Volumul daunelor plătite pe RCA a scăzut, dar dauna medie a crescut

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în primele nouă luni ale anului 2016 a scăzut comparativ cu aceeași perioada a anului precedent cu 7%, pe când cea pentru daune materiale a crescut cu 5%. În primele nouă luni ale anului 2016, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prima medie a înregistrat o creștere cu 29% iar dauna medie plătită o creștere cu 4%.
Gabriela Ţinteanu - mar, 27 dec. 2016, 21:57
Volumul daunelor plătite pe RCA a scăzut, dar dauna medie a crescut

Toți asigurătorii se plâng de cuantumul ridicat al despăgubirilor legate de vătămări corporale și legea RCA a fost modificată deja în acest sens. Ceea ce este interesant este faptul că, în ultimii trei ani, pe primele nouă luni ale anului s-au înregistrat concomitant scăderi, atât pe zona valorilor de despăgubire plătite de asigurători, cât și pe zona dosarelor de daună deschise.

Astfel, conform datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la sfârșitul trimestrului III din 2016 suma totală plătită de asigurători pentru vătămări corporale a fost de 301,43 milioane lei, comparativ cu aceeași perioadă din 2015, când a fost de 318,08 milioane de lei. În 2014 a fost de 352,24 milioane de lei, aşadar scăderea valorică a fost de peste 14% în ultimii trei ani.

De asemenea, suma totală plătită de asigurători pentru daune materiale a fost în primele nouă luni din 2016 de 1,14 miliarde lei, comparativ cu aceeași perioadă din 2015, când a fost de 1,15 miliarde de lei, aşadar scăderea valorică a fost de 0,86% anul acesta față de anul precedent.

Valoarea totală a daunelor plătite de asigurători a fost mai mică în 2016 față de 2015, la fel și numărul dosarelor de daună, dar valoarea medie a daunei a crescut. Astfel, valoarea daunelor materiale plătite de asigurători în primele nouă luni ale anului a fost de 1,143 miliarde de lei față de 1,152 miliarde lei în aceeași perioadă din 2015, în timp ce numărul dosarelor de daună a fost de 195.890 în 2016 comparativ 207.513 în primele trei trimestre din 2015.

Cu toate acestea, dauna medie a fost de 7.176 de lei în 2016, comparativ cu 6.908 lei în 2015.

Raportul ASF precizează că, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra cheltuielilor efective cu daunele trebuie avut în vedere şi variaţia rezervelor tehnice constituite de către societăţi pentru daunele avizate si încă neplătite (RBNS) precum şi pentru daunele întâmplate da încă neavizate şi deci neplătite (IBNR).

 

Te-ar mai putea interesa și
Adrian Volintiru, noul CEO al subsidiarei din România a canadienilor de la DeepRock Minerals, a recrutat noi oameni
Adrian Volintiru, noul CEO al subsidiarei din România a canadienilor de la DeepRock Minerals, a recrutat noi oameni
Candienii de la DeepRock își extind echipa din România, după ce luna trecută l-au numit pe Adrian Volintiru, fostul șef al Romgaz, la conducerea operațiunilor de pe plan local. ...
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană se transformă într-un ...
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Premierul Florin Cîţu le-a cerut, sâmbătă, prefecţilor să fie pregătiţi pentru a interveni în orice moment, în ...
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta a COVID-19
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta ...
Aeroportul din Shenzhen, oraş în sudul Chinei, a anulat sâmbătă sute de zboruri şi a dispus intensificarea verificărilor, ...