producătorilor auto subvenţii de zece miliarde de ruble (166 milioane de dolari) pentru a sprijini industria auto.

Opel, marca europeană a General Motors (GM), a anunţat recent că se va retrage de pe piaţa din Rusia până la finele acestui an. De asemenea, GM a precizat că, până la jumătatea acestui an, va opri producţia uzinei sale din apropiere de Sankt Petersburg şi va înceta producţia de automobile Chevrolet la uzina companiei ruse GAZ.

Grupul american a menţionat, totodată, că aceste decizii îi vor provoca cheltuieli excepţionale de ordinul a 600 de milioane de dolari care vor afecta rezultatele sale pe primul trimestru.

Vânzările de automobile în Rusia sunt în cădere liberă (scădere de 38% în luna februarie) din cauza crizei economice, care se traduce printr-o depreciere puternică a rublei. Economia Rusiei suferă de pe urma scăderii preţului petrolului, dar şi de pe urma sancţiunilor impuse de Occident pentru rolul Moscovei în conflictul din Ucraina.

Conform datelor publicate săptămâna trecută de Association of European Businesses (AEB), vânzările de maşini şi vehicule comerciale uşoare au scăzut, în februarie, cu 38% pe piaţa rusă – cel mai semnificativ declin din 2009 – din cauza declinului economiei şi a deprecierii rublei. Luna trecută au fost livrate în Rusia 128.298 de maşini şi vehicule comerciale uşoare, faţă de 206.526 în februarie 2014.

Şi Ford Motor a anunţat că va acorda discounturi de 23%, anunţuri asemănătoare fiind făcute şi de Renault, Daewoo şi Great Wall Motor din China. Renault a oprit producţia fabricii sale de lângă Moscova în perioada 16 februarie-6 martie.

Pe segmentul automobilelor de lux, Daimler a anunţat creşterea vânzărilor Mercedes-Benz cu 18%, la 4.151 unităţi, în timp ce livrările BMW au urcat cu 6%, la 3.550 vehicule, iar Porsche şi-a dublat vânzările, la 381 de unităţi.

În februarie, rata inflaţiei a accelerat la 16,7%, cel mai rapid ritm de creştere din 2002. Piaţa auto din Rusia nu se va redresa până în 2019 sau 2020, a estimat compania PricewaterhouseCoopers LLP.

Vânzările auto s-ar putea contracta, anul acesta, cu 24%, la 1,89 milioane de unităţi, după un declin de 10% în 2014, conform estimărilor AEB. Declinul economiei şi deprecierea rublei au determinat producătorii auto să-şi reducă producţia, să ofere reduceri sau să scadă preţurile.

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...