Volumul creditelor pentru locuinţe a crescut cu 10%, în acest an

Volumul total al creditelor pentru locuinţe acordate populaţiei se ridica, la finele lunii iunie, la 38,884 miliarde lei, în creştere cu 2,65% faţă de luna precedentă, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).
Economica.net - lun, 02 sept. 2013, 08:30
Volumul creditelor pentru locuinţe a crescut cu 10%, în acest an

Faţă de nivelul înregistrat la finele aceleiaşi luni din 2012, volumul este mai mare cu 10,44%.

Din cele 38,884 miliarde lei, peste 32,799 miliarde lei erau credite în euro, circa 3,996 miliarde lei în alte valute şi aproximativ 2,087 miliarde lei în moneda naţională.

În ceea ce priveşte creditele pentru consum şi alte scopuri, volumul acestora depăşea 65,182 miliarde lei, la finalul lunii iunie, în creştere cu 0,24% faţă de nivelul înregistrat la finalul lunii mai, dar în scădere cu 7,1% faţă de iunie 2012. Din această sumă, circa 31,833 miliarde lei erau credite în monedă naţională, 25,178 miliarde lei erau în euro şi 8,170 miliarde lei erau în alte valute.

Potrivit unui sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR), standardele de creditare au cunoscut înăspriri adiţionale în trimestrul al doilea, atât în cazul creditelor imobiliare, cât şi al celor de consum. Pentru trimestrul al treilea, instituţiile de credit anticipează încheierea ciclului înăspririlor pentru ambele segmente ale creditării. Termenii creditării s-au menţinut preponderent constanţi în trimestrul doi, indiferent de tipul creditului.

‘Cererea de credite a scăzut semnificativ în cazul creditelor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, înregistrând o creştere pe segmentul creditului de consum, în special datorită evoluţiei pozitive a cererii pentru cardurile de credit. Pe termen scurt (T3/2013), băncile preconizează revenirea în teritoriu pozitiv a cererii de credite imobiliare şi stabilizarea cererii de credite de consum’, se arată în document.

Conform băncilor, în trimestrul II 2013, cererea de credite destinată achiziţiei de terenuri şi locuinţe s-a situat în teritoriu negativ, în pofida aşteptărilor de stabilizare a acesteia. Pentru perioada următoare (T3/2013), băncile anticipează o creştere a cererii de credite imobiliare noi. Preţul locuinţelor a fost perceput de către instituţiile de credit ca fiind în scădere în trimestrul al doilea. Băncile prognozează că această traiectorie va persista şi în trimestrul III 2013.

Băncile anticipează, pe termen scurt (trimestrul III 2013 n.r.), o stabilizare a cererii creditelor de consum, atât la nivel agregat, cât şi în structură, o reducere marginală prognozându-se în cazul creditelor garantate cu ipoteci.

‘Băncile au apelat la creşterea restrictivităţii standardelor de creditare în cazul creditelor de consum, principalii factori care au contribuit la măsurile în acest sens fiind aşteptările privind situaţia financiară a populaţiei şi riscul asociat bonităţii clienţilor. Ceilalţi factori care stau la baza modificării standardelor de creditare au rămas neschimbaţi în trimestrul al doilea 2013’, arată sondajul BNR.

Potrivit acestuia, termenii creditelor de consum s-au menţinut preponderent constanţi în trimestrul II 2013, în linie cu evoluţiile din ultimele două trimestre.

‘Băncile au raportat o cerere pentru credite de consum în creştere în trimestrul II 2013, pe fondul avansului înregistrat pe segmentul cardurilor de credit. În cazul creditelor garantate cu ipoteci, cererea a fost într-o scădere accentuată comparativ cu trimestrul precedent’, informează BNR.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim......
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a realizat în anul 2023 investiţii totale în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în valoare ...
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba aproba programul de finanţare "Electric Up 2", cu un buget de 450 de milioane de lei, pentru sprijinirea ...