Volumul comerțului bilateral cu Ucraina s-a majorat la 1,5 mld. USD în primele şapte luni din 2022

Reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) notează că tendinţa de majorare a schimburilor comerciale dintre Ucraina și România a continuat în primele şapte luni ale anului 2022, volumul total al comerţului bilateral atingând, la 31 iulie, valoarea de 1,5 miliarde dolari, în creştere cu 30,5% faţă de perioada similară a anului trecut.
Ion Dobreanu - lun, 24 oct. 2022, 16:23
Volumul comerțului bilateral cu Ucraina s-a majorat la 1,5 mld. USD în primele şapte luni din 2022

Exportul românesc s-a cifrat la 600 milioane de dolari (+33,6%), iar importul din Ucraina 900 milioane de dolari (+28,6%).

„Ucraina este un important partener comercial şi economic al ţării noastre, cu un potenţial deosebit de cooperare economică, existând o importantă tradiţie în relaţiile cu România”, menţionează CCIB.

În anul 2021, schimburile comerciale bilaterale au înregistrat un volum record de 2,4 miliarde dolari, în creştere cu 40,5% faţă de anul anterior, datorită importului din Ucraina în valoare de 1,6 miliarde dolari (+50%), volum record, în timp ce exportul a fost de numai 800 milioane dolari (+25,5% faţă de anul 2020).

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Iuliu Stocklosa, s-a întâlnit, la sediul organizaţiei, cu delegaţia „Ukrainean Danube Shipping Company” din Izmail, condusă de Dmytro Moskalenko, director general, cu participarea diplomaţilor din Secţia economică şi comercială a Ambasadei Ucrainei în România, Anna Honcharova, secretar I şi Oleg Balika, secretar II.

Preşedintele CCIB a vorbit despre activitatea Camerei bucureştene, prezentând gama largă de servicii oferite companiilor, inclusiv celor străine, precum şi strategia de relaţii externe.

Totodată, a subliniat acţiunile de solidaritate ale CCIB, alături de instituţiile statului român, ale organizaţiilor neguvernamentale, precum şi ale populaţiei ţării noastre cu poporul ucrainean în aceste momente dificile, se arată în comunicat.

La rândul său, Dmytro Moskalenko a făcut o prezentare succintă a companiei pe care o conduce cu menţionarea potenţialului tehnic şi dorinţei de cooperare cu firme româneşti în scopul promovării transportului pe apă, ca cel mai eficient din punct de vedere economic.

În partea a doua a întâlnirii s-a efectuat un schimb de informaţii tehnico-economice privind oportunitatea colaborării cu compania ucraineană prin folosirea Portului comercial Sulina, Iuliu Stocklosa fiind preşedintele Consiliului de Administraţie, ca punct de transbordare a mărfurilor, în special cereale şi ulei alimentar din Ucraina din barje fluviale în nave maritime, precum şi produse petroliere necesare economiei ucrainiene din nave maritime în barje.

Totodată, s-a convenit continuarea dialogului atât la nivelul conducerilor, cât şi al specialiştilor celor două companii.

„Ucraina este un important partener comercial şi economic al ţării noastre, cu un potenţial deosebit de cooperare economică, existând o importantă tradiţie în relaţiile cu România. În anul 2021, schimburile comerciale bilaterale au înregistrat un volum record de 2,4 miliarde dolari, în creştere cu 40,5% faţă de anul anterior, datorită importului din Ucraina în valoare de 1,6 miliarde dolari (+50%), volum record, în timp ce exportul a fost de numai 0,8 miliarde dolari (+25,5%% faţă de anul 2020)”, susțin reprezentanții CCIB.

Te-ar mai putea interesa și
Air France-KLM vrea să devină acţionar majoritar al operatorului aerian SAS
Air France-KLM vrea să devină acţionar majoritar al operatorului aerian SAS
Grupul franco-olandez Air France-KLM a anunţat vineri că intenţionează să-şi majoreze participaţia deţinută la operatorul aerian scandinav SAS la 60,5%, de la 19,9% în prezent,......
Producția și consumul de cărbune al UE, cele mai scăzute niveluri. Consumul s-a diminuat cu 13%, iar producția cu 12% față de 2023
Producția și consumul de cărbune al UE, cele mai scăzute niveluri. Consumul s-a diminuat cu 13%, iar producția cu 12% ...
În 2024, producția și consumul de cărbune din UE au scăzut la cele mai scăzute niveluri înregistrate, ajungând la ...
SUA desfăşoară 200 de puşcaşi marini în Florida, pentru a ajuta poliţia antiimigraţie
SUA desfăşoară 200 de puşcaşi marini în Florida, pentru a ajuta poliţia antiimigraţie
Washingtonul a început joi desfăşurarea a 200 de puşcaşi marini în Florida, pentru a susţine administrativ şi logistic ...
Ucrainian, presupus spion al Rusiei, reținut de Serviciul de Securitate la Ucrainei
Ucrainian, presupus spion al Rusiei, reținut de Serviciul de Securitate la Ucrainei
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat joi că a reținut un maior din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene suspectat ...