Volumul tranzacţiilor cu terenuri agricole va creşte în 2014 – avocat

Volumul tranzacţiilor cu terenuri agricole va creşte anul viitor, dar nu ca urmare a liberalizării pieţei funciare, ci ca o urmare firească a dezvoltării acestui segment, apreciază Radu Ionescu, managing partner al casei de avocatură Ionescu şi Sava.
Economica.net - mar, 10 sept. 2013, 11:18
Volumul tranzacţiilor cu terenuri agricole va creşte în 2014 - avocat

„Estimez că va creşte volumul tranzacţiilor ca urmare a dezvoltării fireşti a acestei pieţe. (…) Toată lumea se teme că de la 1 ianuarie 2014 vor veni ungurii, austriecii sau arabii să cumpere terenuri în România. Cei care au vrut terenuri în România le-au cumpărat deja. Nu cred că va avea un impact atât de puternic (liberalizarea pieţei funciare – n.r.)”, a arătat Ionescu, prezent la conferinţa ZF Agribusiness.

El consideră că proiectul de lege care reglementează cumpărarea de terenuri agricole de către persoanele fizice a fost elaborat cu bună intenţie, dar „prost făcut”, netransparent, impune condiţii nejustificate pentru a avea acces la proprietate, limitează dezvoltarea urbană, stimulează rolul intermediarilor, în dauna micilor proprietari, şi prezintă vicii de constituţionalitate.

Piaţa funciară va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014, astfel că va fi permisă cumpărarea de terenuri agricole de către cetăţenii din UE.

Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Agriculturii, persoanele fizice nu vor putea deţine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan şi pentru a cumpăra, cetăţenii români sau cei din UE, trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, respectiv să dovedescă că au cunoştinţe în domeniul agricol sau că au activat minim 5 ani în acest sector.

Ionescu a a arătat că una din principalele probleme la efectuarea tranzacţiilor este fragmentarea proprietăţii.

„Una din principalele probleme cu care ne confruntăm este fragmentarea proprietăţii. Din cele 3,85 milioane de ferme din România, peste 93% exploatează mai puţin de 5 hectare”, a explicat avocatul.

El a menţionat printre soluţiile la această problemă scutirea de taxe şi reducerea onorariilor notariale pentru operaţiunile cadastrale şi de schimb de terenuri agricole.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane ...
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video, debutează luni, iar timp de o săptămână ...